اخبار استارتاپی

الکامپ امسال به جای ویترین، دنبال «قرارداد و بازار» است؛ نمایشگاه در دل بحران‌های صنعت فناوری برگزار می‌شود

بیست‌ونهمین نمایشگاه بین‌المللی الکامپ در حالی برگزار می‌شود که صنعت فناوری ایران با مجموعه‌ای از چالش‌های اقتصادی، محدودیت‌های ارتباطی، افزایش هزینه‌ها و نااطمینانی در فضای کسب‌وکار دست‌وپنجه نرم می‌کند. بااین‌حال، برگزارکنندگان این دوره معتقدند برگزاری الکامپ در چنین شرایطی صرفاً برپایی یک نمایشگاه نیست؛ بلکه نشانه‌ای از ادامه حیات اکوسیستم فناوری و تلاش برای حفظ ارتباط میان کسب‌وکارها، سرمایه‌گذاران، متخصصان و بازار است.

نشست خبری الکامپ ۲۹ در مرکز نیکوکاری رعد برگزار شد؛ انتخابی که به همکاری این مجموعه با بخش «توان‌تک» الکامپ بازمی‌گردد. در این نشست، علاوه بر تشریح برنامه‌های دوره جدید، موضوعاتی مانند هوش مصنوعی، امنیت دیجیتال، آینده اقتصاد فناوری و دسترس‌پذیری خدمات دیجیتال برای افراد دارای معلولیت مورد توجه قرار گرفت.

الکامپ در روزهای سخت صنعت فناوری

مهرداد ذوالفقاریان، دبیر سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تهران، شرایط فعلی صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات را دشوار توصیف کرد. به گفته او، شرکت‌های فناوری طی ماه‌های گذشته با فشارهای اقتصادی، افزایش هزینه‌ها، مشکلات تأمین و تولید، نااطمینانی در فضای کسب‌وکار و محدودیت‌های فعالیت و ارتباطات مواجه بوده‌اند.

بااین‌حال، به اعتقاد ذوالفقاریان، صنعت فناوری متوقف نشده است و الکامپ ۲۹ می‌تواند نمادی از همین تداوم باشد.

او تأکید کرد که هدف از برگزاری نمایشگاه نباید صرفاً نمایش محصولات و افزایش تعداد غرفه‌ها باشد. از نگاه سازمان نظام صنفی رایانه‌ای، الکامپ زمانی می‌تواند برای صنعت فناوری ارزش ایجاد کند که به قراردادهای جدید، توسعه بازار، جذب سرمایه، معرفی محصولات ایرانی و شکل‌گیری همکاری میان شرکت‌های بزرگ، کسب‌وکارهای کوچک و استارتاپ‌ها منجر شود.

ذوالفقاریان همچنین بر نقش نمایشگاه در ایجاد ارتباط میان بخش خصوصی و سیاست‌گذاران تأکید کرد و گفت صنعت فناوری بیش از هر زمان دیگری به بازار، سرمایه، اعتماد، نیروی انسانی متخصص و ثبات در تصمیم‌گیری نیاز دارد.

هوش مصنوعی و امنیت؛ دو ضلع آینده فناوری

الکامپ امسال سه محور اصلی دارد: هوش مصنوعی، امنیت دیجیتال و آینده ایران.

دبیر سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تهران، هوش مصنوعی را یکی از مهم‌ترین موتورهای تحول در اقتصاد، کسب‌وکار، خدمات عمومی و زندگی روزمره دانست. در سوی دیگر، امنیت دیجیتال نیز دیگر مسئله‌ای صرفاً تخصصی نیست و به یکی از پیش‌شرط‌های تداوم خدمات دیجیتال، حفاظت از داده‌ها و اعتماد کاربران تبدیل شده است.

محور سوم، یعنی «آینده ایران»، نیز از نگاه برگزارکنندگان به نقش شرکت‌های فناوری، نیروی انسانی متخصص و بخش خصوصی نوآور در آینده اقتصادی کشور مربوط می‌شود. بر همین اساس، سازمان نظام صنفی رایانه‌ای اعلام کرده تلاش کرده است امکان حضور شرکت‌ها، استارتاپ‌ها و فعالان مختلف اکوسیستم فناوری در این دوره را تسهیل کند.

فریلنسرها هم در الکامپ سهم دارند

یکی از برنامه‌های متفاوت الکامپ ۲۹، اختصاص فضای ویژه به فریلنسرهاست. براساس توضیحات ذوالفقاریان، آزادکاران می‌توانند در این دوره به‌صورت اختصاصی و در قالب کانتر در نمایشگاه حضور داشته باشند.

این تصمیم پس از استقبال فریلنسرها از حضور در دوره گذشته گرفته شده است؛ رویکردی که نشان می‌دهد برگزارکنندگان می‌خواهند تعریف گسترده‌تری از جامعه فناوری ارائه دهند.

ذوالفقاریان معتقد است اکوسیستم فناوری فقط از شرکت‌های بزرگ تشکیل نشده و شرکت‌های کوچک و متوسط، استارتاپ‌ها، تیم‌های نوآور، متخصصان مستقل و کسب‌وکارهای نوپا نیز بخش مهمی از این اکوسیستم هستند و باید امکان ارتباط مستقیم با بازار و مشتریان را داشته باشند.

توان‌تک؛ وقتی قطعی اینترنت فقط یک مشکل ارتباطی نیست

یکی از موضوعات مهم نشست خبری الکامپ ۲۹، دسترس‌پذیری دیجیتال بود؛ موضوعی که از طریق بخش توان‌تک و همکاری با مجتمع رعد در این دوره پررنگ‌تر دنبال می‌شود.

سارا یوسفی، نماینده مجتمع رعد و توان‌تک، معتقد است یک فناوری زمانی واقعاً هوشمند است که بخشی از جامعه را پشت درهای دنیای دیجیتال置 نگذارد.

از نگاه او، دسترس‌پذیری فقط به مناسب‌سازی فیزیکی محدود نمی‌شود و وب‌سایت‌ها، اپلیکیشن‌ها، پلتفرم‌ها و خدمات دیجیتال نیز باید به شکلی طراحی شوند که افراد دارای معلولیت بتوانند از آنها استفاده کنند.

توان‌تک در بیش از هشت دوره الکامپ حضور داشته و به گفته یوسفی، هدف آن صرفاً معرفی یک مجموعه یا برپایی یک غرفه نیست؛ بلکه ایجاد ارتباط میان افراد دارای معلولیت و کسب‌وکارهای فناوری است.

مشکل بسیاری از شرکت‌ها این است که حتی اگر بخواهند محصولات خود را برای افراد دارای معلولیت مناسب‌سازی کنند، دقیقاً نمی‌دانند چه موانعی در محصولشان وجود دارد. حضور مستقیم کاربران دارای معلولیت در کنار مدیران محصول و تصمیم‌گیران کسب‌وکار می‌تواند به شناسایی همین مشکلات کمک کند.

یوسفی تأکید دارد دسترس‌پذیری نباید صرفاً اقدامی خیرخواهانه یا بخشی از مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها تلقی شود. از نگاه او، دسترس‌پذیری می‌تواند یکی از معیارهای کیفیت یک محصول باشد و باید از همان مراحل ابتدایی طراحی در نظر گرفته شود.

قطعی اینترنت برای بعضی کاربران، یعنی از دست رفتن استقلال

یوسفی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به اثر قطعی اینترنت بر زندگی افراد دارای معلولیت اشاره کرد؛ مسئله‌ای که برای این گروه می‌تواند بسیار جدی‌تر از یک اختلال معمول در ارتباطات باشد.

بخشی از افراد دارای معلولیت برای انجام امور روزمره از هوش مصنوعی و ابزارهای کمکی استفاده می‌کنند. برای مثال، یک فرد نابینا ممکن است برای خواندن اطلاعات یک تصویر یا کد، استفاده از تاکسی اینترنتی یا انجام برخی امور روزمره به ابزارهای دیجیتال وابسته باشد.

در چنین شرایطی، قطع اینترنت می‌تواند فرد را از ابزاری که بخشی از استقلال او را تأمین می‌کند محروم کند و حتی در مواردی او را مجبور به دریافت کمک از دیگران کند. این مسئله می‌تواند موضوعاتی مانند حریم خصوصی و امنیت اطلاعات مالی را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

به همین دلیل، از نگاه توان‌تک، دسترس‌پذیری دیجیتال را نمی‌توان موضوعی فرعی یا محدود به مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها دانست؛ چرا که برای بخشی از کاربران، دسترسی به فناوری مستقیماً با استقلال آنها گره خورده است.

الکامپ باید از ویترین فناوری فراتر برود

در نهایت، پیام اصلی برگزارکنندگان الکامپ ۲۹ را می‌توان در فاصله گرفتن از نگاه صرفاً نمایشگاهی به این رویداد خلاصه کرد.

در شرایطی که صنعت فناوری با چالش‌های اقتصادی و محدودیت‌های متعدد مواجه است، ارزش یک نمایشگاه صرفاً با تعداد شرکت‌کنندگان یا بازدیدکنندگان سنجیده نمی‌شود. ایجاد بازار، جذب سرمایه، شکل‌گیری همکاری‌های جدید و فراهم کردن امکان گفت‌وگو میان بازیگران صنعت و سیاست‌گذاران، بخشی از انتظاری است که از الکامپ امسال مطرح شده است.

در کنار این اهداف، توان‌تک نیز تلاش دارد موضوع دسترس‌پذیری را از حاشیه به متن کسب‌وکارهای فناوری بیاورد؛ از طراحی محصول و تجربه کاربری گرفته تا استخدام و شناخت نیازهای مشتریان.

به این ترتیب، الکامپ ۲۹ قرار است هم‌زمان دو تصویر از صنعت فناوری ایران را به نمایش بگذارد: صنعتی که با وجود فشارهای اقتصادی و محدودیت‌ها همچنان در تلاش برای ادامه فعالیت است و اکوسیستمی که حالا بیش از گذشته باید درباره فراگیر بودن فناوری و اینکه «چه کسی واقعاً می‌تواند از محصولات دیجیتال استفاده کند» پاسخ بدهد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *