یکی از تسهیلات ارائه شده به افراد کلیدی فعال در شرکتهای دانشبنیان و فناور، تسهیلات نظاموظیفهی تخصصی نخبگان فناور بوده است که در سالهای گذشته برای شرکتهای دانشبنیان اجرایی شده و تاکنون بیش از یکهزار نفر از این تسهیلات استفاده کرده اند. شرایط استفادهی استارتاپها از مزایای سربازی بهمراتب آسانتر شده است.
رئیس مرکز شرکتها و موسسات دانشبنیان معاونت علمی، با بیان اهمیت و نقش نیروی انسانی خلاق برای شرکتهای دانشبنیان و فناور گفت: توانمندسازی سرمایههای انسانی شرکتهای دانشبنیان و فناور، یکی از مسائل مهمی بوده که از سالهای گذشته مورد توجه معاونت علمی و فناوری بوده است.
سیدمحمد صاحبکار، با اشاره به استقبال شرکتها از این تسهیلات اظهار داشت: با توجه به اهمیت این موضوع، با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان و ستاد کل نیروهای مسلح، از بهمنماه سال ۱۳۹۶ تغییراتی در شیوهنامهی بهرهمندی دانشآموختگان فناور از تسهیلات خدمت نظاموظیفه تخصصی اعمال شد که بر مبنای آن، شرکتهای مستقر در مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری، شرکتهای خلاق و شرکتهای معرفیشده از سوی نهادهای توسعهی فناوری و نوآوری، میتوانند کارکنان برتر خود را برای استفاده از این تسهیلات معرفی کنند.
عضو هیات علمی پژوهشکدهی مطالعات فناوری افزود: با توجه به جلسات برگزار شده با نهادهای توسعهی فناوری ازجمله: شتابدهندههای کسبوکار و صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه و همچنین بازخوردهای دریافت شده از استارتاپهای فعال معرفیشده از سوی این نهادها، تلاش کرده ایم تا شرایط استفاده افراد کلیدی فعال در استارتاپها را از این شیوهنامه تسهیل کنیم.
حذف شرط معدل دانشگاهی برای افراد متقاضی
صاحبکار افزود: بهمنظور گسترش این برنامه، شرط حداقل معدل در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد حذف شده است و افراد پس از ثبتنام در سامانهی ثریا (Soraya.bmn.ir) و ارائهی سوابق علمی و فناورانه خود و کسب حدنصاب امتیاز، از این مزایا استفاده کنند.
حذف شرط دارا بودن فروش برای شرکتها
دبیر کارگروه ارزیابی شرکتهای دانشبنیان ادامه داد: با توجه به گسترده کردن ارائهی این تسهیلات به شتابدهندههای کسبوکار و مراکز رشد، شرط فروش محصولات برای شرکتها حذف شد و از این پس شرکتها صرفا در صورت دارا بودن اظهارنامهی مالیاتی میتوانند افراد کلیدی خود را برای بهرهمندی از این تسهیلات معرفی کنند.
عدم الزام سابقهی بیمه برای تیمهای مستقر در شتابدهندههای کسبوکار
دبیر کارگروه ارزیابی شرکتهای دانشبنیان با بیان اینکه در حال حاضر همهی افراد فعال در تیمهای مستقر در شتابدهندههای کسبوکار دارای بیمهی تامین اجتماعی نیستند، گفت: صرفا شتابدهندههای کسبوکار از این پس مجاز خواهند بود بر مبنای سهمیهی خود، افرادی را که سابقهی بیمه ندارند، برای بهرهمندی از این تسهیلات معرفی کنند.
حذف شرط بیمه برای مدیرعامل شرکتها
صاحبکار افزود: با توجه به نقش اثرگذار مدیرعامل در شرکتها، شرط دارا بودن بیمه برای مدیرعامل شرکتها از این پس لحاظ نخواهد شد و مدیرعامل شرکتهای دانشبنیان و فناور میتوانند، صرفنظر از دارا بودن سابقهی بیمه، درخواست خود را برای بهرهمندی از این تسهیلات ارائه کنند.
نحوهی محاسبهی امتیاز برای شتابدهندهها و صندوقها
او گفت: بر این اساس، با توجه به اینکه صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه و شتابدهندههای کسبوکار، در اظهارنامه مالیاتی خود بهطور مستقیم فروش درج نمیکنند، از این پس بهجای محاسبهی فروش مندرج در اظهارنامه، از میزان سرمایهگذاری در شرکتها برای سهمیه و امتیازبندی این نهادها استفاده خواهد شد. همچنین محاسبهی مدتزمان بیمهی افراد فعال در صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه، بر مبنای بیمهی آنها از طریق مدیر صندوق سرمایهگذاری معیار ارزیابی قرار میگیرد.
مهلت استفاده برای شرکتهای خارجشده از فهرست شرکتهای دانشبنیان
صاحبکار همچنین در رابطه با شرکتهای دانشبنیانی که از تاریخی معین معیارهای مربوط به آییننامهی ارزیابی شرکتها و موسسات دانشبنیان را احراز نمیکنند، افزود: این شرکتها به مدت ۶ ماه فرصت بهرهمندی از تسهیلات نظاموظیفه تخصصی نخبگان فناور را خواهند داشت.
رئیس مرکز شرکتها و موسسات دانشبنیان در پایان با تاکید بر اینکه افراد متقاضی برای ارائهی درخواست، هیچ نیازی به مراجعهی حضوری یا ارائهی تقاضای مکتوب به معاونت علمی و فناوری ندارند، گفت: افراد فعال متقاضی استفاده از تسهیلات نظاموظیفهی تخصصی، صرفا باید اطلاعات خود و شرکت متبوع خود را در سامانهی ثریا (سامانه اطلاعاتی بنیاد ملی نخبگان) ثبت و از همین طریق مراحل آن را پیگیری کنند. همچنین اطلاعات تکمیلی در این زمینه در سامانهی دانشبنیان در دسترس است.