حدود ۱۰۰ متخصص و کارآفرین فناوری اطلاعات در نامهای به رئیس جمهور، ضمن انتقاد به اختلالات اینترنتی، خواستار رسیدگی به مشکلات اخیر شدند. متخصصان و کارآفرینان فناوری اطلاعات داخل کشور (که تا زمان تنظیم این گزارش، امضاهای آنها نزدیک به ۱۰۰ نفر رسید) در نامهای خطاب به حسن روحانی که رونوشت آن به شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی امنیت ملی ارسال شده است، بهشدت از وضعیت ارتباطی کشور انتقاد کرده و آن را فلجکننده خوانده اند.
در متن این نامه آمده است:
این روزها که با گسترش اخباری مواجه هستیم که امید و اعتماد مردم را هدف میگیرد، باعث تاسف است که اقداماتی از سوی قوهی قضاییه و دولت باعث تشدید این ناامیدی در بین نسل جوان متخصص و کارآفرین میشود. موج نگرانکنندهای که با دستور قضایی و با بستن دسترسی عموم جامعه به تلگرام شروع شد، اکنون به یک انسداد عمومی روی پروتکلهای ارتباطی اینترنتی و اختلال فراگیر در بسیاری از سرویسهای اینترنتی تبدیل شده است. این وضعیت بر کسبوکار بسیاری از ما تاثیر منفی شدیدی گذاشته و فعالیتهای روزانهی ما را مختل کرده است.
وقت و انرژی روزانهی ما که صرف تحقیق و توسعهی فناوریهای بومی میشد، اکنون صرف برطرف کردن ۱۰ها مشکلی است که این اختلالها در شبکههای ارتباطی و سرویسهای زیرساختی ما ایجاد کرده است. پروتکلهای شبکهای مسدود و سرویسهای ابری، شبکههای CDN، سرویسهای حفاظتی و زیرساختهای مورد استفادهی ما فیلتر شده اند و بسیاری از خدمات آنلاین ارائه شده از سوی ما از کار افتاده اند. سایتهایی که مرجع دریافت اطلاعات، رفع مشکلات، مطالعه، تحقیق و تبادل نظر مهندسان نرمافزار ایرانی با جهانیان است، مسدود و از دسترس خارج شده اند. ما که در دولت شما به رفع انسداد سرویسهای جهانی امید داشتیم، اکنون بهجایی رسیدیم که نگران سرنوشت هر بستهی دیتای ارسالی روی شبکه هستیم.
آقای رئیس جمهور
جامعهی فناوری اطلاعات در این روزها عملا نیمه فلج شده است. به دلیلی تحت عنوان «مبارزه با باج افزار» اکثر پروتکلهای پرکاربرد اینترنتی قطع و ارتباطات شبکهای جامعهی فناوری اطلاعات از کار افتاده است.
آقای رئیس جمهور
آنچه تاکنون موجب توسعهی فضای کسبوکارهای نوپا شده، نه سیاستگذاری دولت است و نه بودجههای میلیاردی. کسبوکارهای نوپای خودگردان بودند که بر بستر دسترسی به فضای نسبتا آزاد اینترنت جوانه زدند و امکان شکوفایی بدون دخالت حاکمیت یافتند. اکنون با سیاستهای جدید دغدغهی بزرگ دیگری بر انبوه دغدغههای کارآفرینی در حوزهی فناوری اطلاعات اضافه شده و آن نگرانی از قطع و فیلترینگ بیدلیل خدمات ما و خدمات مورداستفادهی ماست.
آقای رئیس جمهور
حوزهی فناوری اطلاعات در دنیا بااستعدادترین افراد و نخبگان را بهراحتی با امکانات فراوان و ویزاهای کارآفرینی جذب میکنند. افرادی که در ایران هستند، بهرغم وجود فرصتهای بسیار برای مهاجرت، به عشق مردم و میهن مانده اند و با امکانات محدود سعی در خلق ارزش برای هممیهنان دارند. آنچه در این روزها بر ارتباطات اینترنتی میرود، نتیجهای جز دلسرد شدن این متخصصان و کوچ بیشتر و بیشتر آنها به خارج از کشور ندارد. در این صورت چه کسانی میخواهند برای تولید فناوریهای بومی کمک کنند؟ عهد شما با ما تشویق نخبگان مهاجرت کرده به بازگشت بود، آیا این روشها، نخبگان مانده در کشور را به کوچ کردن سوق نمیدهد؟
آقای رئیس جمهور
تولید خدمات و فناوری ایرانی، نیازمند ایجاد فضا برای متخصصان ایرانی است. نمیشود از تولید و کالای ایرانی دم بزنیم اما به هر دلیل امنیتی یا سیاسی، فضا و عرصهی فعالیت را بر تولیدکنندگان آنها ببندیم. تولید و ارزشآفرینی اقتصادی امنیت کسبوکار نیاز دارد، نیروی متخصص نیاز دارد، سرمایهگذار مولد نیاز دارد. روشی که حاکمیت در ایجاد محدودیتها در اینترنت طی این چند هفتهی در پیشگرفته، امنیت را از کسبوکارها سلب کرده و متخصص و سرمایهگذار را از کشور فراری میدهد.
«باید فضای رقابتی به وجود بیاید»، «باید فضای باثبات به وجود بیاید»، «فعالِ اقتصادی در این شرایط خواهد آمد و احساس امنیت خواهد کرد»، «آنوقت در یک چنین فضایی آن کسی که با ابتکار یا سرمایهی خود یا کارآفرینی خود ثروتی به دست میآورد، نظام اسلامی از او حمایت میکند و تأیید میکند». اینها حرفهای ما نیست، اینها سیاستهای کلی نظام بیان شده از سوی مقام رهبری است. آیا ما موظف به ایجاد این شرایط هستیم یا حاکمیت؟ آیا ما محق نیستیم بگوییم چرا سرمایهگذاریهای ما و زمان و وقت و محصولات ما با تصمیمات غیر کارشناسی در حوزهی فناوری اینچنین به چالش افتاده اند؟
آقای رئیس جمهور
آنچه از شما پای صندوقهای رای قول گرفتیم افزایش امید و تدبیر بود. آنچه قول گرفتیم نبستن فضای مجازی و تسهیل دسترسی آزادانه به اطلاعات و امکانات فناوری بود؛ اما متأسفانه فرایند خطرناکی که این چند روز پیشگرفته شده، عملا بسیاری از ما را حتی در انجام فعالیتهای روزانه نیز دچار مشکل کرده است. ابزار فیلترینگ که در ابتدا قرار بود تنها برای حفاظت از کیان اخلاقی جامعه استفاده شود، اکنون تبدیل به تنها ابزار در طیف گستردهای از مسائل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، تنظیم بازار، حذف و سانسور و تحدید خلاقیتها و نوآوریها شده و بهراحتی بدون برنامه و آیندهنگری و بهصورت آزمون و خطا بهکاربرده میشود.
آقای رئیس جمهور
ما انتظار داریم که نهادهای امنیتی و قضایی سیاستگذاران عرصهی فناوری اطلاعات نباشند، بلکه پشتیبان ما متخصصان باشند. انتظار ما از آنها، تامین امنیت کشور بدون تهدید امنیت اقتصادی و بیثباتسازی عرصهی کارآفرینی است. آیا بدون چنین فضایی، ما امکان رشد یا رقابت با سرویسهای تراز اول دنیا را خواهیم داشت؟ آیا بدون چنین توان رقابتی عرصهی بازار داخلی را به محصولات خارجی واگذار نخواهیم کرد؟ آنچه کارآفرینی در حوزهی فناوری اطلاعات نیاز دارد، دخالت کمتر دولت و دادن آزادی بیشتر به نخبگان، کارآفرینان، دانشگاه و صنعت است تا جای مناسب خود را در بازار پیدا و ارزشآفرینی کنند. اگر بهحق به دنبال بومیسازی فناوری و تولید داخلی و درنهایت تولید ثروت هستیم، وظیفهی اصلی دولت و قوای قضاییه و مقننه ایجاد فضای اقتصادی آرام، امن، باثبات و با کمترین تهدید است.
آقای رئیس جمهور
ما باور داریم جمهوری اسلامی ایران میتواند از گسترش و آزادی در دسترسی به فضای اینترنت و گردش آزاد اطلاعات بهرههای بیشماری ببرد تا جایی که درآمدهای ناشی از کسبوکار بر روی این فضا، دولت را از فروش نفت خام مستغنی کند، بر درآمد ملی و درآمد سرانهی کشور بیفزاید، زندگی روزانه شهروندان را سادهتر کند و شهرهای هوشمند، دولت الکترونیک و هزاران نرمافزار کاربردی بزرگ و کوچک را به خدمت جامعه درآورد اما در مقابل نیز با امنیتی کردن فضای گردش آزاد اطلاعات، نصب پالایههای شکننده و ایجاد محدودیتهای گوناگون در دسترسی میتواند نسلهای ناامید و عصبانی را مقابل دولت قرار دهد و کارآفرینی و خلق ثروت و سرمایه و افزایش بهرهوری را در این حوزه به پایینترین سطح ممکن سوق دهد.
در این صورت کاربران بیشماری را بهعوض افزایش امید به دولت دوازدهم، به سرخوردگی و ناامیدی از توانمندی و اقتدار دولت سوق داده ایم. امیدواریم که چنین نشود.
آقای رئیس جمهور
ما جامعهی متخصصان و کارآفرینان فناوری اطلاعات از این بابت احساس خطر کرده و خواستار اقدامات عاجل برای جلوگیری از مداخلهی امنیتی در فضای کسبوکار و ارتباطات هستیم. از شما میخواهیم علاوهبر پیگیری و رفع مشکلات اخیر، در راستای برقراری تمهیداتی برای جلوگیری از تکرار چنین مداخلاتی اقدام فرمایید.