اخبار استارتاپی

افزایش نرخ ارز قدرت تصمیم‌گیری را از کسب‌وکارها گرفته است

عضو شورای مرکزی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور از سه منظر مختلف به مسئله‌ی تاثیر افزایش نرخ ارز بر صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور و راهکارها پیش رو پرداخته است.

مصطفی واحدی‌زاده با اشاره به این‌که افزایش نرخ ارز باعث ناهمگنی و بروز رفتارهای تهاجمی در اعلام قیمت‌ها شده است، گفت: کالاهای حوزه‌ی فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور ما اغلب وارداتی هستند. افزایش ۴۰ درصدی ارز موجب شده شرکت‌هایی که در سال ۹۶ قراردادهایی را منعقد کردند اکنون متضرر شوند به همین جهت شاهد هستیم شرکت‌ها رقم‌های بالاتری در قراردادها پیشنهاد می‌دهند تا از ضرر جلوگیری کنند ولی این امر زیان مصرف‌کننده نهایی را در پی دارد.

این عضو شورای مرکزی در ادامه به کاهش انگیزه‌ی شرکت‌ها و پیمانکاران در به‌روزرسانی تجهیزات و فناوری‌هایشان اشاره کرد و افزود: با افزایش قیمت تمام‌شده و کاهش سود هر قرارداد کسب‌وکارها انگیزه‌ی کمتری برای به‌روزرسانی و تجهیز خود به آخرین تکنولوژی‌های روز دنیا دارند. از آن‌جایی که سهم تکنولوژی در رشد اقتصادی هر کشور غیرقابل انکار است نوسان و افزایش نرخ ارز ضربه‌های جبران‌ناپذیری به بدنه‌ی کسب‌وکارهای صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات وارد می‌کند.

او با تاکید بر این‌که به‌روزرسانی تکنولوژی در کسب‌وکارها جزو اولویت‌های نخست صنایع نیست، افزود: برای مثال در بندرها و گمرک‌ها شاهد کندی ترخیص کالاها هستیم و این به دلیل نبود تجهیزات به‌روز است؛ که از یک سو موجب ضعیف شدن کسب‌وکارهای حوزه‎‌‌ی فاوا می‌شود و از سوی دیگر در نگاه کلان، رشد اقتصادی کشور را دچار نقصان و کندی می‌کند.

واحدی‌زاده با تاکید بر این‌که نبود ثبات در نرخ ارز قدرت تصمیم‌گیری و امکان برنامه‌ریزی از کسب‌وکارها را گرفته است، گفت: متغیر بودن نرخ ارز منجر به ایجاد قیمت‌های متفاوت در بازه‌های زمانی کوتاه شده است و همین مسئله‌ی قدرت تصمیم‌گیری و امکان برنامه‌ریزی را از شرکت‌ها سلب کرده است. همین‌طور به دلیل کمبود نقدینگی، خرید و فروش اعتباری نیز قابل انجام نیست. همین مسئله موجب شده تا فروشندگان از ماهیت و ذاتشان فاصله بگیرند و از فروش وحشت داشته باشند. می‌ترسند بفروشند و نتوانند با افزایش نرخ ارز دوباره‌ همان کالا را خریداری کنند.

تلاش برای نزدیک کردن نرخ ارز با واقعیت بازار

عضو شورای مرکزی با گلایه از این‌که کالاهای IT در رده‌ی کالاهای لوکس تقسیم‌بندی شدند، افزود: اقتصاد برای رشد و جامعه برای ادامه‌ی حیات، نیاز به صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات دارد. ارز تک‌نرخی اثر منفی بر این حوزه گذاشته است. اختلاف نرخ اعلام‌شده با واقعیت بازار منجر به ایجاد نرخ‌های غیرقانونی شده است. شفاف نبودن سیستم و اختصاص ارز با نرخ اعلام‌شده نیز عدالت را زیرسوال برده و این نگرانی در حوزه‌ی فاوا وجود دارد که به دلیل عدم شفافیت بازار قانونی از بین برود و انحصار ایجاد شود که به دنبال آن کیفیت هم از دست می‌رود و مصرف‌کننده‌ی نهایی متضرر می‌شود.

واحدی‌زاده با تاکید بر این‌که نگاه‌ها به صنعت ICT تصحیح شود، گفت: باید در قوانین، فاوا را مکمل تمامی صنایع بدانند، همان‌طور که در تمامی کشورهای پیشرفته شاهد هستیم شفافیت، تسریع امور، پیشرفت و رشد اقتصادی همه با کمک صنعت ICT امکان‌پذیر شده است. نزدیک کردن نرخ ارز با واقعیت بازار یکی از راهکارهای موجود است.

او افزود: در نوسانات نرخ ارز اگر اختصاص ارز تک‌نرخی به میزان تقاضای بازار برنامه‌ریزی شود و به‌گونه‌ای که عرضه و تقاضا هماهنگ شود نوسانات نرخ ارز و اثرات مخرب آن از بین خواهد رفت. نرخ ارز تحت تاثیر رفتار بازار و همین‌طور تحولات و رویدادهای جهانی است با این وجود تخصیص تعرفه‌های پایین گمرکی برای کالاهای حوزه‌ی فاوا می‌تواند از افزایش قیمت تمام‌ شده‌ی کالاها جلوگیری کند. فعالان این حوزه، حمایت دولت را احساس می‌کنند و با آرامش خاطر بیشتری فعالیت کرده و از اتخاذ تصمیمات ناگهانی اجتناب می‌کنند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید ؟
[Total: ۰ Average: ۰]
منبع
سازمان نظام صنفی رایانه‌‌ای کشور
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *