سازمان فضایی ایران در راستای اهداف و وظایف خود و بر اساس نیازهای اساسی کشور، خدمات سنجش از دور در حوزهی مدیریت بحران را در اختیار متولیان و تصمیمگیران این حوزه قرار میدهد.
در راستای توسعهی کسبوکارهای فضاپایه و بر اساس اولویت و نیازهای اساسی کشور، سازمان فضایی ایران ۵ محور مدیریت بحران، محیط زیست، هواشناسی، کشاورزی و خدمات شهری را در اولویت برنامههای خود قرار داده است.
در همین راستا، اسماعیلی، مسئول کارگروه توسعهی کسبوکارهای فضاپایه در حوزهی مدیریت بحران، گفت: چرخهی مدیریت بحران شامل ۴ مرحلهی پیشگیری و کاهش، آمادگی، مقابله و بازیابی است که امروزه فناوری سنجش از دور نقش بسزایی را در هر ۴ مرحله این چرخه ایفا میکند.
او ادامه داد: استفاده از این فناوری علاوه بر پیشگیری و کاهش خسارات ناشی از وقوع بلایای طبیعی و پایش مناطق خسارت دیده، در تسریع امدادرسانی نیز بسیار موثر است.
توسعهی کسبوکارهای فضاپایه در راستای مدیریت بحران کشور
دکتر اسماعیلی با اشاره به اینکه ایران در موقعیت جغرافیایی قرار گرفته است که مورد تهدید بلایای طبیعی است، گفت: گسترده بودن پوشش تصاویر ماهوارهای، پایش مناطق صعبالعبور و تکرار پذیر بودن این تصاویر بخشی از ویژگیهایی است که باعث شده فناوری سنجش از دور به عنوان یک ابزار قدرتمند به کمک مدیریت بحران بیاید و با توجه به اولویتها و نیازهای اساسی کشور این حوزه به عنوان یک محور اصلی در توسعهی کسبوکارهای فضاپایه در برنامههای سازمان فضایی ایران لحاظ شده است تا علاوه بر خدمترسانی به جامعه، به توسعهی کسبوکارهای نوین و افزایش اشتغال در این حوزه پرداخته شود.
او با اشاره به سامانهی پایش تصاویر ماهوارهای سازمان فضایی ایران ادامه داد: هم اکنون خدمات سازمان فضایی ایران در حوزهی سنجش از دور از طریق وبسایت سازمان فضایی ایران و سامانهی پایش تصاویر ماهوارهای و به صورت رایگان در دسترس همگان است و سازمان آمادگی دارد تا این خدمات را در اختیار تصمیم گیران و متولیان مدیریت بحران کشور قرار دهد، چرا که این فناوری به عنوان یک ابزار تصمیمساز میتواند به جامعه خدمات شایانی ارائه کند.
دکتر اسماعیلی با اشاره به اپلیکیشنها و استارتآپهای شکل گرفته در این حوزه و بازار رو به رشد آن گفت: با توجه به ظرفیتها و زیرساختهای موجود در کشور، سازمان فضایی ایران بر حسب جایگاه حاکمیتی خود، از توسعهی بخش خصوصی و کسبوکارهای فضاپایه حمایت میکند و دادههای ماهوارهای خود را در اختیار آنها میگذارد تا این دادهها به ارزشافزوده تبدیل شوند و به حوزهی مدیریت بلایا، خدمات ارائه کنند.
او ادامه داد: توسعه و شکلگیری این کسبوکارها نیاز کشور است و بستری مناسب برای حضور و سرمایهگذاری بخش خصوصی در این حوزه وجود دارد که در این زمینه به تعامل، همکاری و همدلی سایر سازمانهای مرتبط نیاز داریم.