علیرضا دلیری، معاون توسعهی مدیریت و جذب سرمایهی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور صبح امروز، دهم تیرماه ۱۳۹۷ در نشست خبری که در ساختمان معاونت علمی برگزار شد، گفت: منابع مالی یکی از نیازهای شرکتهای دانشبنیان است و میتوان گفت ابزار اصلی توسعهی شرکتهای دانشبنیان منابع مالی هستند، چون ایدهها باید مراحل تجاریسازی را بگذرانند و بستری در معاونت علمی شکل گرفت که در دو بخش منابع مالی بهصورت تسهیلات و سرمایهگذاری خدمات به شرکتهای دانشبنیان ارائه میشود.
او افزود: همراه شدن سرمایهگذاران با شرکتهای دانشبنیان اتفاق خوبی است چراکه برخی شرکتها از همان ابتدا نیاز به سرمایهگذار دارند اما در برخی دیگر را میتوان از طریق تصویب منابع بهصورت تسهیلات حمایت کرد که خوشبختانه در معاونت علمی هر دو بستر شکل گرفته است.
معاون توسعهی مدیریت و جذب سرمایهی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور ادامه داد: در سالهای گذشته، یکی از انتقادات ما به بانکها عدمحمایت آنها از تولیدات و شرکتهای دانشبنیان بود، اما امروزه بانکها حمایت ویژهای دارند و در صنایع مختلف حضور دارند.
دلیری به تشریح آماری از پرداختیهای بانکها به شرکتهای دانشبنیان پرداخت و گفت: در پنج سال گذشته بیشاز ۱۲ هزار میلیارد تومان پرداختی به شرکتهای دانشبنیان انجام شده که تعداد این شرکتها ۱۴۰۰ بوده است در سالهای ۹۲ و ۹۳ میزان پرداخت محدود بود، اما سالبهسال این رقم افزایش پیدا کرده و در سهماه اول سال ۹۷ رشد قابل توجهی داشته است.
او ادامه داد: بر همین اساس میزان پرداختی در سال ۹۶، ۳۸۰۰ میلیارد تومان بوده که در ابتدای سال ۹۶ تنها رقم ۱۴۰ میلیارد تومان بود و در سه ماه اول سال ۹۷ نیز به بالای هزار میلیارد تومان رسیده است.
رشد شرکتهای دانشبنیان برخلاف اوضاع اقتصادی نامناسب
معاون توسعهی مدیریت و جذب سرمایهی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور تأکید کرد: در شرایطی که اوضاع اقتصادی شرایط مناسبی ندارد همچنان شرکتهای دانشبنیان در حال رشد هستند و استارتآپهایی که تنها با یک نرمافزار شروع به کار میکنند یکمرتبه رشد سریعی دارند و به یک شرکت تولیدی تبدیل میشوند که اشتغال را نیز فراهم میکند. به همین دلیل در سه ماه اول امسال بیشاز هزار میلیارد تومان به شرکتها پرداخت شده است و خوشبختانه صندوق توسعهی ملی هم با ما همراه بوده است.
او ادامه داد: یکی از دغدغههای شرکتهای دانشبنیان بحث ضمانتنامه یا گارانتی است که در کشور ما چند نهاد سرمایهگذاری دولتی نظیر صندوق ضمانت صادرات، صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون و صندوق ضمانت سرمایهگذاری کوچک وجود دارد. همچنین چند صندوق پژوهش و فناوری نیز کار ارائهی ضمانتنامه به شرکتها را انجام میدهند. برای حل مشکل شرکتهای دانشبنیان در هفتهی گذشته تفاهمنامهای با صندوقهای ضمانت دولتی داشتیم و همچنین چندین صندوق جسورانه توانسته اند از بورس مجوز دریافت کنند و تعدادی صندوق نیز در نوبت صدور مجوز هستند.
خوشبختانه بستر برای حضور صندوقهای جسورانه در بورس شکلگرفته و یکی دیگر از فعالیتهایی که میخواهیم انجام دهیم تابلوی اختصاصی برای شرکتهای دانشبنیان در فرابورس ایران است که استارت این کار زده شده و شرکتهایی که توان عرضهی سهام دارند میتوانند سهامشان را عرضه کنند.
دلیری اضافه کرد: تاکنون بر اساس مصوبهی ۱۲۰۰، فقرهی ضمانت صندوقهای پژوهش و فناوری انجام شده و صندوق کارآفرینی امید تسهیلات ۴ درصد به استارتآپها و شرکتهای کوچک ارائه میکند.
او با اشاره به بحث ارزشگذاری سهام شرکتها توضیح داد: ارزشگذاری یکی از دغدغههای شرکتهای دانشبنیان است که ما برای آن مدلهای شرکتهای موفق را بررسی کردیم و به جمعبندی و توافق رسیده ایم که هم بستر قانونی آن ایجاد شود و هم قانونی قبلی مالکیت فکری که نواقصی داشت برطرف شود و در بحث اجرایی بهصورت پایلوت آن را انجام میدهیم تا در ۶ ماه دوم ۹۷ با یک مدل نهادینه شده در کل کشور آن را اجرایی کنیم.
برای این کار تعدادی از شرکتهایی را که سابقهی کار در بورس را دارند در یک کارگروه قرار گرفته و مقرر است که به عنوان کارگزاران ارزشگذاری تعدادی از شرکتها را ارزشگذاری کنیم تا به یک مدل اصلی برسیم.
معاون توسعهی مدیریت و جذب سرمایهی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور در پایان در خصوص تعداد شرکتهای دانشبنیان توضیح داد: ۳۶۰۰ شرکت دانشبنیان در کشور وجود دارند که تعدادی در ارزیابیهای انجام شده، حذف شده و تعدادی به آنها اضافه شدند. اکثر این استارتآپها نوپا هستند و خیلی زود میتوانند رشد کنند و دورهی رشد این شرکتها سریعتر از شرکتهای عادی سنتی است.