محمدجواد آذری جهرمی در جلسهی هماندیشی سرمایهگذاریهای خطرپذیر، چالشها و فرصتها که با حضور مدیران صندوقهای خطرپذیر و فعالان این حوزه برگزار شد، با بیان اینکه راه نجات اقتصاد کشور توجه به تحول دیجیتال است، گفت: تحریم ها با وجود مشکلاتی که ایجاد میکنند، فرصت طلایی ایجاد کرده که با استفاده از این فرصت باید به ارتقای بیشتر حوزهی کسب و کارهای نو بپردازیم.
وی با بیان اینکه نظام بهرهوری در تمام عرصهها دچار مشکل است، افزود: بزرگترین امید در استارتاپ ها و کسب و کارهای نوپا مبتنی بر خلاقیت وجود دارد که نظام آنها بر ارتقای بهرهوری استوار است.
او به مباحثی که تعدادی از حاضران جلسه دربارهی تحریمها و اثر آن بر حوزهی کسب و کارهای نوپا مطرح کردند، اشاره کرد و افزود: تحریمها برای کسب و کارهای نوپا و استارتاپ ها فرصت طلایی است تا رشد کنند.
آذری جهرمی تصریح کرد: وضعیت حال حاضر کشور، مدیران و دستگاهها را مجبور به حرکت در مسیر تحول دیجیتال میکند و کسانی که فهم موقعیتشناسی و اقتصادی دارند در چنین شرایطی امیدوار هستند.
وی با بیان اینکه بزرگترین فرصت برای این فضا مهیا شده است، افزود: تحول دیجیتال باید به ارتقای بهرهوری در حوزههای کشاورزی، سلامت، انرژی، آب و برق و بسیاری زیرساختهای دیگر، کمک کند.
تثبیت فرهنگ پذیرش استارتاپ ها
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به اهمیت ایجاد بازار برای استارتاپ ها تاکید کرد و گفت: برای ایجاد بازار و برگشت سرمایهی استارتاپ ها، تفاهمنامههایی در حوزهی کشاورزی، سلامت الکترونیک و انرژی منعقد شده است که به توسعهی بازار استارتاپ ها کمک میکند.
وی افزود: در این حوزه، موانع گذشتهی پیش روی استارتاپ برداشته شده و گامی به جلو رفته ایم و مقاومتهایی که در گذشته وجود داشت تا حد بسیاری از بین رفته و فرهنگ پذیرش استارتاپ ها ایجاد شده است.
آذری جهرمی تصریح کرد: بهرهوری در برنامهی ششم توسعه، سند اقتصاد مقاومتی و نظام بودجهریزی سالانه مورد تاکید است و بخش عمدهای از این ارتقای بهرهوری با فعالیت کسب و کارهای نوپا به دست میآید.
وی، به وظیفهی دولت و وزارت ارتباطات دربارهی رفع موانع اشاره کرد و گفت: برای رفع موانع مالیاتی، بیمه و زیرساختهای حقوقی استارتاپ ها، در قالب طرح نوآفرین در یک دورهی سه تا پنج ساله اقداماتی انجام خواهد شد و این طرح پس از رفع اشکالات آن در مسیر تصویب در دولت قرار دارد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، تامین مالی استارتاپ ها و کسب و کارهای نوپا را وظیفهی صندوقهای خطرپذیر عنوان کرد و افزود: اما در بسیاری از مناطق دورافتاده و شهرستانهای کشور خیلی از جوانان خلاق نیاز به منابع مالی اندکی دارند که به دلیل عدم حضور صندوقهای خطرپذیر و سرمایهگذاران، وزارت ارتباطات تامین مالی آنها را برعهده میگیرد ولی با حضور این صندوقها در این مناطق ادامهی مسیر به آنها سپرده میشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تمام شهرهای کشور به نسل سه و چهار اینترنت مجهز شده است، به مدیران صندوقهای خطرپذیر توصیه کرد: بستر و زیرساخت فنی این حوزه آماده شده و با حضور صندوقهای خطرپذیر در سطح کشور و تکمیل زیستبوم به توسعهی کسب و کارهای نوپا در این مناطق کمک کنید.
او با تشبیه استارتاپ ها و صندوقهای خطرپذیر به بازیکن و مربی، وظیفهی دولت را تهیهی زمین مناسب عنوان کرد و افزود: مربی و بازیکن خوب در یک زمین مناسب میتواند عملکرد مناسبی داشته باشد و صندوقهای خطر پذیر در این حوزه به عنوان مربی باید اشکالات زمین را بگویند تا ما رفع کنیم.
آذری جهرمی با اشاره به برگزاری این جلسه، خواستار تداوم چنین جلساتی برای رسیدن به یک نظام برنامهریزی مناسب در حوزهی تامین مالی استارتاپ ها شد و در ادامه گفت: باید در این جلسات اشکالات این حوزه را عنوان کنید تا با یک استراتژی و فکر جمعی، بتوانیم به یک نقشهی راه توسعهی صندوقهای خطرپذیر به عنوان خروجی این جلسات برسیم.
وی با بیان اینکه ایجاد بیش از ۱۰۰ هزار شغل در این حوزه در برنامهی وزارت ارتباطات است، افزود: توسعهی حجم بازار و اشتغال هدف نهایی است که صندوقهای خطرپذیر باید به صورت مشخص نسبت به رسیدن به این اهداف متعهد شوند.
در ابتدای این جلسه رسول سراییان -رئیس سازمان فناوری اطلاعات- گزارشی از وضعیت تامین مالی استارتاپ ها و کسب و کارهای نوپا ارائه کرد. در ادامه نیز، تعدادی از مدیران صندوقهای خطرپذیر و فعالان این حوزه برخی از مشکلات و مسائل این حوزه را مطرح و پیشنهاداتی را نیز ارائه کردند.