شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار دربارهی پذیرش ارزهای دیجیتال در بورس گفت: اصل موضوع معاملات ارز دیجیتال مربوط به بانک مرکزی و زیر نظر این بانک است اما سازمان بورس برای هرگونه همکاری آمادگی دارد.
وی ادامه داد: امکان پذیرش ابزارهای جدید مالی به بورس وجود دارد، اما لازم است که سایر نهادهای مسئول نیز تصمیم های لازم را اتخاذ کنند.
ارز دیجیتال با «بیت کوین» در سال ۲۰۰۸ میلادی متولد شد اما به سرعت گسترش یافت؛ مزیت این ارز این است که تابع قوانین و استانداردهای بانک مرکزی هیچ کشوری نیست؛ هرچند همچون ارزهای کاغذی با نوسان قیمتی همراه است.
به طور کلی ارزهای دیجیتال بر بستر شبکهی جهانی اینترنت بین اشخاص مبادله میشود و هیچ بانک یا دولتی بر آن نظارت نمیکند؛ از آنجا که حسابها شفاف و تراکنشها قابل مشاهده و تایید دیگران است، امکان تقلب ندارد اما معاملهگران ارز دیجیتال ناشناس باقی میمانند.
ارزهای دیجیتال، ابزاری برای مقابله با تحریم بانکی
برخی کارشناسان بر این باورند با توجه به مشکلات تبادلات مالی با بانکهای خارجی، میتوان از مزایای تجارت الکترونیک و ارزهای دیجیتال برای مقابله با تحریمها بهره گرفت.
گرچه استفاده از ارزهای دیجیتال ریسکهای زیادی دارد اما با توجه به مشکلات پیشرو، استفاده از ارزهای دیجیتال از مهمترین ابزارها برای غیرقابل شناسایی کردن مسیر نقلوانتقال مالی با خارج از کشور است.
مشکل عمدهای که تاکنون در مسیر استفاده از ارزهای دیجیتال در کشور وجود داشته مربوط به مخالفت بانک مرکزی است که البته گفته میشود به زودی دربارهی این ممنوعیت، بازنگری انجام خواهد شد.
بانک مرکزی در بخشنامهای، استفاده از ارزهای دیجیتال خارجی همچون بیت کوین را ممنوع اعلام کرده اما قرار است تا پایان شهریور ماه سیاستهای بانک مرکزی در زمینهی ارز دیجیتال یعنی به رسمیت شناختن یا رد آن اعلام شود.
دستور رئیس جمهوری دربارهی ارزهای دیجیتال
با توجه به اهمیت ارزهای دیجیتال در نقل و انتقال مالی با خارج از کشور، مطالعاتی دربارهی نقش این ارزها در شرایط تحریم انجام شده است که توصیه به رفع محدودیتها دارد.
بر این اساس، محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز چهارشنبه هفتهی گذشته گفت: رئیس جمهوری دستور داده وزارت ارتباطات و بانک مرکزی جلسهی مشترکی دربارهی ارزهای دیجیتال داشته باشند و پیشنهادی را برای اتخاذ سیاست جدید ارائه کنند.
وی افزود: رئیس کل جدید بانک مرکزی درگیر موضوع تثبیت نرخ ارز است، اما تلاش میکنیم در هفتهی پیش رو این جلسهی مشترک را داشته باشیم و تصمیم گیری کنیم.
آذری جهرمی اضافه کرد: سیاستی که تاکنون بانک مرکزی داشته، ممنوع کردن همهی ارزهای دیجیتال بوده است؛ بر این اساس، طبق درخواست بانک مرکزی همهی سایتهایی که تبادل ارز دیجیتال داشته اند، از طریق دادستانی مسدود شده اند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: به تازگی دیدگاهی در شورای عالی فضای مجازی و دولت مطرح شده که آنها الزاماً تهدیدمحور نیستند و میتوانند فرصتهایی را ایجاد کنند.