بابک عابدین، عضو کمیسیون فناوری اطلاعات اتاق بازرگانی با اشاره به مشکلات برسر راه واحدهای تولیدی فاوا به دلیل افزایش نرخ ارز گفت: وقتی افزایش نرخ ارز به وجود میآید، ارتقای تکنولوژی و دستیابی به ماشینآلات تولیدی روز تقربیا غیرممکن میشود.
وی ادامه داد: علت آن است که بانکها برای توسعهی خطوط تولیدی فاوا (فناوری اطلاعات و ارتباطات)، وامهای مناسب اعطا نمیکنند و افزایش نرخ ارز نیز، باعث بالا رفتن قیمت تمام شدهی خرید ماشینآلات تولیدی میشود. در چنین شرایطی برای خرید ماشینآلات تولیدی و راهاندازی خطوط تولید با شرایط فعلی به مشکل برخورد کرده ایم. در نتیجهی این شرایط، تولید کننده ناچار میشود به سمت خرید ماشینآلات دست دوم حرکت کند و این موضوع کاهش بهرهوری را به دنبال خواهد داشت.
دور شدن فناوری اطلاعات از چرخهی صادرات با افزایش نرخ ارز
عابدین با بیان اینکه این شرایط در طولانی مدت، فناوری اطلاعات را از چرخهی صادرات دور می کند، در مورد شرایط فعلی بنگاههای تولیدی حوزهی فاوا نیز گفت: در حال حاضر شرایط برای بنگاههای تولیدی و خدماتی مناسب نیست.
وی توضیح داد: در همهی کشورها سرمایهی هر واحد اقتصادی با ارز دلار سنجیده میشود و این درحالی است که واحدهای اقتصادی حوزهی فناوری اطلاعات چه به صورت استارتاپ و چه کارخانجات تولیدی این حوزه، نسبت به شروع فعالیت خود، افزایش سرمایهی چندانی را به تناسب نرخ ارز نداشته اند.
عضو کمیسیون فاوای اتاق بازرگانی با اشاره به اینکه افزایش سرمایه نشانگر موفقیت و اندوختهی یک شرکت است، افزود: متاسفانه با افزیش نرخ ارز در کشور، یک واحد تولیدی با ۲۰ سال سابقهی کار در حوزهی پرریسک فناوری اطلاعات که توانسته ارزش اقتصادی خود را از ۱۰۰ میلیون تومان به ۵۰۰ میلیون تومان برساند، با افزایش ناگهانی نرخ ارز به یکباره ارزش دلاری خود را کمتر از سرمایهی اولیه میبیند و ۲۰ سال فعالیت اقتصادی برای این واحد تولیدی، آوردهای به جز پرداخت مالیات و عوارض و بیمه نخواهد داشت. این مساله صدمهی جدی برای شرایط تولیدی کشور در پی دارد.
وی با بیان اینکه بهرغم شرایط نامناسب ارزی، میزان مالیات در سالهای اخیر چند برابر شده است، تاکید کرد: در زمینهی گمرک هم موانع زیادی برای واردکنندگان فناوری اطلاعات شکل گرفته و واردات مواد اولیه و چرخهی تامین مواد، با مشکلات بسیاری روبهرو است.
عابدین گفت: در شرایطی که قیمت تمام شدهی محصول افزایش مییابد، واحدهای تولیدی و صنعتی مجبور به افزایش قیمت میشوند و این درحالی است که توان اقتصادی خرید برای مردم هم وجود ندارد. این مساله، مشکل را مضاعف میکند.