رئیس اتاق مشترک ایران و سوییس اظهار کرد: شرکتهای کوچک اروپایی و استارتاپ ها به فعالیت در ایران به ویژه در زمینههای کشاورزی، معدن و سلامت تمایل دارند؛ اما علاقه بیشتر برای فعالیت در ایران باید از سوی ما برای آنها ایجاد شود. به عقیده شریف نظام مافی نمیتوان گفت اروپا هیچ حرکتی به نفع پویایی اقتصاد ایران در روزهای پس از خروج ایالات متحده امریکا از برجام انجام نداده؛ اما اقدامات اتحادیه برای اطمینان بخشی به کشورمان برای گذر از بحران کافی نیست.
نظام مافی افزود: اروپا هنوز به طور واضح دربارهی راهحلهای مالی اظهارنظر نکرده است. مشخص نیست که کدام بانک یا چه بانکهایی پس از نوامبر و تمدید تحریمها با ایران همکاری خواهند کرد و از سوی دیگر معلوم نیست که خرید نفت ایران از سوی شرکتهای اروپایی پس از این تاریخ به چه شکل ادامه خواهد یافت. او ادامه داد: این در حالی است که نفت شاهرگ اقتصاد ایران است و هر نوع تهدید آن به منزلهی بروز گرفتاریهای بزرگ برای اقتصاد ایران است.
به گفتهی رئیس اتاق مشترک ایران و سوییس، ایدهی همکاری بخش خصوصی با شرکتهای کوچک اروپایی در دوره تحریم خوب است اما زیرساختهای متناسب با جذب این شرکتها در کشور وجود ندارد. باید به این موضوع از منظر نیاز مالی و فضایی برای رشد نگریست. شرکتهای کوچک اروپایی و استارتاپ ها به فعالیت در ایران به ویژه در زمینههای کشاورزی، معدن و سلامت تمایل دارند اما علاقه بیشتر برای فعالیت در ایران باید از سوی ما برای آنها ایجاد شود.
شریف نظام مافی افزود: بررسی نمونههای موفق در این زمینه نشان میدهد که به یک صندوق حمایت از شرکتهای کوچک خارجی در ایران نیاز داریم. به گفته او، ایجاد این صندوق میتواند زمینه سرمایهگذاری از سوی صاحبان و دریافت سرمایه از سوی کسب و کارها برای شروع فعالیت در ایران را فراهم کند. حضور شرکتهای کوچک و کسب و کارهای نوپای خارجی در ایران منوط به شکلدهی قوانین برای روانسازی امور است.
رئیس اتاق مشترک ایران و سوییس اظهار کرد: شرکتها باید بتوانند در عرض چند روز در ایران دفتر راه بیندازند، نیرو استخدام کنند، در چند ساعت کار بازرگانی بگیرند، حساب بانکی باز کنند و در مدت زمان محدودی شرکت راهاندازی کنند. مقررات باید به گونهای شکل یابد تا فعالان اقتصادی دیگر کشورها با رایانههایشان به ایران بیایند، کار را شروع کنند و ادامه دهند. او افزود: این حرکت مفیدی برای اقتصاد ما خواهد بود و کسب و کارهای ایرانی هم از این روانسازی بینصیب نمیمانند.
روانسازی مقررات و ایجاد صندوقهای سرمایهای میتواند مجموعههای صنعتی را هم دخیل کند. شرکتهای بزرگی با نقدینگی بالا در کشور فعالیت میکنند که برای حفظ سرمایه خرید ملک، طلا و ارز را دنبال میکنند.