دکتر ایمان افتخاری عضو هیئت علمی پژوهش های دانش های بنیادی و رئیس صندوق حمایت از صندوق پژوهشگران و فناوران امروز در نشست خبری که در محل صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران برگزار شد، گفت: این صندوق در آستانه ۱۵ سالگی بوده که در طول فعالیت خود از بیش از هفت هزار طرح حمایت کرده است.
رئیس صندوق حمایت از صندوق پژوهشگران و فناوران با بیان اینکه اما بیش از ۲۱ هزار طرح پژوهشی به صندوق طی ۱۵ سال ارائه شده است، اظهار داشت: برنامه های این صندوق در حوزه بین المللی به صورت جدی بوده است به طوری که از هر ۱۰ طرح، یک طرح حمایت شده است. به گفته عضو هیئت علمی پژوهش های دانش های بنیادی ثبت پتنت بین المللی از دیگر برنامه های حمایت از صندوق پژوهشگران و فناوران به شمار می رود که تاکنون توانسته در راستای این امر (مسئله اجرایی تا ثبت) از ۳۲ طرح حمایت کند.
افتخاری خاطرنشان کرد: همچنین در دوره های پسادکتری اقداماتی حمایتی داشته ایم به طوری که دو هزار درخواست به صندوق ارائه شده و طی مدت کوتاهی توانستیم از حدود ۹۰۰ مورد پروپوزال های دوره های پسادکترا حمایت کنیم. وی با بیان اینکه برنامه های پسادکتری به صورت کمی و کیفی در صندوق حمایت از پژوهشگران، اجرایی می شود، خاطرنشان کرد: یکی از رویکردهای اصلی صندوق این است که به فناوران و پژوهشگران توجه ویژه ای داشته باشند تا طرح های آنها به صورت موثر در کشور اجرایی شود.
عضو هیئت علمی پژوهش های دانش های بنیادی با بیان اینکه ۴ رویکرد کلی در برخورد با طرح های پژوهشی در نظر داریم، تصریح کرد: «تکثر» از دیدگاه افزایش تعداد گروه های پژوهشی فعال، «تعادل» توجه به توسعه پایدار و حفظ تعادل، «کیفیت» و هدف گرایی از رویکردهای ما در صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به شمار می رود.
افتخاری تأکید کرد: طرح هایی که با جهت های علمی به صندوق ارسال شوند، رویکرد جدی برای حمایت از آنها داریم. زیرا تغییرات صندوق به سمت بهینه شدن است. رئیس صندوق حمایت از صندوق پژوهشگران و فناوران با اشاره به حمایت از طرح های تشویقی در صندوق گفت: برای این امر فراخوانی در طی سال اعلام می شود و سقف حمایتی از این طرح ها نسبت به سال های گذشته ۵۰ درصد افزایش داشته است.
وی در خصوص حمایت از رساله های دکتری ادامه داد: برای این موضوع دو فراخوان در طول سال اعلام می کنیم که تاکنون از ابتدای سال ۳۸ مورد دریافت شده و ۱۵۰ مورد برای حمایت به تصویب رسیده است.
افزایش مبلغ حمایت از محققان پسا دکتری
افتخاری در خصوص حمایت از پروپوزال های پسادکتری، یادآور شد: افراد با فعالیت های علمی درخشان تر در این حوزه وارد می شوند و در مقابل صندوق حمایت های سالانه ای از آنها دارد؛ حمایت از محققان پسا دکتری نسبت به سالهای گذشته از ۳۶ میلیون تومان به ۵۷ میلیون تومان در سال رسیده است.
افتخاری اظهار داشت: موسسه بین المللی یاسا از نهادهای پیشرو در تحلیل سیستم های کاربردی و پیچیده است که ما عضو این موسسه هستیم. از این رو می توانیم محققان را برای حضور در برنامه های موسسه حمایت کنیم. عضو هیئت علمی پژوهش های دانش های بنیادی با بیان اینکه در این موضوع علاوه بر ارتباطات بین المللی، کمیته ملی را تشکیل داده ایم، خاطرنشان کرد: در این راستا می توانیم از امتیازات بین المللی استفاده و از افراد تأثیرگذار حمایت کنیم که به برنامه های این موسسه بروند و طرح های خود را در آنجا ارائه کنند.
وی با تأکید بر اینکه برنامه های این موسسه بیشتر در حوزه انرژی است، ادامه داد: بررسی پروپوزال های پژوهشگران، حمایت آنها برای حضور در موسسه به عهده صندوق حمایت از پژوهشگران است و تاکنون توانسته ایم دو گروه را به صورت طولانی مدت برای حضور در موسسه یاسا اعزام کنیم. افتخاری افزود: این برنامه می تواند در ارتباط گیری و اجرای پروژه های محققان کشور تأثیرگذار باشد.
عضو هیئت علمی پژوهش های دانش های بنیادی با بیان اینکه دو معاونت به عنوان آینده پژوهی و ترویج علم و فناوری در این صندوق به تصویب رسیده اند، گفت: از این به بعد این معاونت ها برنامه های جدی برای فعال شدن حوزه های خود دارند.
تعریف پسافن برای ورود دانشجویان پسادکتری در شرکت های دانش بنیان
رئیس صندوق حمایت از صندوق پژوهشگران و فناوران در ادامه با بیان اینکه ما با صندوق نوآوری و شکوفایی برنامه های همکاری تدوین کرده ایم، یادآور شد: پروژه «پسافن» را برای دانشجویانی که دکترای خود را به اتمام رسانده اند، تدوین کرده ایم تا این نیروهای پژوهشی توانمند به جای حضور در دانشگاه ها، در شرکت های دانش بنیان حضور یابند.
افتخاری خاطرنشان کرد: این اقدام نیاز به سرمایه گذاری و دقت نظر دارد. زیرا شرکت های دانش بنیان بنیه مالی پائینی دارند و امکان سرمایه گذاری ندارند. از این رو در راستای تأیید برای اجرای این اقدام، هستیم. وی با بیان اینکه صندوق حمایت از پژوهشگران پروسه معرفی شرکت های دانش بنیان را برعهده دارد و صندوق حمایت از پژوهشگران، دانشجویان پسادکتری را معرفی می کند.
افتخاری با تأکید بر اینکه هنوز این مرحله به مرحله اجرایی نرسیده گفت: امیدواریم تا دو ماه آینده این پروژه به مرحله اجرایی برسد و دانشجویان و محققان پسادکتری در شرکت های دانش بنیان دوره خود را بگذرانند.