اولین صبحانه بیستونی سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور با حضور سعید زرندی، معاون طرح و برنامه وزیر صمت، باقر اثنی عشری، رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور، رسول سرائیان دبیرکل این سازمان ، فعالان حوزه فاوا و صنعت و با حضور ویدیو کنفرانسی مدیران سازمانهای نظام صنفی چند استان برگزار شد.
زرندی در این برنامه با اشاره به اینکه دولت و حاکمیت باید فضای فکری خود را در قبال استارتاپ ها را تغییر دهند، گفت: «در حوزه صنعت صنایع هدف را تعیین کردیم و قصد داریم آنها را ترغیب کنیم تا به سمت نوآوری حرکت کنند.
ما باید برای استارتاپ ها فضاهای جدید ایجاد کنیم. وقتی صحبت از استارت آپ میشود همه فکرها به سمت یک ایده ای مانند اسنپ میرود. در صورتی که ایده های بسیاری در حوزه محصولات شیمیایی، فلزات اساسی و صنایع غذایی وجود دارد که میتواند به یک کسب و کار تبدیل شود.»
او با بیان اینکه برای استفاده از فناوری در بخش صنعت، معدن و تجارت این وزارتخانه تمرکز چهار فعالیت ویژه را شروع کرده است توضیح داد: «ابتدا سعی کردهایم ارتباط صنعت با دانشگاه را تقویت کنیم.
قصد داریم این ارتباط را ساماندهی کنیم تا بتوان از حضور دانشگاهیان در صنعت بهره برد. دوم جایگزینی محصولات وارداتی با محصولات داخلی است که توان تولید آنها را داریم. در گام بعدی ما قصد داریم بین شرکتهای دانش بنیان و صنعت ارتباط برقرار کنیم که در این مورد ۱۰۰ شرکت را هدف گذاری و فعالیتهایمان را با آنها آغاز کردیم.»
زرندی همچنین با بیان اینکه یکی از معضلاتی که فضای تولید کشور با آن روبهرو است، بیتوجهی به فناوری در این حوزه است، اعلام کرد: «۳۷ درصد اشتغال در حوزه صنعت، معدن و تجارت ایجاد میشود. خانواده صمت بیش از ۳۳ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را تامین میکند. بالغ بر ۷۰ هزار واحد صنعتی داریم .این آمار و ارقام نشان میدهد که بخش صنعت، معدن و تجارت دایره بزرگی در اقتصاد ایران را شامل میشود.»
به گفته او در بعضی از صنایع منبع محور با رشد مواجه بودهایم اما این رشد با رتبهبندی جهانی تناسبی نداشته است چون به سمت تولید کالا با ارزش افزوده بالا حرکت نکردهایم. به گفته زرندی حرکت به سمت تولید با ارزش افزوده تغییر نگاه جدی در حاکمیت را میطلبد در غیر اینصورت در این حوزه رشدی نخواهیم کرد.
معاون طرح و برنامه وزیر صمت در ادامه سخنان خود به انقلاب صنعتی اول تا چهارم اشاره کرد و گفت: «موضوع تحول دیجیتال بر کسی پوشیده نیست. انقلاب صنعتی چهارم نیز در حوزه صنعت تغییرات زیادی ایجاد خواهد کرد.در این انقلاب ما وارد فضای جدیدی میشویم و تکنولوژیهای گوناگون چون اینترنت اشیا و بزرگ داده همافزا میشوند. تغییر و تحولات نیز از سال ۲۰۱۵ در کل دنیا آغاز شده است و اگر میخواهیم شکاف تکنولوژی را کاهش دهیم باید به سمت این تغییرات حرکت کنیم.»
او ادامه داد: «ما مطالعاتی در این زمینه آغاز کردیم البته خیلی موفق نبودهایم و هنوز به حد کفایت نرسیدهایم. نیاز داریم تا از تشکل خصوصی در این زمینه استفاده کنیم. نگاه وزیر صمت هم به سمت استفاده از نوآوری و توانایی استارت آپ ها است و تمام شرکتها ملزم شدند تا با استارت آپ ها ارتباط برقرار کنند.»
زرندی در ادامه برنامه به گزارشهایی که وزارت صمت در زمینه ورود به فناوریهای نوین تهیه کرده است، اشاره کرد و گفت: «در این گزارش به چالشهای ورود به فناوریهای نو پرداختیم. در جمعبندی این گزارش به این نتیجه رسیدیم که دولت در این زمینه یکپارچگی لازم را ندارد و برای همراه شدن با انقلاب صنعتی همه باید خودشان را با آن تنظیم کنند. سازمان نظام صنفی که خصوصی است، میتواند با ما در این زمینه همکاری کند و پیشنهادهای خود را عرضه کند.»
به گفته زرندی ظرفیت و زیرساخت ناکافی برای کسب و کار، توانایی اندک دولت برای انطباق با کسب و کار دیجیتال، به روز نبودن قوانین کار، مشکلات رگولاتوری، از دیگر چالشهایی است که باید درباره آنها راهحلهایی یافت.