فرض کنید صبح یک روز تعطیل، ماشینتان را در پارکینگ یک فروشگاه بزرگ پارک میکنید. پارکینگ پر است و ماشینها سپربهسپر در آن پارک شدهاند. سپس به صفی طولانی میپیوندید. وقتی بالاخره وارد فروشگاه میشوید، میبینید همه قفسهها خالی هستند. با سبد خریدتان از کنار مشتریان آشفته ویراژ میدهید تا به اجناس مورد نظرتان برسید اما متوجه میشوید ماسک، اقلام فاسدنشدنی، دارو، ضدعفونیکننده دست و صابون تمام شده است.
دلیل این عشق تازه جهانی به ماسک و ضدعفونیکننده دست چیست؟
ترس و وحشت ناشی از شیوع ویروس کرونا !
از سوم ماه مارچ ۲۰۲۰، کرونا در حداقل ۱۰۰ کشور جهان شامل بریتانیا و آمریکا جان هزاران نفر را گرفته و تعداد موارد ثبتشده ابتلا به کرونا روز به روز در حال افزایش است. آمارها نشان میدهد تعداد مرگومیر ناشی از کرونا بیشتر از خویشاوندانش یعنی ویروس سارس (سندروم حاد تنفسی) در سال ۲۰۰۳ (با آمار نهایی ۷۷۴ کشته) و آنفلوآنزای پرندگان در سال ۲۰۱۳ (با آمار نهایی ۶۱۶ کشته) است.
این اتفاق باعث شده تا بسیاری از دانشمندان و متخصصان در پی راهکاری برای مقابله با این بیماری باشند و ما در این مطلب می خواهیم به نقش هوش مصنوعی و متخصصانش در مبارزه با کرونا و بیماری های مشابه آن بپردازیم:
این امکان وجود دارد که با هوش مصنوعی بتوانیم اپیدمی را پیشبینی کنیم
هوش مصنوعی میتواند در مورد وقوع اپیدمی از قبل به ما هشدار دهد
برای مثال، بلودات (BlueDot) که یک شرکت جهانی در زمینه پایگاه دادههای هوش مصنوعی است، برای تحلیل اطلاعاتی که از منابع فراوان به دست میآورد و برای ردگیری بیش از صد بیماری مُسری، از الگوریتمهای هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی، و پردازش زبان طبیعی استفاده میکند.
در ۳۱ دسامبر ۲۰۱۹ ، شرکت بلودات پیش از مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC) و پیش از سازمان بهداشت جهانی (WHO)، برای مشتریانش هشداری فرستاد که از شهر ووهان دوری کنند در صورتی که سازمان بهداشت جهانی تا نهم ژانویه ۲۰۲۰ هیچ آگهی در مورد این اپیدمی صادر نکرده بود. همچنین شرکت بلودات در همان ماه، با تحلیل مسیر سفرها و پروازها، سایر شهرهای آسیاییِ در معرض خطر را نیز پیشبینی کرده بود.
انتظار می رود که در آینده، هوش مصنوعی قادر خواهد بود با استفاده از دادههای شبکههای اجتماعی، رفتار انسانها و همهگیریهای بالقوه را پیشبینی کند.
هوش مصنوعی میتواند کشف و ساخت دارو را سرعت ببخشد
هوش مصنوعی نهتنها میتواند ما را نسبت به وقوع اپیدمی در آینده آگاه کند، بلکه می تواند به ما کمک کند تا سریعتر از گذشته، روشهای درمانی جدید و واکسنها را شناسایی و ایجاد کنیم.
کلید ساخت یک واکسن این است که بتوانیم با سرعت و بازدهی بالا، توالی ژنوم ویروس را بازآفرینی کنیم و نسخه کپیشده از ویروس را بسازیم.
دانشمندان چینی در یک اقدام فوق العاده تنها در طول یک ماه، توانستند توالی ژنوم ویروس را بازسازی کنند در حالی که این زمان برای بازسازی توالی ژنوم ویروس سارس در سال ۲۰۰۳ چندین ماه بود. همچنین پژوهشگران استرالیایی نسخه کپیشدهی آزمایشگاهی ویروس را ساختند که از یک فرد مبتلا گرفته بودند.
با داشتن توالی صحیح ژنوم و نسخه کپی برابر با اصل ویروس، میتوانیم به سرعت تستهای تشخیصی ویروس را تهیه و اعتبارسنجی کنیم. به عبارتی می توان گفت که ما هماکنون به یک واکسن احتمالی دست یافتهایم که ظرف مدت سه ماه روی انسان آزمایش خواهد شد.
علاوه بر این، صندوق رویای طول عمر، که توسط سرگئی یانگ، سرمایهگذار دوراندیش تاسیس شده است، و یکی از معدود موسسات جهانی است که بر برنامههای افزایش طول عمر متمرکز است، همراه با گروه بزرگی از شرکتهای بیوتکنولوژی و کارآفرینان، در خط مقدم همکاری برای دستیابی سریع به درمان قرار دارند.
برای مثال، یکی از شرکتهای وابسته به صندوق رویای طولعمر با نام اینسیلیکو مِدیسِن موفق شد تنها ظرف مدت چهار روز با استفاده از سیستم هوش مصنوعیاش هزاران مولکول را به منظور ساخت داروهای بالقوه شناسایی کند. اینسیلیکو مدیسن پس از آن، سیاست درهای باز را به اجرا گذاشت و یافتههایش را به طور مرتب برای پژوهشگران بروزرسانی کرد تا آن ها بتوانند به طور رایگان اطلاعات را دانلود کنند. این شرکت توانست با این کار در تلاش جهانی برای مبارزه با اپیدمی ایفای نقش کند.
از هوش مصنوعی میتوان برای به حداقل رساندن مرگومیر و بهینه کردن مدیریت بیماری کمک گرفت
هوش مصنوعی میتواند با کاهش باری که بر دوش دستاندرکاران بهداشت و درمان وجود دارد و یادآوری روشهای درست مراقبت و درمان به بیماران، در مدیریت گسترش بیماری و به حداقل رساندن تلفات چارهساز باشد.
پزشکان، پرستاران و کارکنان بیمارستانها ریسک بالایی برای ابتلا به کووید۱۹ دارند. تا به امروز، هزاران نفر از کارکنان بیمارستانهای چین به این ویروس مبتلا شدهاند. میتوان از هوش مصنوعی برای کاستن از این فشار استفاده کرد. برای مثال، چین برای انجام سریعتر تستهای تشخیصی از روباتها استفاده میکند و یا آمبولانسهای شهر هانگژو با کمک هوش مصنوعی زودتر از ترافیک میگذرند.
همچنین میتوان از هوش مصنوعی کمک گرفت تا در صورت ابتلا به ویروس، کارهایی را که باید انجام دهیم به ما یادآوری کند. چین اپلیکیشنی را راهاندازی کرده است تا مردم بتوانند به کمک آن بررسی کنند که آیا سوار هواپیما یا قطاری شدهاند که مورد تاییدشدهای از ابتلا به کرونا در آن وجود داشته است یا خیر. همزمان با این اقدامات، چین برای حصول اطمینان از این که شهروندان اقدامات پیشگیرانهی مناسب را رعایت میکنند از پهپادها هم کمک میگیرد.
با این که گسترش سریع کرونا در دنیا وحشتناک است، اما وقتی همکاری بیسابقه و تحسینبرانگیز مسئولان بهداشتی، سیاستمداران و کارکنان بخشهای مختلف را میبینیم، متوجه میشویم که این مشکل، پرتوی از امید را هم با خود به همراه دارد.
ما می بایست قدردان زحمات کارکنان بخش بهداشت و درمان، دانشمندان، متخصصان و باقی کارکنانی باشیم که برای فرونشاندن این اپیدمی، سخت در تلاشند.
مقاله جالبی بود.
ممنونم
خیلی ممنون از مقاله ی جالبتون. پیش بینی بلودات که در مقاله اشاره کردید خیلی جالب بود، چه خوب میشد اگر برای این مطلب یک مرجع جهت اطلاعات بیشتر قرار می دادید.
اگر میشه لطفا باز هم در مورد کاربردهای هوش مصنوعی در مهار کرونا مطلب بنویسین، مثلا آنالیز تصاویر سی-تی اسکن ریه بیماران، یا تصاویر گرمایی از جمعیت ها برای پایش افراد مبتلا به تب.
خیلی ممنون از تلاش و زحمتتون.