عبارت اینترنت اشیا، برای نخستین بار در سال ۱۹۹۹ توسط کوین اشتون مورد استفاده قرار گرفت؛ او در نظریه خود، جهانی را توصیف کرد که در آن هر چیزی حتی اشیای بیجان، برای خود یک هویت دیجیتال داشته باشند و بتوان از طریق کامپیوترها کنترل آنها را به دست گرفت و به بهترین و سریعترین شکل آنها را مدیریت کرد.
تعریف اینترنت اشیا
در یک تعریف ساده و کوتاه اینترنت اشیاء (IoT) پاسخی است به این پرسش که چگونه جهانی با ارتباطات دیجیتالی به دستگاه های فیزیکی روزمره خواهیم داشت؟ از طریق IoT دستگاه ها با اتصال به اینترنت، سنسورها و سایر سخت افزارها، امکان برقراری ارتباط و کنترل از طریق وب را خواهند داشت.
اینترنت اشیا (IoT) به هر دستگاه فیزیکی اشاره دارد که قادر است با یک شناسه منحصربهفرد در یک شبکه، به تبادل اطلاعات بپردازد. همچنین این ارتباط میتواند میان انسان و اشیا باشد و باعث تعامل آنها شود.
“خانه هوشمند” نمونه ای عالی از IoT در دنیای کنونی است.
ترموستاتها، درهای ورودی و خروجی، دزدگیرها و سیستمهای امنیتی با استفاده از اینترنت، یک مجموعه متصل به هم را تحت عنوان هاب (Hub) ایجاد میکنند و داده ها بین این دستگاههای فیزیکی به اشتراک گذاشته میشود. مهمترین مزیت این سیستم این است که کاربران میتوانند از راه دور “چیزها” را کنترل کنند؛ به عنوان مثال تنظیم دما، باز کردن قفل درها و… از طریق اپلیکیشن یا وبسایت.
کاربردهای اینترنت اشیاء تنها محدود به استفاده در خانه ها نیست. IoT میتواند در مجموعه های مختلف و با اتصال دستگاه های بیشمار، در حوزههای مختلف نقش آفرینی کند. از تخته های هوشمند در کلاسهای مدرسه تا دستگاه های پزشکی که میتوانند علائم بیماری پارکینسون را تشخیص دهند، IoT با اتصال فیزیکی و دیجیتالی به سرعت دنیا را هوشمندتر میکند.
اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا یا IoT، سیستمی از دستگاههای محاسباتی مرتبط، ماشینهای مکانیکی و دیجیتال، اشیاء، حیوانات یا افراد است که با شناسههای منحصربهفرد (UID) و توانایی انتقال دادهها از طریق شبکه بدون نیاز به تعامل انسان با انسان یا انسان با کامپیوتر میپردازد.
شی در اینترنت اشیا میتواند فردی با کاشت مانیتور قلب، یک حیوان مزرعه با یک ترانسپوندر بیوچیپ، خودرویی که دارای حسگرهای داخلی برای هشدار به راننده در صورت پایین آمدن فشار باد لاستیک یا هر چیز طبیعی یا مصنوعی دیگری باشد که میتوان به آن آدرس پروتکل اینترنت (IP) اختصاص داد و قادر به انتقال دادهها از طریق شبکه است.
به طور فزایندهای، سازمانها در صنایع مختلف از اینترنت اشیا استفاده میکنند تا کارآمدتر عمل کنند، مشتریان را بهتر درک کنند، خدمات مشتریان را افزایش دهند، تصمیمگیری را بهبود بخشند و ارزش کسبوکار را افزایش دهند.
IoT چگونه کار می کند؟
به طور خلاصه،IoT در ۳ مرحله به شرح زیر عمل میکند:
- جمع آوری داده ها از طریق سخت افزارهایی از قبیل سنسور که بر روی دستگاه ها نصب میشوند.
بنا بر نوع دستگاه و نوع داده هایی که مد نظر ما خواهد بود، میتوان از یک سنسور تا چندین سنسور را برای جمع آوری اطلاعات گوناگون به کار گرفت.
- به اشتراک گذاری و نگهداری داده های جمع آوری شده در یک فضای ابری
ابزار جمع آوری اطلاعات عموما از طریق اینترنت، بلوتوث، Wi-Fi و… به فضای ابری متصل میباشند.
- تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار و قرار دادن نتایج در اختیار کاربران
این تجزیه و تحلیل می تواند چیزی بسیار ساده مانند کنترل و خوانش درجه حرارت ثبت شده روی دستگاه ها باشد، و یا میتواند فرآیندی پیچیده، مانند شناسایی اشیاء با استفاده از بینایی کامپیوتر در فیلم باشد.
وسایل اینترنت اشیا
وسایل اینترنت اشیا به صورت بالقوه همه چیزهایی است که در اطراف ما وجود دارند. آنها قادرند به صورت پیوسته داده ها را جمع آوری و منتقل کنند و با سایر دستگاه ها و انسان ها تعامل کنند. نمونه این تعامل را میتوان در گفتگوی روزانه خود با دستیاران مجازی و هوشمند مشاهده کرد. امروزه ابزار اینترنت اشیا به ما برای تجربه یک زندگی ایمنتر، سالمتر و کارآمدتر کمک میکنند.
اینترنت اشیا چگونه کار می کند ؟
یک اکوسیستم اینترنت اشیا متشکل از دستگاههای هوشمند مبتنی بر وب است که از سیستمهای تعبیهشده مانند پردازندهها، حسگرها و سختافزارهای ارتباطی برای جمعآوری، ارسال و عمل بر روی دادههایی که از محیط خود به دست میآورند، استفاده میکنند. دستگاههای اینترنت اشیا دادههای حسگری را که جمعآوری میکنند با اتصال به دروازه اینترنت اشیا به اشتراک میگذارند که در آن دادهها به ابر ارسال میشوند تا به صورت محلی تجزیه و تحلیل شوند. گاهی اوقات، این دستگاهها با سایر دستگاههای مرتبط ارتباط برقرار میکنند و بر اساس اطلاعاتی که از یکدیگر دریافت میکنند، عمل میکنند. دستگاهها بیشتر کار را بدون دخالت انسان انجام میدهند، اگرچه افراد میتوانند با دستگاهها تعامل داشته باشند. به عنوان مثال، برای راهاندازی، دادن دستورالعملها یا دسترسی به دادهها.
اتصال، شبکه و پروتکلهای ارتباطی مورد استفاده با این دستگاههای دارای وب تا حد زیادی به برنامههای خاص اینترنت اشیا مستقر شده بستگی دارد. اینترنت اشیا همچنین میتواند از هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشینن برای کمک به آسانتر و پویاتر کردن فرآیندهای جمعآوری دادهها استفاده کند.
کاربرد اینترنت اشیا
اینترنت اشیا به مردم کمک میکند هوشمندتر زندگی و کار کنند و همچنین کنترل کاملی بر زندگی خود به دست آورند. علاوه بر ارائه دستگاههای هوشمند برای خودکارسازی خانهها، اینترنت اشیا برای تجارت ضروری است. اینترنت اشیا به کسبوکارها نگاهی بیدرنگ به نحوه عملکرد سیستمهایشان میدهد و بینشی را در مورد همه چیز از عملکرد ماشینها گرفته تا زنجیره تامین و عملیات لجستیک ارائه میدهد. اینترنت اشیا شرکتها را قادر میسازد تا فرآیندها را خودکار کرده و هزینههای نیروی کار را کاهش دهند. همچنین ضایعات را کاهش میدهد و ارائه خدمات را بهبود میبخشد، تولید و تحویل کالا را کمهزینهتر میکند و همچنین شفافیت را در معاملات مشتری ارائه میدهد. به این ترتیب، اینترنت اشیا یکی از مهمترین فناوریهای زندگی روزمره است و همچنان که کسبوکارهای بیشتری پتانسیل دستگاههای متصل را برای رقابتی نگهداشتن آنها درک میکنند، به کار خود ادامه میدهد.
مزایای اینترنت اشیا
برخی از مزایای رایج اینترنت اشیا شامل موارد زیر است:
- نظارت بر فرآیندهای تجاری کلی آنها
- بهبود تجربه مشتری
- صرفه جویی در زمان و پول
- افزایش بهرهوری کارکنان
- ادغام و تطبیق مدل های کسب و کار
- اتخاذ تصمیمات تجاری بهتر
- ایجاد درامد بیشتر
- امکان دسترسی به اطلاعات از هر نقطه و در هر زمان در هر دستگاه
- بهبود ارتباط بین دستگاههای الکترونیکی متصل
- انتقال بستههای داده از طریق شبکه متصل و صرفه جویی در زمان و هزینه
- خودکار کردن وظایف
- کمک به بهبود کیفیت خدمات کسب و کار
- کاهش نیاز به مداخله انسانی
اینترنت اشیا در کسب وکار
تاکنون قریب به ۳۰ هزار استارتاپ با تکیه بر تکنولوژی اینترنت اشیا به عنوان یکی از فناوری های اصلی خود در تولید محصولات و خدمات جدید شکل گرفتهاند. سرمایه گذاری در استارتاپ های فعال در این عرصه، هر ساله با افزایش چشمگیری رو به رو است و انتظار میرود که در سالهای پیش رو نیز این روند افزایشی ادامه دار باشد.
پیشبینی ها نشان میدهند که تا سال ۲۰۲۵، صنعت IoT به دلیل تحول اتصال مستقیم در برنامه ها، سیستم عامل ها و خدمات، بین ۱ تریلیون دلار تا ۳ تریلیون دلار درآمد خواهد داشت.
عامل اصلی توجه ویژه به IoT را میتوان در گستردگی کاربردهای آن دانست؛ برای مثال:
- اینترنت اشیا فرصتی برای جمعآوری و تحلیل آمارهای رفتاری متنوع و روزافزون ایجاد میکند. همبستگی این دادهها میتواند بازاریابی هدفمند محصولات و خدمات را متحول کند.
- اینترنت اشیا کاربردهای فراوانی در کشاورزی دارد. برای مثال جمع آوری داده های مربوط به دما، بارش، رطوبت، سرعت باد، هجوم آفتها و محتویات خاک و استفاده از آنها در مواردی همچون اتومات کردن تکنیکهای مزرعه داری، تصمیم گیری های آگاهانه به منظور بهبود کیفیت و کمیت، کاهش ریسک و هدر رفت منابع و محصولات و…
- سیستمهای هوشمند اینترنت اشیا ساخت سریع محصولات جدید، پاسخهای پویا به خواستههای محصول و بهینهسازی زمان تولید محصول را توسط شبکه کردن ماشین آلات، سنسورها و تیمهای کنترل به یکدیگر قادر میسازند.
- IoT با افزایش ارتباطات ماشین به ماشین توانایی جمع آوری حجم زیادی از اطلاعات را دارد و پردازش این دادهها میتواند اطلاعات خوبی را برای سیستمهای مالی به همراه آورد. بانکها نیز دریافتهاند که اینترنت اشیا، فینتک و بلاکچین میتواند برای آنها تحول بزرگی را به همراه آورد.
- تختهای هوشمند نمونه ای از به کارگیری IoT در بخش درمان است که میتواند خالی یا مشغول بودن تخت را تشخیص دهد. همچنین زمانی که بیمار میخواهد بلند شود را متوجه میشود و میتواند فشار مناسب را تنظیم کند تا بدون دخالت پرستاران، به بیمار رسیدگی شود.
- علاوه بر موارد گفته شده، اینترنت اشیا در صنعت حمل ونقل، انرژی، پتروشیمی، محیط زیست، سیستمهای امنیتی و… قابلیت استفاده دارد که در مقالات آینده به صورت مفصل به آنها خواهیم پرداخت.
سلام خسته نباشین ..
میشه یه اطلاعت بیشتری برای اینترنت اشیا در اختیار من بذارین؟؟