بیش از هفت سال پیش، شتابدهند دیموند با هدف ترویج فرهنگ کارآفرینی برای تمام علاقهمندان در سراسر کشور شکل گرفت. تا پیش از آن کارآفرینی بیشتر سهم کسانی میشد که در تهران اقامت داشتند و از لحاظ طبقه اجتماعی، امکان آزمون و خطا و ریسکهای متنوع در بیزینسهای مختلف را داشتند.
ملزومات رشد یک استارتاپ
هر استارتاپ به آموزش های تخصصی نیاز دارد؛ باید به استادها و منتورهای تخصصی دسترسی داشته باشد. همچنین منابع مالی دریافت بهترین آموزش های مورد نیاز را داشته باشد و در تهران هم حضور داشته باشد. علاوه بر تمام اینها تیم سازی درستی انجام داده و در نهایت امکان وصل شدن به فعالان و سرمایهگذاران اکوسیستم را داشته باشد. تا پیش از این تمام این امکانات در اختیار تعداد محدودی از دنبال کنندگان جدی کارآفرینی بود.
آموزشهای تخصصی کارآفرینی برای تمام ایران!
اکنون برای تمام کسانی که رویای راهاندازی استارتاپ دارند، خبر خوشحال کنندهای داریم. به واسطه آغاز کار شتابدهی آنلاین، امکانی فراهم شده که درصد قابل توجهی از نیازهای آموزشی استارتاپ ها، در تمام ایران رفع شود. دیموند به مهمترین هدف خود دست یافت. تلاش کردیم محدودیتهای کارآفرین شدن را به حداقل برسانیم! هرکس در هرجای ایران که علاقهمند به این حوزه است میتواند برای دریافت آموزش های تخصصی کارآفرینی روی کمک دیموند حساب کند.
شتابدهی آنلاین دیموند چیست؟
تمام خدمات دپارتمان آموزش دیموند، در دوره پیششتابدهی به صورت آنلاین و رایگان در اختیار استارتاپ های سراسر ایران قرار میگیرد.
در مدت ٨ هفته، همه آموزشهای تخصصی مورد نیاز استارتاپ ها با استادهای متخصص هر حوزه در اختیار تیم های پذیرفته شده قرار میگیرد. علاوه بر آموزش، منتورهای باتجربه در طول این مدت با استارتاپ ها همکاری خواهند کرد تا به صورت عملی در رشد بیزینس کمک کننده باشند. همچنین مشاوره مالی و مالیاتی و خدمات حقوقی هم به استارتاپ ها در صورت پذیرفته شدن در شتابدهی داده میشود. تمام خدمات ذکر شده متناسب با سطح و نیازهای هر استارتاپ طراحی و در اختیار آنها قرار خواهد گرفت. در پایان این ٨ هفته، امکانی برای استارتاپ ها فراهم میشود که ایده خود را در جلسهای با حضور متخصصین ارائه دهند تا مقدمات رشدشان در مقیاس بزرگتر فراهم شود. استارتاپ ها برای شرکت در شتابدهی آنلاین دیموند میبایست ایده خود را در سایت دیموند ثبت کنند.
چرا شتابدهی آنلاین؟
اکنون با نگاهی به رسالت شتابدهنده دیموند و به علت شرایط متفاوتی که بر محیط های اجتماعی حاکم است، با اولویت بخشیدن به حفظ سلامتی کارآفرینان جوان و همچنین عدم توقف در مسیر آموزش و راهبری، دوره شتابدهی آنلاین شتابدهنده دیموند را راه اندازی کردیم تا بدون نیاز به حضور در فضاهای پرخطر اجتماعی، تمامی خدمات مورد نیاز استارتاپ، به استثنای فضای کار را تا بهبود شرایط حاکم، به تیم های جدید ارائه دهیم.
در اولین دوره شتابدهی آنلاین دیموند چه گذشت؟
دوره اول شتابدهی آنلاین دیموند در دیماه ١٣٩٩ برگزار شد. در این دوره بیش از ۵٠ استارتاپ ثبتنام کردند که از این بین ۵ استارتاپ وارد پیششتابدهی آنلاین شدند و طی مدت دوماه تمام خدمات دپارتمان آموزش دیموند (دیموندلب) به صورت رایگان در اختیار آنها قرار گرفت. در دوره اول پیش شتابدهی آنلاین دیموند استارتاپهایی از سراسر ایران ثبتنام کردند که در بین پذیرفتهشدگان دو استارتاپ از گرگان و اهواز حضور داشتند.
خدمات شتابدهی آنلاین دیموند:
- آموزش تخصصی
- منتورشیپ و جلسات خصوصی
- مشاوره حقوقی
- مشاوره مالی و مالیاتی
ایجاد ارتباط با صنایع مرتبط هر حوزه جهت تعامل میان کسب و کارهای نوپا و بنگاه های فعال در این حوزه ها، که باعث میشود استارتاپ ها به دایره وسیعی از کاربران، مشتریان، تجربه و حتی سرمایه گذاری، وصل شوند. برگزاری جلسهای برای ارئه استارتاپها به متخصصین تدارک خواهیم دید تا مقدمات رشدشان در مقیاس بزرگتر فراهم شود.
در پایان ٨ هفته چه چیزهایی به استارتاپ اضافه شد؟
در انتهای دوره ٢ ماهه پیش شتابدهی، تیمها محصولی آماده به عرضه در بازار، با طرح کسب و کار کامل، نقشه راه مشخص، برنامه بازاریابی مدون و برنامه توسعه پیدا کردند و برای جذب سرمایه دوره شتابدهی، طرح مالی دقیقی آماده کردند.
و در آخر، برگزاری جلسهای ویژه جهت ارائه استارتاپ ها
استارتاپها پس از گذراندن این هشت هفته، خود را برای ارائه ایده خود آماده کردند. در این جلسه از متخصصین اکوسیستم دعوت شد تا به بررسی استارتاپها بپردازند. از همین رو استارتاپها شانس این را داشتند تا با ارائه خوب، جذب سرمایه داشته باشند و خود را برای رشد مقیاسپذیر آماده کنند.
نتیجه اولین دوره شتابدهی آنلاین دیموند چه بود؟
پس از این دورهی دوماهه جلسهای با حضور متخصصین اکوسیستم استارتاپی برگزار شد و تیمها ماحصل فعالیتهای خودشان را در این رویداد ارائه دادند. در انتها در دو استارتاپ سرمایه گذاری انجام شد و این دو تیم رسما وارد شتابدهی دیموند شدند تا به مدت ۶ ماه خدمات دیموند در اختیار آنها قرار بگیرد؛ من جمله: سرمایه گذاری، منتورینگ، ارتباط تیم ها با شبکه ارتباطی و شرکتهای همکار دیموند، فضای کار و ادامه آموزش تخصصی.
ضمنا به یکی از استارتاپ ها تا پایان خرداد فرصت داده شد تا در صورت رسیدن به تارگتهای تعیین شده، آنها هم وارد این پروسه ۶ ماهه شوند.
مشکل عمده استارتاپها در شتابدهی آنلاین
رایجترین مشکلاتی که باعث رد شدن استارتاپ ها در شتابدهی آنلاین داشتند مربوط به سه حوزه بود: ایده، تیم و بازار. بر آن شدیم با بررسی اجمالی این سه مورد، کمکی به تیمهای آینده متقاضی حضور در شتابدهی آنلاین دیموند کنیم.
مشکل ایدهها
عموما افراد بررسی جامعی بر روی ایدههایشان انجام نداده بودند و خام بودند. در واقع به این سوال اساسی پاسخ نداده بودند که ایده آنها چه مشکل مهم و حل نشدهای را از مخاطبشان برطرف میکند. همچنین پس از ایده، هیچ گامی برای اجرایی کردن ایده برنداشته بودند و در عین حال مبلغ درخواستی نامتناسبی را طلب میکردند.
مشکل تیمها
برای ایدههایی که به سمت اجرایی شدن پیش رفته بودند و تیمی تشکیل داده بودند، اولین مشکلی که دیده میشد عدم تعیین دقیق وظایف هر شخص بود. در واقع عمده تیمها با اتکا به رابطه دوستانهشان، سعی در حل و فصل کردن موانع و پیشبرد اهداف میکردند. در حالی که عدم مدیریت رابطه کاری با رابطه دوستانه عموما مشکل ساز میشد.
از طرف دیگر دیده میشد که این وظایف به طور مساوی بین اعضای تیم تقسیم نشده و عمده کارها بر دوش یک نفر بود که این رویه مشکل ساز میشد و در جلسه ارائه استارتاپها، متخصصین اکوسیستم متوجه این مسئله میشدند.
نکته آخر درباره تیمها، عدم تنوع تخصصها در یک تیم بود. به عنوان مثال تمام اعضای تیم در یک تخصص بودند و در حوزههای دیگر مثل مارکتینگ و… هیچ عضوی را نداشتند. یا در حوزههای دیگر عضو داشتند ولی در زمینه فنی، تصمصم بر برونسپاری گرفته بودند. در صورتی که برای یک استارتات، برونسپاری کردن بخش فنی شدیدا هزینهبر و بهصرفه نیست.
مشکل مدل درآمدی و بازار
بیشتر تیمها هیچ تحقیقات بازاری برای ایده خود انجام نداده بودند و برهمین اساس گاها بازارهای اقیانوس قرمزی را انتخاب کرده بودند که موفق شدن در آنها را بسیار سخت میکرد. از همین رو احتمال سرمایهگذاری بر ایده خود را پایین میآوردند.
از طرف دیگر استارتاپها امکانهای درآمدی خود را بررسی نمیکردند. با این که میدانیم استارتاپ با ابهامهای بیشماری روبهروست، ولی خود تیمها نباید به اندک داراییهایی که دارند هم پشت کنند. بر همین اساس میبایست تیمها به مدلهای درآمدی مختلفی را در نظر داشته باشند تا در آگاهانهتر مسیر پرچالش خودشان را طی کنند.
برنامه آینده شتابدهی آنلاین دیموند
دیموند در نظر دارد در سال ١۴٠٠ دو دوره دیگر شتابدهی آنلاین برگزار کند که به زودی اطلاعات دوره جدید اطلاع رسانی خواهد شد. گرچه تیمها هم اکنون نیز میتوانند در سایت دیموند ثبت نام کنند.
شرایط پذیرش استارتاپ
تمام استارتاپها میبایست طرح خود را در سایت دیموند ثبت کنند. پس از ثبتنام جلسه مصاحبهای تنظیم میشود. در نهایت کارشناسان دیموند استارتاپها را بررسی میکنند و اسامی راهیافتگان به دوره پیش شتابدهی آنلاین دیموند را اعلام میکنند.
تمام استارتاپهایی که این سه ویژگی را دارند، امتیاز ویژهای برای ورود به پیششتابدهی آنلاین دیموند خواهند داشت:
- داشتن تیم منسجم
- داشتن محصول اولیه قابل ارائه
- آگاهی تیم از مدل بیزینسی خود
گروه گسترش نوآوری دیموند
این شتابدهنده از سال ١٣٩٣، با هدف کمک به رشد کسب و کارهای نوپا، بیش از ٣۵٠ استارتاپ را در کمپ پیش شتابدهی خود پذیرش کرده و بیش از ٢۵ تیم را در پورتفوی سرمایه گذاری خود دارد. این تیم ها در شهرهای تهران، تبریز، شیراز، بوشهر و اصفهان، پذیرش شده و دوره های شتابدهی و پیش شتابدهی را با موفقیت گذرانده اند. از جمله استارتاپهای دیموند: اوباره، آچاره، نواک، تگموند، کادرو، ویتریننت، آقااجازه، بوکینگویلا، کارنکراد و… است.