سنجش مداوم دمای بدن همیشه مسئله مهمی برای پدر و مادرها بوده است. “فیورگجت” یک تب سنج دیجیتال است که در ابتدا با هدف کمک به خانواده ها برای پایش پیوسته دما بدن فرزندانشان شکل گرفت و با گذشت زمان به نیاز سه گروه از اقشار مختلف پاسخ داده و جای خودش در بازار سلامت الکترونیک پیدا کرده است. این استارتاپ نوآور با شعار “از صفر تا ۹۹ سال” نیاز های مختلف کاربران خود را برطرف می نماید˛ از این رو به گفتگو با موسس این استارتاپ پرداختیم:
لطفا خودتان را معرفی کنید:
بنده محسن مقدم هستم˛ فارغ التحصیل کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه و همچنین حدود شش سال است که در تهران در حوزه پیام رسانها و سیستم های real time توزیع شده درحال فعالیت می باشم.
“فیور گجت ” چیست ؟ از چه سالی فعالیتش را آغاز کرد؟
اجازه بدهید در ابتدا داستان فیورگجت و این که چه شد که ما این بیزینس را شروع کردیم برایتان تعریف کنم˛ ما یک فرزند داریم به نام امید و حدودا یک سال و نیم پیش امید یک سال و نیمه بود؛ در آبان ماه همان سال پسر من دچار یک حمله ویروسی شد و ما مدام او را به دکتر می بردیم دکترها می گفتند باید مراقبش باشید و اگر دچار تب شد سریع او را پاشویه کنید. تقریبا امید سه روز را در تب گذراند؛ در شب روز سوم ناگهان متوجه شدیم که امید از حال رفته و دچار تشنج شده است بلافاصله با با اورژانس تماس گرفتیم˛ اورژانس آمد و به امید آمپول مقعدی تزریق کرد که ظاهرا مناسب تشنج بود و سریع او را به بیمارستان بهرامی بردیم. در بیمارستان بهرامی ۲۴ ساعت بستری بود و متاسفانه بیمارستان بهرامی پرسنل خاصی دارند و من آن شب در آنجا با چیزی حدود ۵۰ مادر برخورد داشتم˛ ۵۰ خانواده که بچه هایشان را به بیمارستان آورده بودند و همگی آنها دچار تب بودند. ما هنگامی که به بخش رفتیم در آنجا متوجه شدیم همراه با امید ۱۰ بچه دیگر هم به دلیل تشنج بستری شده بودند˛ فرصت مناسبی شد که با مادرهایشان صحبتی داشته باشم˛ ازتجربه هایشان استفاده کنم˛ با پزشک ها و همچنین پزشک امید صحبت کردم و متوجه شدم تب برای بچه ها واقعا معضل خطرناکی است و این تجربه اولین محرک من شد که چطور می شود با این مساله مقابله کرد برای این که تجربه شخصی بنده برای خانواده های دیگر تکرار نشود و این ایده از آنجا به ذهن من رسید. بعد از آن اتفاق˛ در بازار جستجو کردیم و متاسفانه چیزی که بتواند نیاز های ما را پوشش بدهد پیدا نکردیم. انواع نیازهای ما به عنوان نمونه: این که ما بدانیم وضعیت دما بدن فرزندمان چطور بوده و برایش آستانه تعریف کنیم تا اگر فرضا دمای بدنش از ۳۸.۳بالاتر رفت هر طور شده از طریق: پیامک˛ تماس یا به صورت اعلان روی گوشی به ما اطلاع داده شود.
در طول مدت درمان امید˛ من و همسرم برای این که دمای بدن امید را اندازه بگیریم˛ شب ها نوبتی گوشی هایمان را سر ساعت تنظیم می کردیم؛ به این خاطر شب ها همسرم خیلی کم می خوابید و من مدام با او تماس میگرفتم که دمای بدن امید چطور است. همان جا به این ایده فکر کردم که دما تب امید را حتی زمانی که سرکار هستم داشته باشم و بدون اینکه مزاحم مادرش شوم بتوانم از این دما مطلع شوم.
تا این که ما تیر ۹۹˛ mvp محصول را ساختیم من و همسرم دست به کار شدیم؛ در بخش های مختلف با پزشکها صحبت کردیم؛ شهریور ۹۹ سیگمانی محصولمان را از شتاب دهنده سلامت الکترونیک کارا گرفتیم و به سراغ تولید صنعتی محصول رفتیم.
فیور گجت چه قابلیتهایی دارد؟
فیورگجت˛ گجتی است که به بدن شما وصل می شود و وظیفه اش پایش و تحلیل دما بدن شما می باشد˛ از روی آن پایش و داده هایی که بدست آورده و نمونه داده هایی که در هوش مصنوعی اش قرار داده شده است؛ تشخیص می دهد که درحال حاضر بدن شما چه فازی را طی می کند˛ دمای پایه بدن شما چقدر است˛ همچنین برای اقدام به بارداری bbt بدن را نیاز داریم˛ این که دمای پایه بدن چه ارتباطی با روز تخمک گذاری دارد و فرزندتان چقدر احتمال دارد که دچار حمله تشنج شود.
دقت نتایج پایش دمای بدن فیور گجت تا چه میزان است؟
۰.۱ درجه ی سانتی گراد دقت اندازه گیری آن می باشد˛ اگر ما بتوانیم دمای بدن را با ۰.۲ درجه سانتی گراد اندازه گیری کنیم می توانیم آن دما را در فرآیند های تحلیلی به جلو ببریم ولی اگر دقت بیشتر باشد عملا امکان استفاده نیست فقط دما را به ما می گوید که آن هم ارزشی ندارد.
آیا قابلیت های آن فقط محدود به کودکان می شود؟
روال تولید صنعتی را که آغاز کردیم؛ به صحبت با پزشک ها پرداختیم؛ درگیر بیمارستان ها شدیم؛ به جهت این که متوجه شویم واقعا مسئله دما بدن برای چه اقشاری مهم است˛ آن موقع بود که ما متوجه شدیم برای بانوان مسئله دمای بدن بسیار مهم است˛ بانوانی که معمولا بارداری ناموفق دارند در سه ماه اول بارداریشان باید مدام دمای بدنشان به صورت پیوسته پایش شود.
خیلی از متخصصین بانوان می گویند که باید دمای بدن را یادداشت کنید و با ما به اشتراک بگذارید. ما در کشور سه میلیون و پانصد زوج داریم که ۲۵% آنها ناباروریشان مربوط به بانوان است؛ حال اگر آنها بدانند لحظه تخمک گذاریشان چه زمانی انجام می شود شانس باروریشان افزایش پیدا می کند.
به سراغ مقالات علمی رفتیم و در آن ها به دنبال یافتن روش هایی بودیم که از طریق آن می شود از روی دمای بدن به لحظه تخمک گذاری رسید˛ در آخر توانستیم آن را پیاده سازی کنیم پس شامل این اقشار هم میشد.
برای سالمندان هم مهم است سالمندان مسئله شان کاملا متفاوت از گروه قبلی است؛ به عنوان مثال برای کودکان باعث بروز تشنج می شود˛ برای بانوان باردار اختلالات سنتز پروتئین ایجاد می کند و یک سری از پروتئین ها درسه ماه اول بارداری سنتز می شوند که به شدت تحت تاثیر دمای بدن هستند اگر دمای بدن رادیکالی تغییر پیدا کند این پروتئین ها تولید نمی شوند˛ هیچ زمان دیگری از عمر جنین هم تولید نمی شوند حتی بعد از این که بچه به دنیا بیاید هم این پروتئین ها قابل تولید نیستند. برای سالمندان این قضیه برعکس است بنابر ضعف سیستم ایمنی بخاطر کهولت˛ بدن نمی تواند دما را حوالی ۳۶.۵ درجه نگه دارد بدون هیچ علامت قبلی˛ به صورت ناگهانی دمای بدن کاهش شدیدی پیدا می کند و این کاهش شدید سیستم شریانی و سیستم عصبی شان را تحت تاثیر قرار می دهد. این موضوع باعث شد که ما بتوانیم برای این سه قشر متفاوت به صورت یکپارچه این مسئله را حل کنیم که نتیجه همه این ها شد تولید” فیور گجت”.
در راستای راه اندازی فیور گجت با چه چالش هایی مواجه بودید؟
در این مسیر با چالش های بسیاری مواجه بوده ایم˛ عدم قطعیتی که در بازار در فرآیند تولید وجود دارد. هرروز ما با یک چالشی روبرو هستیم یک روز دلار گران می شود˛ یک روز نمی توانیم ثبت سفارش را انجام بدهیم. سنسوری که در فیور گجت پیاده شده مربوط به یک شرکت آمریکایی هست و تنها شرکت آمریکایی ست که سنسورهای بیوتکنولوژی تولید میکند. ما برای اینکه بتوانیم به بانوان خدمات ویژه ای ارائه دهیم به طور مثال دوره قاعدگی˛ روز تخمک گذاری و bbtبدنشان را حساب کنیم نیاز به سنسورهایی داریم که دقتشان ۰.۱ درجه باشد و الزاما برای بدن طراحی شده باشند. یک کمپانی در دنیا درحال تولید آن است و آن کمپانی هم محصولش را به کسی می فروشد که شرکت تولید تجهیزات پزشکی داشته باشد و آن شرکت تحت تحریم های آمریکا نباشد˛ همه این ها مراحل خاص خودش را دارد. اینها همه یک طرف مسائلی مانند تولید˛ اینکه نیروی متخصص در کشور نیست˛ به عنوان مثال این گجت با نسخه ای از بلوتوث کار می کند که بهش می گویند “BLE”˛ شما در هر صورت دارید وسیله ای را به بدن نوزادتان که تازه متولد شده می چسبانید که امواج الکترومغناطیسی تولید می کند چه تضمینی وجود دارد که این امواج به بدن آسیب نرساند؟ بله تکنولوژی برایش راه حل دارد اما پیاده سازی آن در کشور ما مسائل دیگه ای دارد.
خدمات آن چه گروه سنی از کودکان را دربرمی گیرد؟
ما زمانی که داشتیم محصول را طراحی می کردیم زمانی که به قسمت تب سنج ها رسیدیم متوجه شدیم که هرکدام از تب سنج ها برای یک قشری ساخته شده است؛ به عنوان مثال: تب سنج های تفنگی که مادون قرمزی و لیزری هستند˛ امروزه خیلی باب شده و قیمت بالایی هم دارند اما از آن جا که بنده درحال فعالیت در حوزه تب سنج هستم˛ می گویم این مدل تب سنج ها از دقت بسیار کمی برخوردارند به دلیل اینکه به جای اندازه گیری دما بدن˛ دما پوست را اندازه گیری می کنند و دما پوست تحت شرایط محیطی است.
دما را فقط می شود از جاهای خاصی اندازه گرفت مانند: زیر بغل˛ کشاله ران و برای بچه هایی که تازه به دنیا می آیند و تحت شرایط بحرانی هستند˛ می گویند دما را باید از مقعدشان اندازه گیری کرد؛ به همین خاطر دقت اندازه گیری خیلی مهم است.
به همین دلیل به دنبال راه حلی بودیم که محدود به سن خاصی نباشد˛ از صفر تا ۹۹ سال می توانند از این گجت استفاده کنند˛ ولی در اپلیکیشن چون داده دما بدن را داریم برای هر قشر یک خدمت مجزا ارائه می دهد.
چه افرادی با شما همکاری دارند؟
من این مواقع معمولا یک مثال میزنم به عنوان نمونه توجه کنید که ما در کافه بازار چه تعداد اپلیکیشن داریم؟ چه تعداد از این اپلیکیشن ها نرم افزار مطلق نیستند و سخت افزار محور می باشند؟ شاید تعدادشان به مجموع انگشت های دست و پاهایمان برسد! به دلیل اینکه در سخت افزار پیچیدگی وحشتناک بالا می رود. در نرم افزار فقط یک اپلیکیشن طراحی میکنیم یک backend وfrontend و کار ما به اتمام می رسد.
در سخت افزار اینطور نیست ما در اینجا backend˛ frontend ˛ طراحی محصول فیزیکی˛ فرآیند تولید محصول و اپلیکیشن طراحی شده برای گجت را هم داریم.
از طرفی دیگر برای گجتی همانند فیورگجت که با یک باتری سکه ای ۵۰۰۰۰۰ بار نمونه برداری می کند و دمای بدن را اندازه گیری می کند مسئله ی بزرگ˛ بحث بهینه مصرف کردن باتری است باید کلی تلاش کرد تا مصرف باتری را بهینه کرد و هر روز کاربر ناچار به تعویض باتری نشود؛ به همین خاطر مسئله پیچیده می شود.
برای حل این مسئله ی پیچیده باید از تخصص های متفاوتی استفاده کرد˛ در تیم فیورگجت ما دارای backend developer˛ frontend developer˛ application designer˛ web system developer˛ طراح مدار الکتریکی دیجیتال˛ طراح ساخت و تولید هستیم و جمعا تیم ما دارای ۱۳ نفر می باشد که تا به امروز روی این پروژه کار کرده است.
در حال حاضر رقیبی دارید؟ حضور در این فضای رقابتی چه دستاوردی را برای شما رقم زده است؟
خدماتی که فیورگجت ارائه می دهد˛ از جمله روکش پلاستیک فیورگجت˛ آنتی باکتریال است؛ به این معنی ست که اگر دست بنده پر از آلودگی پوستی باشد و این گجت را به شما تحویل بدهم هیچ آلودگی به شما منتقل نمی شود˛ ما این تکنولوژی را داریم˛ تیمی که این را توسعه داده در حال همکاری با شرکت اپل می باشد که این تکنولوژی بر روی تلفن های اپل پیاده شود.
این قابلیت را هیچ تب سنجی در دنیا ندارد و اولین بار بر روی فیورگجت پیاده شده است. در حال حاضر چون از قبل تاییدیه های خارجی را گرفته ایم˛ درگیر گرفتن تاییدیه های داخلی هستیم.
در حوزه ی تب سنج های هوشمند چندین مدلی که در بازار داخلی و خارجی موجود است؛ فقط دما را روی تلفن های شما نشان می دهد. کاری که ما فراتر از آن رفتیم این بود که نگاهمان iot محور بود˛ این که اشیا مانند انسان ها بتوانند یک سری کارها برایمان انجام دهند و به ما متصل باشند. فیورگجت این قابلیت را دارد˛ به بدنمان می چسبد و نه تنها دما را به ما نشان می دهد؛ بلکه یک سری تحلیل ها هم ارائه می دهد. اگر تمام این ویژگی هایی که مطرح کردم را کنار هم بگذارید رقیبی نداریم؛ اما من به عنوان کسیکه صاحب این کسب و کارم می گویم یک تب سنج دیجیتال که در داروخانه ها با قیمت صدهزار تومان در حال فروش است هم می تواند رقیب ما باشد˛ چون فیورگجت هم یک تب سنج می باشد ولی وقتی صحبت از تفاوت ها می شود تا به الان کسی محصولی با این مختصات در دنیا ارائه نداده است.
چه برنامه ای برای توسعه و رشد فیورگجت مدنظر دارید؟
ما زمانی که به فضای سلامت الکترونیک ورود پیدا کردیم˛ فکر می کردیم این محصول را تولید می کنیم و تمام. به مرور زمان متوجه شدیم که خیلی از پزشک ها و متخصصین اطفال از ما یک نیازمندی می خواهند؛ از ما می خواستند که به همین گجت یک سوند منعطف وصل کنیم که بتوانیم برای بچه هایی که نارس به دنیا می آیند از rectal آنها دما را اندازه گیری کنیم. در حال حاضر اولین محصول بعدی ما شامل همین موارد می شود و مجهز به سوند rectal است و می تواند دما را از مقعد اندازه گیری کند این شد فاز اول ما و اما فاز دوم که به ما خیلی پیشنهاد شده˛ به عنوان نمونه: مجموعه ثمین برای مراکز نگهداری از سالمندان˛ چون با سالمندان سر و کار دارند به شدت با این مشکل روبرو می شوند که سالمندان دمای بدنشان کاهش پیدا می کند. مسئله ی آنها این است که به تعداد سالمندان مجموعه شان بتوانند به صورت متمرکز آنها را مانیتور کنند و به این معنی است که این گجت ها همراه بدن تک تک سالمندان مجموعه باشد و آنهایی که دارند مانیتور می کنند بتوانند بصورت متمرکز ببینند˛ بیمارستانها هم به همین صورت و این ها می شود بخش دوم زمانی که بخواهد به صورت متمرکز باشد؛ همه ی این نود ها باید به یک دستگاه center ridge وصل شوند که آن هم به کامپیوتر وصل شود.
ما یک سری تحقیقات هم شروع کردیم در حوزه گلوکوگجت ها یک نمونه mvp برای ساخت گلوکوگجت داریم و تست آن را هم آغاز کرده ایم. گلوکوگجت ها مجهز به تکنولوژی بالایی هستند˛ به این صورت که ما با استفاده از امواج high frequency electromagnetic به علاوه متریال ها یک میدان مغناطیسی خاصی را ایجاد می کنیم کافی ست شما یکی از انگشتان دستت را در آن میدان مغناطیسی قرار دهید این میدان مغناطیسی با قند خون شما آشفته می شود و ما این آشفتگی را اندازه گیری می کنیم و میزان قند خونتان را به همین راحتی بدون نیاز به گرفتن خون شما به اطلاعتان می رساند. فقط مسئله بعدی این است که آن فرکانس بالا مستلزم تجهیزات بزرگی است˛ در حال حاضر ما آن را با سیگنال ژنراتورها تولید می کنیم و دنبال آن هستیم که چطور می شود ابعاد فیزیکی محصول را کوچک کنیم.
بازخورد کسانیکه تجربه استفاده از گجت شما را داشته اند تا به امروز چه بوده است؟
ما تقریبا۶۰۰۰ مادر در پیج فیورگجت داریم با تک تکشان صحبت کرده ایم˛ من خاطره ای از یک کاربر را برای شما می گویم که بدانید چقدر مهم هست. مادری به ما می گفت: چند باری ست که فرزندش در خواب تب می کند و آنقدر دمای بدنش بالا می رود که گوش هایش پاره می شود و تا به الان سه بار گوشهایش بدلیل افزایش دمای بدن به جراحی رسیده است˛ مادر آن بچه به دنبال این بود که بتواند شب حداقل ۵ دقیقه بخوابد می گفت: من به دنبال همچین وسیله ای بودم که بتوانم ازش استفاده کنم و فرزندم را به آن بسپارم و هر آن اتفاقی افتاد زنگ گوشی مرا به صدا دربیاورد˛ مامان دیگری که باردار هم بود به ما گفت: من صرع دارم و چون داروی صرع مصرف می کنم دمای بدنم مدام تغییر میکند و من زمانی که خوابم نسبت به بدنم هیچ آگاهی ندارم و بعضی مواقع با آن افزایش دما و گرما بیدار می شوم˛ بعضی مواقع هم حالم خوب است پس من چطوری متوجه وضعیت دما بدنم شوم؟ اگر دمای بدن من به ۳۸ رسید من با۳۹ از خواب بیدار نشوم و در همان دمای ۳۸ به من هشدار داده شود تا من از خواب بیدار شوم. همچنین مادرهایی که فرزند کوچک دارند می دانند که این گجت چقدر کمک کننده است و تا به امروز می توانم بگویم که ما یک فیدبک منفی هم نداشتیم و همه راضی بودند.
سخن آخر؟
قبل از همه باید تشکر کنم˛ چند وقت پیش یک پست در پیج اینستاگرام کارا منتشر شد و گفته بود که طی تحقیقات و بررسی هایی ما متوجه شدیم دلیل محبوبیت ناگهانی “کلاب هاوس” چه بوده است کلاب هاوسی که هیچ پشتیبانی نداشت چرا به کلاب هاوس تبدیل شد؟ تحلیل های مختلفی برایش گذاشته بودند و آنجا بنده برایشان نوشتم همه ی این تحلیل ها بجا و درست است اما شما یک نکته ای را در نظر نگرفتید! آن هم این است که اگر کلاب هاوس˛ کلاب هاوس شده است به دلیل حمایت هایی بوده که از جانب اپل و ایلان ماسک برایش ایجاد شده است.
شما درهر حوزه ای که بخواهید فعالیت کنید اعم از سلامت دیجیتال˛ گیم˛ پیام رسان و… زمانی به عنوان یک کسب و کار کوچک از استارتاپ موفق می شوید که یک حامی بزرگی داشته باشید و ما بزرگترین ضعفمان در فضای حوزه ی کسب و کار نوپا در ایران این است که این حامی را نداریم و خیلی وقت ها ما اصطلاحا چوب لای چرخمان گذاشته می شود و کسی نیست که بابت حل این مشکلات ما را همراهی بکند˛ رسانه قوی ای هم نداریم که مردم حمایتمان کنند. گاهی مانند کلاب هاوس مردم می توانند کمک کنند که این کسب و کارها پا بگیرند.
درشتاب گرفتن کسب و کارها باید به دو نکته حواسمان باشد: ۱-کسانی که درحوزه سلامت دیجیتال حرفی برای گفتن دارند بیایند از کسب و کارهای نوپا حمایت کنند ۲- رسانه ها باید حواسشان به کسب و کارهای خرد باشد این ها هرکدامشان اگر پا بگیرند می توانند یک منبعی از ثروت و اشتغال را ایجاد کنند˛ می توانند برای صادرات ارزش آفرینی کنند ولی باید حواسمان باشد که این دو بازو را بهشان بدهیم˛ حمایت و رسانه دو بازویی ست که می تواند یک استارتاپ را حرکت بدهد و باعث پیشرفت آن شود.