۱۶ محصول حوزه سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی با حضور سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور رونمایی شد. «آمنیودیسک یک پانسمان زیستپایه (بیولوژیک) از جنس پرده آمنیوتیک انسان»، «فرآوردههای پوستی»، «کیت استخراج اگزوزوم»، «کیتهای MULTIPLEX» از جمله این محصولات است. این رونماییها با هدف معرفی آخرین دستاوردهای حوزه سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی انجام شد تا پس از معرفی این توانمندیها، بازار داخلی و جهانی پذیرای این محصولات شود.
در حال حاضر ۶۰۰ محصول در حوزه سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی در کشور ارائه شده است که امروز ۱۶ مورد از آنها رونمایی شد. محصولاتی که هر کدام میتوانند بازار بزرگی در داخل کشور داشته باشند و قدم بزرگی برای درمان بیماریها محسوب شوند.
با پول دولتی پژوهش محصولمحور نخواهیم داشت
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در این مراسم با اشاره به شکلگیری زیستبومی جدید در حوزه پژوهش کشور، گفت: باید تلاش کنیم این زیست بوم را تثبیت کنیم و سرمایه بخش خصوصی را به این سمت سوق دهیم تا این اقدام با سرعت انجام شود. با پول بخش دولتی در بخش پژوهش به محصول نمیرسیم. تولید نتیجه سرمایه گذاری بخش خصوصی است. پول دولت در این زمینه به توسعه زیرساختها و تربیت نیروی انسانی منجر میشود نه تولید محصول.
رئیس ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلول های بنیادی افزود: باید دانشگاهها به سمت کسب درآمد از فروش فناوری و محصولات شرکتهای دانش بنیان خود حرکت کنند. شکلگیری نواحی نوآوری و پارکها در اطراف دانشگاهها نویدبخش اتفاقات خوب در حوزه توسعه فناورانه علمی و فناوری در کشور است. حفظ قدرت دانش، هنر ماست. باید تلاش کنیم تعداد و فروش شرکتهای دانشبنیان را افزایش دهیم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با اشاره به اینکه باید زنجیره زیستبوم فناوری و نوآوری در کشور تکمیل شود، بیان کرد: شکلگیری زنجیره تولید تا تبدیل مقالات به محصول در کشور ضروری است. باید دانشگاهها و دیگر اجزای این زیستبوم کنار یکدیگر قرار گیرند.
بیش از ۵ هزار میلیارد ریال فروش ثبت شد
امیرعلی حمیدیه، دبیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این مراسم با اشاره به اینکه فناوری سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی در کشورمان در طی سالهای اخیر با پیشرفت زیادی همراه بوده است، گفت: این امر باعث شده نهتنها بیماریهای صعبالعلاج با هزینههای کمی در ایران درمان شوند؛ بلکه بیمارانی از خارج از کشور به ایران بیایند و توسط متخصصان حوزه سلولهای بنیادی کشورمان درمان شوند.
وی افزود: ستاد در طی ۶ سال گذشته، کارگاهها، همایشهای علمی، جشنوارهها و رونماییهای مختلفی را در حوزههای متفاوت برگزار کرده است که همگی نشان از افزایش تلاش فعالان کشور در سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی دارد. به تازگی داروی بسیار استراتژیک که در زمینه پیوند اعضا و سلولهای بنیادی خونساز کاربرد دارد، توسط محققان کشورمان تولید شده و این دارو مجوز اولیه را از سازمان غذا و دارو اخذ کرده است.
حمیدیه بیان کرد: تعداد شرکتهای دانشبنیان این حوزه از سال ۹۳ تاکنون رشد قابل توجهی داشت و در حال حاضر بیش از ۱۶۰ شرکت ایجاد شده است که فروش آنها در سال ۹۹ بیش از ۵ هزار میلیارد ریال بود. محصولات ستاد به صورت دایمی در نمایشگاه دایمی تهران سالن ۳۷A به نمایش درآمده است.
داروی آنتی تیموسیت گلوین خرگوشی چیست
یک شرکت دانشبنیان با تکیه بر دانش و تجربه و با استفاده از نیروهای نخبه دانشگاهی در سال ۱۳۸۵ با تولید کیتها و مواد مورد نیاز آزمایشگاههای ژنتیک و سلولی مولکولی آغاز به کار کرد. در مرحله بعدی با توجه به نیاز کشور به داروهای خاص و جلوگیری از خروج ارز اقدام به ساخت داروی TGlobulin کرد.
این داروی نوترکیب در گروه داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی طبقه بندی میشود که برای جلوگیری از رد پیوند آلوگرافت کلیه و برای درمان کم خونی آپلاستیک متوسط تا شدید (در بیمارانی که قابلیت پیوند مغز استخوان را ندارند) قابل استفاده است. همچنین به عنوان کاهنده سیستم ایمنی در پیوند کبد، مغز استخوان، قلب و سایر اعضای نیز مصرف میشود. میزان واردات این دارو در سال، حدود ۳۲ هزار ویال است که با تولید داخلی آن، از خروج حدود ۶ میلیون دلار از کشور جلوگیری خواهد شد.
پانسمان زیستی جراحیها را ارتقا میدهد
یک شرکت دانشبنیان که با هدف توسعه خدمات مرتبط با سلول درمانی و مهندسی بافت تاسیس شده، در حال حاضر فعالیت گسترده تولیدی و تحقیقاتی خود را با هدف تبدیل شدن به قطب تولیدی محصولات مبتنی بر پزشکی بازساختی در سطح منطقه ادامه میدهد. این شرکت نخستین شرکتی است که تاییدیه GMP را برای تولید سلولهای بنیادی و پرده آمنیوتیک را از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی اخذ کرده است.
محصول آمنیودیسک یک پانسمان زیستپایه (بیولوژیک) از جنس پرده آمنیوتیک انسان است که در حین فرآیند زایمان سزارین با در نظر گرفتن اصول بهداشتی و ایمنی توسط کارشناسان مجرب جمعآوری میشود و در سایت تولید مجهز این شرکت پس از فرآوری و خشک سازی به روشی منحصر به فرد، برش داده شده و بسته بندی می شود و در نهایت با اشعه گاما استریلسازی می شود و بعد از کنترل کیفی به بازار مصرف عرضه می شود.
کاربرد این محصول ترمیم نقایص لایه اپیتلیال قرنیه چشم انسان است که در صورتی که آسیب جدی به این لایه وارد شود، مثل سوختگی حرارتی یا شیمیایی کل قرنیه و یا بروز خراش وسیع ناشی از حوادث و یا بیماری های چشمی مثل کراتوپاتی یا ناخنک چشم، فرایند ترمیم طبیعی قادر به بازسازی این لایه نیست پانسمان آمنیودیسک با موادی که در خود دارد موجب ترمیم کامل لایه اپیتلیال قرنیه شده و دید شفاف فرد را بعد از ترمیم باز می گرداند.
ترمیم زخمها با پدهای پوستی سرعت میگیرد
یک شرکت دانشبنیان که در سال ۱۳۹۸ توسط چند تن از بانوان محقق دانشگاهی با هدف تولید فرآورده های پوستی به منظور استفاده در ترمیم پوست، زخم پوش، سوختگی ها و بندآورندههای خون در مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی تبریز تاسیس شده، تاکنون چندین فرآورده پوستی تولید کرده است. پدهای پوستی مبتنی بر سلولز حاوی ترکیبات طبیعی هستند که برای ترمیم زخمهای پوستی، زخمهای دیابتی، زخم بستر و همچنین مهندسی بافت پوست مورد استفاده قرار میگیرد.
سه نوع پد پوستی بر اساس نانو سلولز ساخته شده است، یکی از این محصولات دارای یک روغن گیاهی بسیار موثر در ترمیم زخم و بافت آسیب دیده پوست است که ترکیب ضدباکتریایی دارد. همچنین ترکیب پماد پوستی بیلوا و نانوذرات نقره در تهیه دو نوع دیگر از این پدهای پوستی استفاده شده است. این پدها بسیار موثرتر از گازهای کتانی بوده و به علت ماهیت انعطافپذیری به طور کامل محل زخم را پر میکنند.