معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهور اعلام کرد: مراحل اولیه برای تشکیل بانک تخصصی دانشبنیان به منظور ارزشگذاری داراییهای نامشهود و تأمین سرمایه برای شرکتهای دانشبنیان و کارآفرینان حوزه فناوری در دست اقدام است.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، نشست مجمع کارآفرینان ایران روز دوشنبه ۱۶ مردادماه با حضور روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری برگزار شد. در این نشست جمعی از کارآفرینان و صاحبان صنایع حضور داشتند و به بیان دیدگاهها و دغدغههایشان پرداختند.
دهقانی در این نشست به اهمیت توجه به اقتصاد شرکتهای دانشبنیان و ایجاد بازار برای آنها تأکید کرد. او افزود: همزمان با اجرای قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان که در سال ۸۹ تصویب شد، جریانی به وجود آمد که هدف آن پشتیبانی جدی از شرکتهایی بود که در حوزه تولید محصولات و ارائه خدمات فناورانه فعالیت میکنند.
چند سال بعد، یک جریان دیگر تحت عنوان کارآفرینی استارتاپی شکل گرفت و به جریان دانشبنیان اضافه شد که با ارزشهای خاص خود برخوردار بود. این جریان بهطور عمده در حوزه کسب و کارهای فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال فعالیت داشت. البته، این جریان نیز در طول مسیر با چالشها و مسائلی مواجه شد. اما باید به خاطر داشت که اولویت واقعی در مسیر این دو جریان، جریان حمایت از شرکتهای دانشبنیان است و ما به طور جدی در تلاش هستیم تا با ایجاد بازار مناسب، از این شرکتها پشتیبانی کنیم.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری با تاکید بر وجود نهاد تخصصی سرمایهگذاری متناسب با برونداد و اندازه شرکتهای دانشبنیان بزرگ و توانمند و کارآفرینان این حوزه عنوان کرد: وجود یک نهاد سرمایهگذاری و تامین مالی بزرگ و توانمند در ابعاد و اندازههای یک بانک، آن هم به صورت تخصصی و متناسب با الزامات و اقتضائات شرکتهای دانشبنیان ضروری است. در تلاش برای اخذ موافقتها و تاییدیهها به منظور راهاندازی یک ونچربانک یا بانک تخصصی شرکتهای دانش بنیان و کارآفرینان حوزه فناوری هستیم .
وی با بیان اینکه زیستبوم فناوری، نوآوری و اقتصاد دانشبنیان کشور امروز به اندازه و بلوغی رسیده است که در ایجاد ساختار تخصصی مالی در ابعاد یک بانک خطرپذیر دانشبنیان توانمند باشد، افزود: با توجه به فعالیت بالغ بر ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان و بیش از ۵۰۰ هزار نیروی انسانی فعال در زیست بوم فناوری و نوآوری و اقتصاد دانشبنیان، زمینهها و ظرفیت بسیار خوبی برای تامین سرمایه و تامین مالی زیست بوم فناوری، نوآوری و کارآفرینی توسط یک بانک خطرپذیر دانشبنیان وجود دارد به طوری که دست کم صد هزار میلیارد تومان در سال سرمایه این بانک خواهد بود.
رئیس بنیاد ملی نخبگان، با اشاره به ضرورت ارزش گذاری دارایی های نامشهود گفت: بخش عمده ارزش و دارایی های شرکت های بزرگ در زمره دارایی های نامشهود آن ها است و تا زمانی که مفاهیم کاربردی از جمله مالکیت فکری، داراییهای نامشهود، سرمایههای فکری و … در کشور کاربردی نشود، اقتصاد دانش بنیان معنا پیدا نخواهد کرد.
دهقانی، نظام جدید ارزیابی و حمایت از شرکتهای دانشبنیان را مسیری جدید برای ارزشگذاری دقیق و حمایت هوشمند و متناسب با شرایط هر شرکت دانست و افزود: مجموعه ای از سیاست ها توسط معاونت علمی، بر اساس قانون اتخاذ می شود تا شرکت ها از خام فروشی به سوی سرمایه گذاری در زمینه فناوری سوق پیدا کنند. فناوری باید برای سرمایه گذار و کارآفرین جذاب باشد وگرنه به تنهایی برای صنعت و کارآفرین جذاب نخواهد بود.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری عنوان کرد: در آییننامههای قانون جهش تولید دانشبنیان قرار شده است که پول به شرکتهای دانشبنیان نوپا اختصاص داده شود و اعتبار مالیاتی معافیت هدفمند مختص شرکت هایی است که نیازمند حمایت برای تحقیق و توسعه هستند. شرکتهای نوآور می توانند همچون شرکتهای نوپا از معافیت های مالیاتی تا ۱۰ میلیارد تومان بهره ببرند اما اعتبار مالیاتی مختص شرکت های نوآور و فناور است که گام های بزرگی را در مسیر تحقیق و توسعه بردارند.
وی با اشاره به ایجاد تضامین پرداخت اعتبار مالیاتی برای آسودگی خاطر شرکتها در مسیر تحقیق و توسعه نوآورانه و فناورانه گفت: صندوقی قرار است تا آذرماه راه اندازی شود که تخصیص اعتبار مالیاتی به شرکت های دانش بنیان را تضمین می کند و شرکت ها از بابت هزینه در تحقیق و توسعه نگرانی نداشته باشند.