حمایت بنیاد ملی علم ایران از دانشجویان دکتری در شش حوزه پیشرو علمی تا سقف ۲۵۰ میلیون تومان از سوی رئیس این بنیاد اعلام شد.
علی محمد سلطانی، رئیس بنیاد ملی علم ایران، در نشستی با رسانهها بر اهمیت پژوهش بهعنوان پایه و اساس فناوری و اقتصاد دانشبنیان تأکید کرد و گفت: «پژوهش مانند ریشههای درختی است که فناوری و اقتصاد دانشبنیان شاخهها و میوههای آن را تشکیل میدهند. ما معمولاً از میوههای این درخت بهرهمند میشویم، اما به ریشهها که همان تحقیقات و پژوهشهای علمی هستند، کمتر توجه میکنیم.»
وی افزود: «بنیاد ملی علم ایران بهعنوان بخش علمی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، با طراحی و اجرای پروژههای تحقیقاتی گسترده در تلاش است تا زیرساختهای علمی کشور را تقویت کند و به پیشرفت علمی و فناورانه در حوزههای اولویتدار بپردازد.»
سلطانی همچنین به انتشار فراخوان «حمایت از موضوعات پیشرو» اشاره کرد و گفت: «این بنیاد برای رسیدن به جایگاه مرجعیت علمی، تصمیم دارد از پژوهشهای عمیق در شش حوزه کلیدی و آیندهدار بهصورت ویژه حمایت کند، که این حمایت شامل پایاننامههای دکتری خواهد بود.»
وی ادامه داد: «بر اساس برنامهریزی انجامشده، این اولویتها شامل شش محور اصلی است: محور اول، هوش مصنوعی، بهشرطی که سهم قابلتوجهی از پژوهش به این موضوع اختصاص یابد؛ محور دوم، کوانتوم؛ محور سوم، امنیت سایبری؛ محور چهارم، میکروالکترونیک و نانوالکترونیک؛ محور پنجم، پلاسما؛ و محور ششم، کرایوژنیک.»
رئیس بنیاد ملی علم ایران در ادامه گفت: «طبق این برنامه، بنیاد ملی علم ایران تا سقف ۲۵۰ میلیون تومان برای یک دوره دوساله از دانشجویان واجد شرایط حمایت مالی خواهد کرد. علاوه بر این، مبلغ ۵۰ میلیون تومان نیز برای تأمین مواد و تجهیزات مصرفی به استادان راهنما اختصاص مییابد.»
وی افزود: «دانشجویان دکتری در این حوزهها میتوانند ماهیانه حداقل ۱۰ میلیون تومان از این حمایتها بهرهمند شوند. این شرایط برای دانشجویانی فراهم است که در فرآیند داوری بنیاد ملی علم، نمرات بالایی کسب کرده و بهعنوان برگزیدگان ملی شناخته شوند.»
سلطانی تأکید کرد که دانشجویان دکتری با شرایط مندرج در شیوهنامه بنیاد ملی علم ایران میتوانند در این فراخوان شرکت کنند و گفت: «پژوهشگران میتوانند با مطالعه شیوهنامه و مراجعه به بخش “دستورالعملهای بنیاد ملی علم ایران/رساله دکتری”، اطلاعات بیشتری کسب کنند.»
این فراخوان از آذرماه ۱۴۰۳ آغاز میشود و تا آذرماه ۱۴۰۵ ادامه خواهد داشت. تمامی دانشجویان دکتری از دانشگاههای کشور که کیفیت رسالههای آنان در سطح ملی باشد، میتوانند با ثبتنام در سامانه بنیاد ملی علم ایران در این برنامه شرکت کنند. فرآیند داوری نیز بهصورت تخصصی و کاملاً علمی توسط اعضای هیئت علمی دانشگاهها انجام خواهد شد و هیچگونه دخالت اجرایی و غیرتخصصی در آن وجود نخواهد داشت.
رکوردشکنی بنیاد ملی علم ایران در سال ۱۴۰۳
سلطانی با اشاره به رکوردشکنی بنیاد در سال ۱۴۰۳ گفت: «تعداد طرحهای ارسالی به بنیاد دو برابر سالهای قبل شده و از ۳۰۹۷ طرح ارسالی، ۱۰۲۹ طرح تصویب شده است. مجموع حمایت مالی از این طرحها بالغ بر ۲۱۶ میلیارد تومان بوده که شامل ۳۲۰ طرح پسادکتری، ۱۸۸ رساله دکتری و سایر طرحهای پژوهشی است.»
وی افزود: «در دو سال اخیر، بنیاد تمرکز خود را بر فراخوانهای هدفمند برای حمایت از پژوهشها قرار داده و با همکاری سازمانهای مختلف مانند ستادهای تخصصی معاونت علمی، وزارت علوم و … موضوعات علمی و پژوهشی را برای جامعه علمی مشخص کرده است.»
سلطانی با تأکید بر تحول در شیوه داوری طرحها گفت: «در آینده، دلایل رد طرحهای پژوهشی به متقاضیان اعلام خواهد شد تا فرآیند ارتقاء کیفیت طرحها تسهیل شود. همچنین، بنیاد در تلاش است با گسترش حمایتها در حوزههای علوم انسانی، اجتماعی و هنر، نقش بیشتری در پیشرفت بلندمدت علمی کشور ایفا کند.»