بنیاد ملی علم ایران در راستای حمایت از پژوهشهای نوآورانه، فراخوانی جدید برای دستیابی به دانش فنی تولید پوشش های خط لوله نفت و گاز مدفون در خاک، بر پایه رزین اپوکسی و پلییورتان منتشر کرد. این طرح پژوهشی بهعنوان یکی از اولویتهای برنامه حمایت از پژوهش عمیق شرکتهای دانشبنیان، در تلاش است تا چالشهای صنعت نفت و گاز کشور را با استفاده از فناوریهای نوین و پیشرفته کاهش دهد.
باتوجه به اهمیت صنعت نفت و گاز در ایران، پیشرفتهای قابل توجهی در زمینه تولید داخلی پوشش های خط لوله نفت و گاز از جنس اپوکسی، پلیالفینی چندلایه و پلییورتان صورت گرفته است. نسلهای جدید پوششهای پلییورتان مزایای رقابتی منحصربهفردی دارند که توجه ویژه به تولید داخلی آنها را الزامی میکند. از ویژگیهای مهم این پوششها میتوان به چسبندگی، خواص محیطی و الکتریکی و مقاومت شیمیایی اشاره کرد.
چالش اصلی این پروژه، علاوه بر رعایت تمامی آزمونهای استاندارد EN 10290 & IGS-M-TP-020، به روش اجرای متفاوت آن مربوط میشود که به دلیل زمان ژل شدن بسیار کوتاه، نیازمند دقت است. اهمیت این محصولات در مخلوط کردن، اعمال در ضخامتهای بالا و آزمونهای متنوع آنها مشخص میشود. ازآنجاکه ساختار رزین و هاردنر این پوششها با رزین و هاردنر پلییورتان مورد استفاده در سطوح بیرونی (Outdoor) متفاوت است، انتخاب گرید مناسب رزین و هاردنر از اهمیت ویژهای برخوردار است. همچنین بررسی مکانیسم نوع حفاظت کاتدی در خطوط لوله مدفون (Impressed Current) و تغییرات pH در حد فاصل بین پوشش و بستر (Substrate)، مقاومت در برابر جدایش کاتدی را بسیار مهم نشان میدهد.
با توجه به تمامی موارد مطرح شده، لازم است از ایدههای جدید در طراحی فرمولاسیون استفاده شود.
در مورد پوشش های خط لوله نفت و گاز از جنس اپوکسی، چالش اصلی این پروژه علاوه بر رعایت تمامی آزمونهای استاندارد EN 10289 & IGS-M-TP-027، داشتن حداقل زمان ژل شدن برای جلوگیری از نفوذ گرد و خاک و حشرات بر روی فیلم رنگ که باعث ایجاد نقص (Holiday) میشوند و نیز قابلیت عدم شرهکردن فیلم رنگ در ضخامتهای بالا است.
هر یک از آزمونهای استاندارد وابسته به خواص فیزیکی، مکانیکی، ریولوژی و الکتروشیمیایی محصولات است، لذا استفاده از مواد تشکیلدهنده پوشش صنعتی در کنار ترکیب درصد مناسب آنها، حائز اهمیت بوده و در این کار تحقیقاتی مورد توجه قرار میگیرد.
خروجی پژوهش
پوشش های خط لوله نفت و گاز مدفون در خاک بر پایه رزین اپوکسی و پلییورتان مطابق با استانداردهای EN 10289 & IGS-M-TP-027 و EN 10290 & IGS-M-TP-020
سایر جزئیات فراخوان پوشش های خط لوله نفت و گاز
مالکیت معنوی: مجری در مالکیت معنوی ناشی از اجرای پژوهش سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و متقاضی در ژورنالهای داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانسها و سمینارها با موافقت و اشاره بهنام همه دستاندرکاران مجاز خواهد بود.
مالکیت مادی: با توجه به مدل کسبوکار و اجرا و اثبات دستاوردهای حاصل از طرح توسط شرکت متقاضی، منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری برای شرکت متقاضی خواهد شد اما مطابق تراضی بین شرکت متقاضی و مجری، قابل اشتراک بین آنها خواهد بود.
حوزههای اولویتدار شامل شیمی و پلیمر بوده و واجدین شرایط افراد زیر هستند:
پژوهشگر اصلی تیم لازم است عضو هیئتعلمی فعال یکی از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور باشد. پس از دریافت پروپوزال از طریق سامانه، ارزیابی انجام گرفته و در صورت کسب امتیاز بالا، تیم برگزیده جهت مذاکره با بنیاد و شرکت متقاضی دعوت خواهد شد.
پذیرش طرحها رقابتی است و از بین پروپوزالهای دریافتی، موردی که شرایط زیر را داشته باشد، در اولویت خواهد بود:
- ترکیب متخصصین تیم پیشنهادی مرتبط باشد.
- افراد پیشنهادشده، دارای سابقه پژوهشی و فنی در آن موضوع باشند.
- زمانبندی، هزینه و شرح خدمات، متناسب و مرتبط با پژوهش موردتقاضا باشد. (در این بخش، مجری میتواند برآورد اولیه خود را اعلام کند اما بدیهی است جزئیات اجرایی در ابتدای امر مشخص نیست و مجری و کارفرما با علم به این موضوع وارد این توافق خواهند شد)
- پروپوزال، طبق فرمت پیشنهادی بنیاد، تهیه و از طریق سامانه کایپر ارسال شده باشد.
- فونت حروف و اعداد فارسی B Nazanin و اندازه قلم ۱۳ و فونت حروف و اعداد انگلیسی، Times New Roman و اندازه قلم ۱۱ باشد.
کلیه افراد واجد شرایط به مدت یک ماه از تاریخ انتشار فراخوان یعنی تا ۲۰ام دی فرصت دارند که پروپوزال خود را از طریق سامانه کایپر برای بنیاد ملی علم ایران ارسال کنند.
پژوهش پیشنهاد شده تا سقف ۸۰ درصد، حداکثر ۲/۵ میلیارد تومان، توسط بنیاد ملی علم ایران حمایت خواهد شد. بدیهی است که مابقی هزینهها باید توسط شرکت متقاضی پژوهش تأمین شود.
در صورت داشتن هرگونه سوال میتوانید با کارگروه دانشبنیان با ایمیل amini.m@insf.org و شماره تلفن ۰۲۱۸۲۱۶۱۱۵۰) آقای جندیلی) تماس بگیرید.