اخبار استارتاپی

زیرساخت یا قانون‌گذاری؛ حلقه مفقوده انقلاب صنعتی چهارم در ایران چیست؟

رویداد Next Node با حضور فعالان حوزه فناوری و نوآوری برگزار شد.

رویداد Next Node که با حضور فعالان حوزه فناوری و نوآوری برگزار شد، میلاد اصانلو، مدیر تجاری‌سازی هلدینگ فناپ، به تشریح جایگاه ایران در انقلاب صنعتی چهارم پرداخت. این رویداد که با هدف بررسی روندهای نوظهور فناوری و تأثیر آن‌ها بر اقتصاد و صنعت کشور برگزار شده بود، فرصتی برای تحلیل چالش‌ها و فرصت‌های ایران در این تحول جهانی فراهم کرد.

فراتر از پلتفرم‌ها؛ ورود به دنیای “فیجیتال”

اصانلو در ابتدای سخنرانی خود به تفاوت‌های انقلاب صنعتی سوم و چهارم اشاره کرد و گفت:

در انقلاب صنعتی سوم، شرکت‌هایی مانند آمازون در رأس زنجیره تحول قرار داشتند و اقتصاد دیجیتال مبتنی بر پلتفرم‌هابود. اما انقلاب صنعتی چهارم از ما می‌خواهد که از پلتفرم‌ها فراتر برویم و به سمت دیجیتالی‌سازی کامل زندگی حرکتکنیم. اکنون نوبت آن است که وارد دنیایفیجیتال’ (ترکیب فیزیکی و دیجیتال) شویم.”

به گفته وی، انقلاب صنعتی چهارم نه‌تنها ساختارهای صنعتی را متحول می‌کند، بلکه باعث دگرگونی عمیق در سبک زندگی، اقتصاد و حکمرانی کشورها خواهد شد.

چالش‌های ایران در انقلاب صنعتی چهارم

اصانلو با نگاهی انتقادی به وضعیت ایران در این انقلاب گفت:

ایران هنوز جایگاه مشخصی در انقلاب صنعتی چهارم ندارد. اقتصاد دیجیتال کشور تنها ۷ درصد از تولید ناخالص داخلی راتشکیل می‌دهد که بخش عمده‌ای از آن در اختیار دو اپراتور اصلی است. این شکاف عمیق با توسعه پلتفرم‌ها پر نمی‌شود؛بلکه نیازمند حل مسائل بنیادی صنعت از طریق فناوری و نوآوری است.”

وی سه اصل کلیدی انقلاب صنعتی چهارم را اتصال‌پذیری (Connectivity)، فناوری ابری و هوش مصنوعی برشمرد و افزود:

ایران در تحقق این اصول با موانع جدی مواجه است؛ از جمله عدم توسعه شبکه ۵G که ستون اصلی اتصال‌پذیری محسوبمی‌شود.”

امنیت سایبری؛ از تهدیدهای جهانی تا راهکارهای فناپ

مدیر تجاری‌سازی فناپ با تأکید بر اهمیت امنیت سایبری گفت:

امروز دیگر مسأله فقط هک شدن داده‌ها نیست. داده‌ها می‌توانند آینده مناسبات جهانی را تغییر دهند، بازارها را مختلکنند و حتی به ابزار حکمرانی جدید تبدیل شوند.”

او با اشاره به حملات سایبری پیشرفته، از جمله استفاده چین از فناوری دیپ‌فیک برای ضربه زدن به اقتصاد آمریکا، هشدار داد:

دیگر هیچ بمبی نمی‌تواند چنین خسارتی وارد کند. داده‌ها امروز یک دارایی استراتژیک هستند و امنیت آن‌ها برای کشورهاحیاتی است.”

وی با اشاره به سرمایه‌گذاری‌های فناپ در حوزه امنیت داده‌ها، این موضوع را یکی از اولویت‌های راهبردی شرکتبرشمرد.

ایران و مسیر پیش رو؛ واقع‌بینی در مقابل آرمان‌گرایی

اصانلو درباره موقعیت ایران در این تحول جهانی گفت:

احتمالاً ایران هیچ‌گاه بازیگر اصلی انقلاب صنعتی چهارم نخواهد شد. این نقش عمدتاً در اختیار چین و آمریکا است. اما هرکشور باید بر اساس ظرفیت‌های خود در این مسیر حرکت کند.”

وی نیروی انسانی متخصص و سرمایه در دسترس را از مزیت‌های ایران دانست، اما نبود سیاست‌گذاری صحیح و دخالت‌های نادرست حاکمیتی را به‌عنوان موانع اصلی توسعه این اکوسیستم مطرح کرد.

جمع‌بندی: مسیر همکاری برای بهره‌برداری از فرصت‌ها

اصانلو در پایان، همکاری میان بخش خصوصی و دولت را تنها راهکار موثر برای حضور ایران در انقلاب صنعتی چهارم دانست و تأکید کرد که اقتصاد دیجیتال کشور بدون تنظیم‌گری هوشمند و زیرساخت‌های مناسب نمی‌تواند رشد کند.

رویداد Next Node نشان داد که ایران اگرچه با چالش‌های جدی مواجه است، اما با سیاست‌گذاری صحیح و همکاری میان بخش‌های مختلف می‌تواند از فرصت‌های این تحول جهانی بهره‌مند شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *