
یک استارتاپ بیوتکنولوژی آمریکایی به نام Colossal Biosciences اعلام کرده که موفق شده است گرگ وحشت، یکی از گونههای منقرضشدهای که در داستان Game of Thrones نیز به تصویر کشیده شده، را به زندگی بازگرداند. این گونه که بیش از ۱۲ هزار سال پیش از میان رفته بود، حالا با بهرهگیری از فناوریهای نوین، بهویژه استفاده از DNAهای باستانی، دوباره به دنیای امروز بازگشته است.
محققان این شرکت با استفاده از اطلاعات ژنتیکی بهدستآمده از فسیلهای باقیمانده، بهویژه دندانهایی متعلق به ۱۳ هزار سال پیش و جمجمهای ۷۲ هزار ساله، توانستند ژنوم گرگ وحشت را بازسازی کنند. آنها از ترکیب این اطلاعات با DNA گرگهای خاکستری – که نزدیکترین خویشاوند زنده گرگ وحشت است – توانستند سه توله گرگ وحشت به دنیا بیاورند. این تولهها شامل دو نر به نامهای «رموس» و «رومولوس» و یک ماده به نام «کالیسی» (Khaleesi) هستند.
این پروژه که با استفاده از فناوریهای پیشرفته ژنتیک مانند CRISPR انجام شد، اولین نمونه موفق از «انقراضزدایی» در سطح جهانی به شمار میرود. در این فرآیند، محققان ژنهای خاص گرگ خاکستری را تغییر داده و ویژگیهای منحصر به فرد گرگ وحشت را به آنها اضافه کردند. در نهایت، این تغییرات به تولد تولههای گرگ وحشت منجر شد.
این سه توله در حال حاضر در یک محیط حصارکشیشده و امنیتی به مساحت ۸۰۰ هکتار زندگی میکنند که تحت نظارت دقیق پرسنل امنیتی و سیستمهای نظارتی پیشرفته مانند پهپادها و دوربینهای مداربسته قرار دارد. به گفته کارشناسان، این پروژه نه تنها موفقیتی در زمینه بازسازی گونههای منقرضشده است، بلکه چالشی جدید در بررسی جنبههای اخلاقی و علمی در خصوص دستکاریهای ژنتیکی به وجود آورده است.
پروفسور «لاو دالن»، مشاور علمی این پروژه از دانشگاه استکهلم، بیان کرده که برای بازسازی ژنوم گرگ وحشت، این شرکت از یک ژنوم ترکیبی استفاده کرده است. به گفته او، گرچه ۹۹.۹ درصد از ژنهای تولهها مشابه گرگهای خاکستری است، اما سوالاتی درباره اینکه تا چه حد باید ژنها تغییر یابند تا بتوان گفت که یک گونه منقرضشده به طور کامل بازسازی شده، همچنان در جوامع علمی باقی مانده است.
این موفقیت علمی نشاندهنده پیشرفتهای چشمگیر در علم ژنتیک و استفاده از فناوریهای نوین برای بازسازی گونهها و همچنین گشایش درک ما از فرآیندهای تکاملی و انقراض است. اما هنوز سوالات زیادی در خصوص اثرات و پیامدهای این دستاورد علمی وجود دارد که باید در آینده مورد بررسی قرار گیرد.