
رئیس اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی از غیرفعال شدن حدود ۲ هزار پلتفرم آنلاین از مجموع ۵ هزار کسبوکار ثبتشده در این اتحادیه خبر داد. این آمار نگرانکننده، گواهیاست بر دشواریهای ادامه فعالیت برای فعالان این زیستبوم در ایران.
به گزارش دیجیاتو، رضا الفتنسب با اشاره به پیچیدگیهای نظارتی و نبود ثبات رگولاتوری، شرایط فعلی را یکی از عوامل اصلی رکود کسبوکارهای دیجیتال عنوان کرد و گفت:«حدود ۱۵ نهاد مختلف در حوزه نظارت بر کسبوکارهای آنلاین دخیلاند؛ این یعنی صاحبان پلتفرمها هر روز باید به نهادی پاسخگو باشند.»
چرا ۴۰ درصد کسبوکارها کنار کشیدهاند؟
در نخستین بازرسی اتحادیه پس از شکلگیری هیئتمدیره جدید در اسفند ۱۴۰۳، مشخص شد که بالغ بر ۲ هزار کسبوکار مجوزدار دیگر فعال نیستند. الفتنسب معتقد است ترکیبی از عوامل اقتصادی، بیثباتی نظارتی، افزایش مالیات، فیلترینگ و کاهش اعتماد کاربران، دلایل اصلی این ریزش بودهاست.
همچنین وی در توییتی خطاب به تصمیمگیران نوشته بود:در این چند سال چه اتفاقی افتاده که ۴۰ درصد از کسبوکارها عطای آن را به لقایش بخشیدهاند؟ به داد اقتصاد دیجیتال برسید.
بازار آنلاین کوچک مانده است
با وجود رشد فروش آنلاین و استفاده از بسترهایی مانند اینستاگرام، سهم تجارت الکترونیکی در ایران تنها ۶ درصد از کل بازار خردهفروشی است؛ عددی که در چین به ۵۰ درصد رسیده است.
الفتنسب این موضوع را ناشی از ضعف در توسعه زیرساخت، پراکندگی تصمیمگیری، و نبود سیاستگذاری منسجم دانست و بیان کرد: بعد از ۲۰ سال از شروع فعالیت رسمی تجارت الکترونیک، چرا بازار ما هنوز اینقدر کوچک است؟
نبود حمایت، کاهش سرمایهگذاری
رییس اتحادیه به قطع شدن حمایتها از اواسط دهه ۹۰ اشاره کرد و گفت: دورانی که بسیاری از استارتاپهای شهرستانی با حمایتهای دولتی شکل گرفتند اما امروز یا تعطیل شدهاند یا درگیر چالشهای بقا هستند.
او همچنین هشدار داد: بیمیلی سرمایهگذاران برای ورود به این حوزه بهدلیل فیلترینگ، فضای نامطمئن اقتصادی و معاملات غیرشفاف، روند رشد را مختل کرده است:وقتی شرکتهایی مثل همراه اول وارد سرمایهگذاری در پلتفرمهایی مثل دیجیکالا میشوند، استارتاپهای نوپا احساس میکنند جایی برای بازی ندارند.
بیش از ۱۰۰ هزار کسبوکار بدون مجوز
الفتنسب توضیح داد: تخمین زده میشود که حداقل ۱۰۰ هزار کسبوکار آنلاین بدون جواز در حال فعالیت باشند. از سوی دیگر، الزام دریافت نماد اعتماد الکترونیکی نیز شفاف نبوده و همین مسئله موجب شکلگیری یک زیستبوم موازی و غیررسمی شده است.
ناامیدی نسل جوان از آینده اقتصاد دیجیتال
در پایان، الفتنسب ضمن هشدار درباره اثرات اجتماعی این وضعیت، تأکید میکند که بسیاری از فعالان این حوزه از نسل جواناند و با دیدن چشمانداز تار و محدودیتهای روزافزون، انگیزه خود را از دست دادهاند:با این روند، در ۱۵ تا ۲۰ سال آینده با چالشهای جدی در حوزه فناوری و اقتصاد دیجیتال روبهرو خواهیم شد. دنیا به سمت اقتصاد دیجیتال حرکت میکند و ما در حال عقبماندن هستیم.