دبیر ستاد توسعه فناوری اطلاعات، ارتباطات و فضای مجازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در پاسخ به عدم بهرهمندی استارتاپ ها از وام و تسهیلات و نبود حمایت مالی گفت: به واقع دو وظیفه عمده بر عهده ستاد توسعه فناوری اطلاعات، ارتباطات و فضای مجازی است؛ حمایت از پروژه های لبه تکنولوژی و تسهیل کسب و کارهای این حوزه.
دکتر «مهدی فقیهی» دبیر این ستاد با تاکید بر این مسئله میگوید: حمایت از پروژههای لبه تکنولوژی که در دستور کار ما قرار دارد، در واقع حمایت از پروژه هایی است که پلتفرم پروژهها و خدمات دیگری محسوب میشوند. تعدادی از این پروژهها در سالهای قبل و سال جاری مورد حمایت ستاد قرار گرفتند و اغلب پروژههایی هستند که نوآوری خاص و ویژهای در زمینه کاریشان دارند و این امکان وجود ندارد که بخش خصوصی برای شروع بتواند برای آن هزینه کند.
وی ادامه داد: به همین دلیل ستاد به این موارد ورود میکند. حمایتهایی که در این خصوص انجام میشود در قالب پروژهها و پلت فرمهایی است که زیرساخت توسعه تکنولوژیهای دیگر هستند.
فقیهی در توضیح بخش دوم کاری که ستاد توسعه فناوری اطلاعات، ارتباطات و فضای مجازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام میدهد، این توضیحات را میدهد: یکی دیگر از وظایف عمدهای که ما در ستاد برعهده داریم تسهیل فضای کسب و کارهای حوزه شرکت های دانش بنیان ، شرکت های خلاق و استارتاپ های این حوزه است. سعیمان بر این است با مکانیزمهایی که به کار میگیریم، فضای کسب و کار ها را از نظر صدور مجوز، باز کردن دسترسیها، حمایت دولت و… تسهیل کنیم.
دبیر ستاد در خصوص گلایه استارتاپ ها از عدم برخورداری حمایت مالی میگوید: «ما در قالب جایزه و مشوق سعی میکنیم به استارتاپ های برتر کمک کنیم، اما تفاوتی بین استارتاپ ها و شرکت های دانش بنیان وجود دارد که باعث میشود این حمایت به شکل مستقیم نباشد. اگر افراد در فضای استارتاپی به دنبال وام باشند، فضای کاریشان را نابود خواهند کرد. فضای استارتاپ ها باید با سرمایه گذاری توسعه پیدا کند. چون زمانی که یک استارتاپ به دنبال وام و تسهیلات است، آن پول را برای کار هزینه میکند و در نهایت هم متوجه نمیشود، چه کرده است و در نهایت یک استارتاپ بدهکار میشود.
با همه این توضیحات، نمیتوان منکر این شد که استارتاپ ها هم در ابتدای راه نیاز به حمایت دارند. این حمایت در قالب دیگری به آنها ارائه میشود.
به گفته فقیهی، زمانی که سرمایه گذار یا شتابدهنده ای به استارتاپ ورود پیدا میکند و آن را مورد ارزیابی قرار میدهد، پول هوشمند (Smart Money سرمایهای که توسط شرکتهای سرمایه گذاری ، خبرههای بازار و سایر متخصصان مالی اداره میشود) وارد این کار میکند. سرمایه گذار خودش همه چیز را چک میکند، انحرافها را بررسی میکند، برای پیشرفت برنامه ارائه میدهد و دقت میکند که استارتاپ در راه درستی حرکت کند. در واقع سرمایه گذار، رهبری و هدایت گروه را برعهده میگیرد. بهترین راهکار برای توسعه یک استارتاپ ، پیدا کردن یک سرمایه گذار با پول هوشمند است تا این که دنبال وام باشیم. اما شرکت های دانش بنیان کمی متفاوت هستند، آن ها برای بقا، نیاز به تسهیلات دارند.
وی در ادامه اظهار داشت: ما تا جایی که بتوانیم سعی میکنیم سرمایه گذاران مناسب را به استارتاپ ها وصل کنیم تا آنها بتوانند به کارشان ادامه بدهند.
‘از آن طرف هر استارتاپی برای دریافت مجوز با چالشهایی در دستگاههای اجرایی رو به رو است. ما سعی میکنیم تا جایی که امکان دارد این موانع را از سر راه آنها برداریم. این مسئله به عنوان کارگروهی در ستاد تعریف شده، مشکلات استارتاپ ها وارد این کارگروه می شود و سعی بر آن است که مشکلات آن را حل کند.’
به گفته فقیهی، اگر استارتاپی در این زمینه مشکل دارد، میتواند به کارگروه مراجعه کند و از آنها راهنمایی بگیرد.