محمد مراد بیات مدیر عامل مرکز فابا با اشاره به اینکه شرکت های استارت آپی چندین سال است که در صنعت بانکداری و پرداخت ورود کردهاند، اظهار کرد: ورود این شرکتها به عرصه بانکداری باعث به روز شدن فناوری های جدید در این حوزه شده است.
وی تصریح کرد: در واقع گذار ما به سمت فناوری های جدید در صنعت بانکداری و پرداخت را تسهیل کرده است و نکته دوم این که دایره خدمات نظام بانکی کشور را گسترش داده و باعث میشود که کانالهای مختلف ارائه خدمت در اختیار مشتریان بانکی قرار گیرد. نکته سوم اینکه سبب میشود آن سنگینی و لختی دستگاههای بزرگ مثل بانکها در دنیای امروزی که به چابکی و عجایب بودن احتیاج دارد، بدین سمت حرکت کنند. نکته دیگر ارزش افزوده اقتصادی بیشتری را در یک اکوسیستم گسترده فراهم میکند.
مدیرعامل مرکز فابا ادامه داد: به هرحال برخی از این موانع هم از سمت استارت آپ ها و صنعت وجود دارد و طبیعتا هیچ کاری بدون مانع نیست. از سمت صنعت ممکن است برخی مقاومتهایی وجود داشته باشد که مانع از حضور جدی و پررنگ استارت آپ ها در این گونه مسائل در حوزه فین تک ها شوند. همچنین یکسری موانعی نیز وجود دارد که ممکن است شناخت و درک عمیقی از معضلات و تقاضاهای صنعت بانکداری در پرداخت و نوع ارائه خدمات دقیق نداشته باشند. مانع دیگر موضوع رگولاتوری است که گاهی اوقات روابط دوسویه بین استارت آپ ها و صنعت بانکداری و پرداخت ها ممکن است در مستندات قانونی به خوبی تعریف نشده باشد.
بیات تأکید کرد: اقدامات زیادی در این زمینه از سوی بانک مرکزی انجام شده است. نکته قابل توجه این که موضوع قانونگذاری و تنظیم مقررات در رگولاتوری ها شاید سرعت لازم را همسو با سرعت فناوری ها نداشته باشد اما باعث کاهش تنشها و چالشها در این بخش شده است.
مدیرعامل مرکز فابا با اشاره به برگزاری نمایشگاه تراکنش که سالانه برگزار میشود، افزود: در سال گذشته حدود ۸۰ شرکت دانش بنیان و استارت آپ در این نمایشگاه حضور پیدا کردند؛ اما پیشبینی میشود که در نمایشگاه سال جاری بیش از ۱۰۰ شرکت استارت آپی در آن حضور پیدا کنند. علاوه برآن حدود ۱۰۰ شرکت بزرگ در قالب اسپانسر در این نمایشگاه غرفه خواهند داشت. همچنین ۸۰ نفر از متخصصان داخلی و خارجی به سخنرانی خواهند پرداخت. بنابراین پیشبینی میشود که بیش از ۶هزار نفر بازدید کننده تخصصی از این نمایشگاه داشته باشیم.
وی تصریح کرد: برخی از این شرکتهای استارت آپی به کسب و کار های سالم تبدیل شدند و برخی دیگر هم در آستانه ورود به بازار هستند. بیات با بیان اینکه نمایشگاه سالانه تراکنش از ۲۸ آبان ماه تا ۳۰ آبان در مساحتی ۵هزار و ۵۰۰ مترمربع برگزار خواهد شد، گفت: امسال پنجمین دوره این رویداد بینالمللی برگزار میشود. در این نمایشگاه به مباحث فناورانه در صنعت بانکداری، پرداخت و بیمه و شهر هوشمند و اپراتورها پرداخته خواهد شد.
وی ادامه داد: تفاوت این نمایشگاه نسبت با نمایشگاه سال قبل این است که نمایشگاه سالانه تراکنش بلوغ بیشتری پیدا کرده است. نمایشگاه قبلی متمرکز بر صنعت بانکداری و پرداخت بوده اما امسال بخش فناوری بیمهها و رگولاتوری شهرهوشمند در این نمایشگاه حضور دارند. تفاوت دیگر مباحث جانبی است که به کاربردها و دغدغه روز مثل کیف پول، صنعت ماینیگ، بلاک چین و رمزارزها اشاره خواهد کرد.
بیات تصریح کرد: تحول دیجیتال و نقشه راه دیجیتال که امروزه به عنوان یک صنعت برای بانکداری آینده به شمار میرود. بنابراین اینها مجموعهای از مسائل است که نمایشگاه امسال را جذاب کرده است. وی با اشاره به بحث تحریم گفت: به دلیل تحریم متاسفانه شرکتهای خارجی با برند خودشان شرکت نخواهند کرد. در نمایشگاه سالانه تراکنش نمایندگانی از کشورهای کره، چین، روسیه، سوئیس و سایر کشورها حضور خواهند داشت. بیات ادامه داد: نبض کسب و کار در تراکنش میزند؛ نمایشگاه تراکنش کاملا در راستای رونق تولید ملی است.