پلتفرم های تخصصی و معتبر خدمات و معاملات رمزارز ایرانی مثل اکسکوینو برای کشور، فعالان و علاقمندان ارزهای دیجیتال و حوزه بلاکچین دستاوردهای بزرگی داشتهاند.
ما در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی ناجوانمردانه غرب و آمریکا علیه کشور و ظرفیتهای بومی و ملی قرار داریم. تحریم ها باعث شدهاند که بسیاری از حوزههای فناوری از جمله فناوری بلاکچین در داخل ایران تحت تاثیر قرار بگیرند. تحریم کنندگان علاقهای به توسعه فناوری بلاکچین در ایران ندارند چون بسیاری از برنامههای آنها را به میریزد؛ اما این همه ماجرا نیست.
مردم ایران، علاقمندان و فعالان تجارت رمز ارزها برای انجام معاملات خود نیاز دارند تا با خیال راحت به فعالیت در این حوزه بپردازند. در حالی که پلتفرمها و صرافی های خارجی قابلیت دسترسی و نظارت از طرف نهادهای قانونی و حاکمیتی داخلی را ندارند، هر لحظه ممکن است سرمایه های ایرانیانی که برای معاملات از آنها استفاده میکنند به خطر بیفتد.
اتفاقی که مسبوق به سابقه است؛ یعنی حتی صرافی های معتبر رمز ارز بینالمللی بارها حسابهای ایرانیان را مسدود کردهاند. دستبردهای پلتفرم های غیرمعتبر خارجی به اموال و سرمایه های مردم ایران در این حوزه هم متاسفانه تا کنون کم نبوده است.
امکان کنترل و نظارت بهتر
امکان نظارت و کنترل قانونی مناسب بر تراکنشهایی که بر بستر بلاکچین و در حوزه رمز ارز اتفاق میافتند، یکی از دغدغههای اساسی سیاستگذاران در هر کشوری است؛ درحالی که چنانچه سیاستگذاران بستری فراهم کنند که سرمایه گذاران داخلی، سرمایههای خود را به صرافیهای داخلی رمزارز منتقل کنند، نه تنها کشور از منافع قابل توجه این گردشهای مالی بهرهمند میشود، بلکه میتواند مطابق با سیاستهای تعریف شده، بر تراکنشهای این حوزه نظارت کند تا احتمال ایجاد تراکنشهای مشکوک، کلاهبرداری و اعمال مجرمانه به حداقل برسد. درحالی که با اعمال سیاستها دفعی، سرمایهها به سوی پلتفرمهای خارجی مبادله رمزارز روانه شده و قدرت نظارتی سیاستگذاران به صفر میرسد.
سعید خوشبخت از فعالان حوزه رمزارز میگوید: «حوزه رمزارزها از جمله حوزههایی است که اکنون در ابتدای مسیر رشد قرار دارد و استقبال قابل توجه سرمایه گذاران داخلی نشان داد که این بازار، ارزش توجه بیشتر از سوی سیاستگذاران را داراست؛ چنانچه اکنون بسترسازی و ساماندهی درستی برای این حوزه انجام شود، فرصت بسیار مناسبی برای رشد بخشهای مختلف این اکوسیستم اعم از صرافی ها، پلتفرم های داخلی و دیگر ارکان فعال در این حوزه فراهم خواهد شد.»
این فعال حوزه کریپتوکارنسی معتقد است با توسعه صرافی ها و پلتفرم های داخلی مبادله رمزارز در داخل کشور، اساسا قدرت قانونگذار برای رگولیشن حوزه و محافظت از حقوق شهروندان افزایش مییابد و امکان پیگیری تراکنشها مشکوک و یا تراکنشهایی که با اعمال مجرمانه مرتبط هستند تسهیل میشود.
امکان کاهش قابل توجه ریسکهای سرمایه گذاری
وجود صرافی ها و پلتفرم های داخلی برای مبادله رمزارزها و اعمال تدابیر هوشمندانهای که امکان کنترل کامل و اصولی فعالیتهای در حال انجام را فراهم کند، میتواند ریسک سرمایه گذاری در حوزه رمزارزها را به حداقل برساند.
خوشبخت در این باره میگوید: «باید به این موضوع توجه داشت که به دلیل تحریم ها و محدودیت های بینالمللی، فعالیت کاربران ایرانی در پلتفرم های خارجی از وجهه قانونی برخوردار نیست. در نتیجه چنانچه به هر دلیلی مشکلی در فرآیندهای سرمایه گذاری آنها ایجاد شود، آن پلتفرم خارجی مسئولیتی در مقابل داراییهای سرمایه گذار ایرانی قبول نمیکند و حاکمیت نیز قدرتی برای پیگیری موضوع و دادخواهی حقوق کاربر نخواهد داشت. درچنین شرایطی اساسا دارایی فرد در معرض نابودی قرار میگیرد و این ریسکی بسیار مهم برای یک سرمایه گذاری به حساب میآید.»
وی میگوید: «چنین ریسکهایی از جمله مواردی هستند که با نظاممند کردن صنعت رمزارز در کشور قابل ساماندهی بوده و به حفظ منافع کاربران نیز کمک شایانی میکند.»
کارشسان اعتقاد دارند باید توجه داشت که پلتفرم های داخلی مبادله رمزارز حتی با همه محدودیت ها نیز هنوز میتوانند پاسخگوی نیاز اکثریت سرمایه گذاران و تریدرهای داخلی حوزه رمزارز باشند و با کاهش قابل ملاحظه ریسک از بین رفتن سرمایه ها، زمینه مساعدی ایجاد کنند که ایرانیان بتوانند از این بازارها سود ببرند.