تامین مالی فرشته (Angel Financing)
تعریف
تامین مالی فرشته به نوعی مدل سرمایه گذاری می گویند که در آن افرادی در ازای دریافت سهام در شرکت، برای مشاغل کوچک پشتوانه مالی فراهم می کنند. تامین مالی فرشته می تواند به صورت سرمایه گذاری یکباره و یا پشتیبانی مداوم باشد.
به طور کلی، تامین مالی فرشته ریسک بالا و پاداش بالایی دارد، زیرا سرمایه گذاران فرشته معمولا به دنبال نرخ بازدهی مطلوب تری نسبت به فرصت های سرمایه گذاری سنتی هستند.
تامین مالی فرشته برای کارآفرینان چگونه عمل می کند؟
تامین مالی فرشته برای کارآفرینان نسبتا ساده است، زیرا شکل دیگری از تامین مالی از طریق فروش سهام است. در ابتدا، فرشتگان کسب و کار از طریق منابع اطلاعاتی مختلفی از جمله کارآفرینان دیگر، سرمایه گذارانی که به دنبال شریک می گردند، یا دیگر فرشتگان در شبکه، صندوق یا گروه خود، از استارتاپ های جالب توجه باخبر می شوند. پس از فرآیند سنجش اولیه، استارتاپ های آینده دار را برای ارائه طرح دعوت می کنند، و در صورتی که این ارائه به خوبی پیش برود، فرآیند اعتبارآزمایی را انجام خواهند داد. اگر به فرض تا این مرحله از فرآیند تامین مالی فرشته پیش بروید، یک تفاهم نامه سرمایه گذاری به شما ارائه شده و معامله بسته می شود.
به طور کلی، هدف فرشتگان کسب و کار این است که بعد از چند سال، سهامی که در کسب و کارتان دارند را با سود قابل توجهی بفروشند. با این حال، هنگامی که صحبت از تامین مالی فرشته برای کارآفرینان می شود، باید بدانید که سرمایه گذار دست روی دست نمی گذارد تا شما کارتان را شروع کنید. سرمایه گذاران فرشته نقش بسیار فعال تری در کسب و کار دارند، از جمله مشاوره به بنیان گذاران، معرفی آن ها به دیگر افراد، ایجاد شبکه و کمک به استارتاپ در دورهای مالی بعدی (سری A، سری B، سری C و…).
تفاوت تامین مالی فرشته و سرمایه گذاری خطرپذیر
گرچه تامین مالی فرشته و سرمایه گذاری خطرپذیر ظاهرا مشابه اند و در هر دو مورد اساسا بخشی از مالکیت شرکت خود را در ازای دریافت سرمایه، واگذار می کنید، اما چند تفاوت مهم نیز دارند که باید در نظر بگیرید. اول این که، سرمایه گذاران فرشته افرادی هستند که از سرمایه خودشان برای سرمایه گذاری در کسب و کارها استفاده می کنند. در مقابل، شرکت های سرمایه گذاری خطرپذیر، شرکت هایی هستند که به طور حرف های مدیریت می شوند. هنگام در نظر گرفتن تفاوت های میان تامین مالی فرشته و سرمایه گذاری خطرپذیر، این را هم حتما به یاد داشته باشید که سرمایه گذاران فرشته معمولا روی کسب و کارهای اولیه و استارتاپ ها تمرکز می کنند. در صورتی که سرمایه گذاران خطرپذیر به دنبال شرکت هایی با جایگاه بالاتر در صنعت هستند.
مزایا و معایب تامین مالی فرشته
مزایای زیادی در ارتباط با تامین مالی فرشته برای کارآفرینان وجود دارد. اول این که، تامین مالی فرشته به مراتب ریسک کمتری نسبت به تامین مالی از طریق انتشار اوراق بدهی دارد، زیرا نیازی به بازپرداخت وجه سرمایه گذاری شده نخواهید داشت. همچنین لازم به یادآوری است که سرمایه گذاران فرشته معمولا به بلندمدت فکر می کنند، بنابراین به دنبال بازده فوری نخواهند بود. در آخر، از آنجا که فرشتگان کسب و کار نقش فعال تری دارند، به مخاطبین و ارتباطات آن ها دسترسی خواهید داشت که این، به سرعت بخشیدن به رشد شرکتتان کمک می کند.
با این حال، هنگام بررسی مزایا و معایب تامین مالی فرشته، باید چند موضوع را در نظر گرفت:
- در مورد پیامدهای از دست دادن کنترل شرکت فکر کنید.
- اگر قصد پذیرش تامین مالی فرشته را دارید، باید با این واقعیت هم کنار بیایید که سرمایه گذار شما در نحوه اداره کسب و کارتان دخالت داشته و در سود فروش شرکت سهیم خواهد بود.
- همچنین، تامین مالی فرشته معمولا نسبت به شرکت های سرمایهگذاری معمول، حمایت ساختاری/سازمانی کمتری را برای کارآفرینان فراهم خواهد کرد.