آغوش خرس (Bear Hug)
آغوش خرس چیست؟
در تجارت، آغوش خرس به پیشنهادی گفته میشود که توسط یک شرکت، برای خرید سهام شرکتی دیگر و به قیمتی بسیار بالاتر از ارزش آن در بازار ارائه میشود. این یک استراتژی تملیک است و زمانی به کار میرود که میل به فروش سهام توسط مدیریت یا سهامداران شرکت هدف، در هالهای از ابهام باشد.
مهم: اگرچه پیشنهاد آغوش خرس معمولا از نظر مالی مطلوب است، اما معمولا از طرف شرکت هدف ناخواسته است.
عنوان «آغوش خرس» نشاندهنده قانعکننده بودن پیشنهاد سخاوتمندانه شرکت خریدار به شرکت هدف است. طرف پیشنهاددهنده معمولا میتواند با ارائه قیمتی بسیار بالاتر از ارزش فعلی شرکت هدف، قرارداد تملیک را به دست آورد. مدیریت شرکت هدف، الزاما مجبور است این پیشنهاد سخاوتمندانه را بپذیرد، زیرا قانونا موظف است تا به دنبال سودمندترین موقعیت برای سهامدارانش باشد.
آشنایی با آغوش خرس
همان گونه که گفته شد، یک پیشنهاد وقتی آغوش خرس محسوب میشود که شرکت خریدار، قصد خرید تعداد زیادی از سهام یک شرکت را به قیمتی بسیار بالاتر از ارزش بازار داشته باشد.
کسب و کارها برای جلوگیری از روشهای خصمانهتر تصاحب یا روشهایی که به ثمر رسیدنشان به زمان بیشتری نیاز دارد، استراتژی آغوش خرس را اتخاذ میکنند. شرکت خریدار میتواند از آغوش خرس برای محدود کردن رقابت یا به دست آوردن کالاها یا خدماتی که مکمل محصولات فعلی آن هستند، استفاده کند.
نکات کلیدی
- آغوش خرس یک استراتژی تملیک، مشابه تصاحب خصمانه است. اما معمولا از نظر مالی برای سهامداران سودمندتر است.
- آغوش خرس عموما از طرف شرکت هدف ناخواسته است.
- اگر شرکت هدفی از پذیرش پیشنهاد آغوش خرس امتناع کند، ممکن است به دلیل امتناع از در نظر گرفتن منافع سهامداران، از طرف آنها مورد شکایت قرار گیرد.
- از آنجا که شرکت هدف موظف به در نظر گرفتن منافع سهامداران خود میباشد، اغلب مجبور است که این پیشنهاد را جدی بگیرد. حتی اگر از قبل قصد تغییر مدل تجاری یا تن دادن به خرید و تملیک را نداشته باشد.
- گاهی اوقات، پیشنهاد آغوش خرس به شرکتها یا استارتاپهای در حال رشد و به امید خرید داراییهایی که در آینده ارزششان بیشتر میشود، ارائه میشود. با این حال، شرکتهایی که ظاهرا هیچ نیاز مالی یا مشکلی ندارند هم ممکن است مورد هدف قرار گیرند.
مزایا و معایب آغوش خرس
آغوش خرس را میتوان به عنوان تلاشی خصمانه برای تصاحب توسط شرکتی که این پیشنهاد را ارائه میدهد تفسیر کرد، زیرا به این منظور طراحی شده که شرکت هدف را در موقعیتی قرار دهد که قادر به امتناع از تملیک نباشد. با این حال، برخلاف برخی از اشکال دیگر تصاحب خصمانه، آغوش خرس معمولا از لحاظ مالی به نفع سهامداران است.
شرکت خریدار ممکن است به منظور افزایش احتمال پذیرش این پیشنهاد، مشوقهای بیشتری را هم به شرکت هدف ارائه دهد. به همین دلیل، آغوش خرس میتواند برای شرکت خریدار بسیار گران تمام شود و این احتمال هم هست که بازگشت سرمایه، بیش از حد معمول طول بکشد.
اگر شرکت هدف بدون دلیل منطقی از پذیرش پیشنهاد آغوش خرس امتناع کند، سهامداران میتوانند از آن شکایت کنند. از آنجا که یک کسب و کار در قبال سهامدارانش مسئولیت دارد، رد چنین پیشنهادی که شاید در شرایطی دیگر بسیار عالی به نظر میآمد، یک تصمیم ضعیف تلقی میشود.