وجود دستگاه های آزمایشگاهی دقیق و پیچیده تنها عامل انجام موفق آزمایش ها در آزمایشگاه ها نیست. نیروی کار آزموش دیده، تاسیسات و تجهیزات مناسب و کارآمد نیز تاثیر مهمی در فرایند کلی انجام آزمایش ها دارند. سکوبندی آزمایشگاهی استاندارد که قسمت های مختلف آن کاملا اصولی طراحی و انتخاب شده اند، نقش بسزایی در نحوه کار در آزمایشگاه دارد. از قسمت های مهم سکوبندی سینک آزمایشگاهی است. معمولا مهمترین کاربرد سینک آزمایشگاهی، برای شست و است، اما کاربردهای دیگری نیز در فضای آزمایشگاه می توان از آن انتظار داشت. مقایسه انواع سینک آزمایشگاهی ضد اسید، با استناد به مقالات منتشر شده در مجله علمی رویان ایران، را در این گزارش مطالعه کنید.
تفاوت سینک های معمولی و سینک های آزمایشگاهی
در یک جمله می توان گفت از سینک های معمولی خانگی نمی توان در آزمایشگاه های شیمی، بیولوژی و … استفاده کرد. زیرا این سینک ها مناسب مواد شیمیایی قوی مانند اسیدها ساخته نشده اند و وقتی در معرض چنین موادی قرار گیرند، حتی طی یکبار برخورد، آسیب می بینند و غیرقابل استفاده می شوند.
سینک های خانگی معمولی اغلب از جنس استیل هستند و برخی از مدل ها نیز امروز ترند شده اند که از جنس سرامیک ساخته شده اند.
حتی طراحی سینک های خانگی با سینک های آزمایشگاهی متفاوت است. سینک های آزمایشگاهی یک لگن هستند، ابعاد استاندارد دارند (سایزهای کاپ سینک، متوسط و بزرگ)، به صورت توکار نصب می شوند و مانند سینک های خانگی دارای قسمت های اضافه ای مانند محل قرار دادن آبچکان و اسکاچ ندارند.
بنابراین به دلیل نوع طراحی و جنس استفاده از سینک خانگی در آزمایشگاه انتخاب درستی نیست و باید از سینک آزمایشگاهی مخصوص استفاده کرد.
انواع سینک آزمایشگاهی
سینک های آزمایشگاهی نیز انواع مختلفی دارند. انواع سینک آزمایشگاهی در ابعاد مختلفی ساخته می شوند تا بتوان در محل های مختلف آزمایشگاه از سینک ها استفاده کرد. علاوه براین جنس سینک های آزمایشگاهی نیز متفاوت است. این که از چه جنس سینکی در آزمایشگاه استفاده شود، بستگی به نوع آزمایشگاه، آزمایش ها و موادی که استفاده می شوند، دارد.
انواع سینک آزمایشگاهی ضد اسید براساس جنس
جنس های مختلفی از سینک ضد اسید آزمایشگاهی در بازار تجهیزات آزمایشگاهی به فروش می رسد. انواع سینک آزمایشگاهی ضد اسید را می توان به صورت زیر طبقه بندی کرد:
- سینک آزمایشگاهی پلی پروپیلن ضد اسید
- سینک آزمایشگاهی رزین اپوکسی ضد اسید
- سینک استیل آزمایشگاهی
کاربرد این سینک ها متفاوت است. بنابراین باید بر اساس نیاز در آزمایشگاه نصب شوند. با بررسی تفاوت جنس در انواع سینک آزمایشگاهی ضد اسید می توانید سینک مناسب را انتخاب کنید.
مقایسه سینک های استیل و پلیمری
- سینک های استیل حتی اگر از نوع ضد اسید باشند، مقاومت کافی در برابر اسیدهای قوی که در آزمایشگاه های شیمی ممکن است استفاده شوند، ندارند.
- استفاده از سینک های استیل بیشتر برای برخی آزمایشگاه های بیولوژی، بیمارستان ها، آزمایشگاه های پزشکی قانونی، اتاق های تشریح، اتاق های عمل و … توصیه می شود.
- برای محیط هایی که استریلیزاسیون اهمیت بیشتری دارد، نصب سینک های استیل بهتر است. ضد عفونی و تمیز کردن این نوع سینک ها راحت تر است.
- هر دو نوع سینک های پلیمری یعنی سینک های پلی پروپیلن ضد اسید و سینک های رزین اپوکسی در برابر اسیدهای بسیار قوی مانند HF و اسیدهای معدنی قوی، مقاوم هستند.
- سینک های استیل فقط به رنگ استیل هستند در صورتی که سینک های ررزین اپوکسی به رنگ های آجری و سفید و سینک های پلی پروپیلن به رنگ های سفید و مشکی موجود هستند.
- انواع سینک های آزمایشگاهی چه از نوع استیل باشند یا پلیمری، سایزهای مختلفی دارند.
- نصب سینک های پلیمری شاید کمی سخت تر از سینک های استیل باشد و نیاز به زیر سازی داشته باشند.
انواع سینک آزمایشگاهی ضد اسید براساس اندازه
- عمق همه سینک های آزمایشگاهی استاندارد و یکسان است.
- تنوع اندازه در سینک های استیل بیشتر از سینک های پلیمری ضد اسید است. در ابعاد مختلف به صورت مربع و مستطیل می توانید این سینک های را تهیه کنید.
- کاپ سینک های رزین اپوکسی و پلی پروپیلن در دو سایز ۱۵×۳۰ سانتی متر و ۱۷×۲۳ سانتی متر موجود است که مناسب نصب زیر هود شیمی هستند.
- دو سایز استاندارد سینک های شست و شو شامل یک سایز بزرگ با ابعاد ۴۵×۶۰ سانتی متر و سایز متوسط با ابعاد ۴۵×۴۵ سانتی متر است.
ویژگی های سینک آزمایشگاهی ضد اسید
سینک آزمایشگاهی ضد اسید بر اساس جنسی که از آن ساخته شده است و مرغوبیت مواد اولیه درجه ای از مقاومت را در برابر مواد شیمیایی خورنده و اسیدها از خود نشان می دهند. بین سینک استیل و پلیمری، سینک های پلیمری مقاوم تر هستند. در واقع نمی توان سینک های استیل را مقاوم در برابر اسید به حساب آورد. شاید این نوع سینک های آزمایشگاهی تنها در اثر برخورد مواد شوینده قوی آسب نبینند. بنابراین اگر در آزمایشگاه با مواد شیمیایی قوی و اسیدها کار می کنید، حتما باید سینک پلیمری ضد اسید نصب کنید.
در مقایسه سینک رزین اپوکسی و سینک پلی پروپیلن آزمایشگاهی که هر دو نوع پلیمری هستند، سینک های رزین اپوکسی شاید مقاومت بیشتری در برابر اسید داشته باشند که این مقدار بیشتر تفاوت خاصی با سینک های پلی پروپیلن ندارند. بنابراین از آنجایی که سینک های پلی پروپیلن ضد اسید آزمایشگاهی کمی سبک تر و ارزان تر از سینک های رزین اپوکسی هستند، انتخاب مناسبی برای اغلب آزمایشگاه ها به حساب می آیند.
با مراجعه به وبسایت رویان ایران به آدرس royaniran.com می توانید اطلاعات به روز و جامع از انواع سینک آزمایشگاهی ضد اسید را مطالعه کنید.