مدیر ارشد اجرایی (Chief Executive Officer)
نقش مدیر ارشد اجرایی در شرکت چیست؟
مدیر ارشد اجرایی (به اختصارCEO ) عالی ترین مقام اجرایی در یک شرکت است که وظایف اصلی او شامل مواردی چون تصمیم گیری های کلان اداری، مدیریت کلی عملیات و منابع شرکت، عمل به عنوان اصلی ترین راه ارتباطی بین هیئت مدیره و فعالیتها و ایفای نقش به عنوان چهره عمومی شرکت می شود.
مدیر اجرایی توسط هیئت مدیره و سهامداران انتخاب می شود. نتیجه رای گیری به هیئت مدیره که خود به وسیله سهامداران انتخاب می شوند گزارش داده می شود.
نکات کلیدی
- مدیر ارشد اجرایی عالی ترین مقام اجرایی در یک شرکت است.
- با وجود تفاوت شرکت ها، نقش مدیر ارشد اجرایی عموما گسترش شرکت، افزایش سودآوری، و در شرکت های دولتی، بهبود قیمت سهام است.
- در بسیاری از شرکت ها، مدیران اجرایی توسط هیئت مدیره انتخاب می شوند.
- بعضی مطالعات نشان می دهد که ۴۵ درصد از عملکرد شرکت تحت تاثیر مدیر ارشد اجرایی است، در حالی که بعضی دیگر تاثیر ۱۵ درصدی در واریانس سودآوری را گزارش می دهند.
آشنایی با مدیر ارشد اجرایی
نقش مدیر ارشد اجرایی می تواند بسته به اندازه، فرهنگ و ساختار شرکت متفاوت باشد. در شرکت های بزرگ، مدیران اجرایی معمولا فقط با تصمیمات استراتژیک سطح بالا و تصمیماتی که به رشد کلی شرکت مرتبط هستند، سروکار دارند.
اما در شرکت های کوچک تر، این مدیران نقش عملیاتی تری داشته و در عملکردهای روزانه مشارکت دارند.
طی پژوهشی که در دانشگاه هاروارد بیزینس، برای بررسی نحوه گذران وقت به وسیله مدیران اجرایی انجام گرفت مشخص شد که این مدیران ۷۲% از زمان خود را در جلسات و ۲۸% آن را در تنهایی سپری می کنند. بعد دیگر این پژوهش نشان داد که ۲۵% از زمان مدیران برای روابط، ۲۵% برای بررسی واحد تجاری و بررسی عملکرد ۲۱% برای استراتژی و ۱۶% برای فرهنگ سازمان صرف میشود. نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که تنها ۱% از زمان مدیران ارشد اجرایی صرف مدیریت بحران و ۳% به روابط با مشتری اختصاص یافته است.
مدیر ارشد اجرایی علاوه بر تمام جنبه های قدرتی خود می تواند موضع، چشم انداز و حتی فرهنگ سازمان شرکت را تعیین کند.
پست های ارشد مرتبط
دنیای شرکت ها پر است از عناوین مربوط به مدیران ارشد که با حرف C (ابتدای واژهchief ) شروع می شوند. این گروه از عالی رتبه ترین پرسنل ارشد را اصطلاحا حلقه C یا سطح C می نامیم.
برای سازمان های کوچک یا آن هایی که هنوز در مرحله استارتاپ قرار دارند، ممکن است مدیر ارشد اجرایی نقش سایر پست های ارشد اعم از مدیر مالی و عملیاتی را عهده دار شود. چنین موقعیتی، جدای از اینکه باعث تحمیل مسئولیت بیش از حد توان به فرد می شود، احتمالا عدم شفافیت را به دنبال خواهد داشت. انتساب عناوین متعدد به یک فرد واحد در سطح اجرایی، می تواند به تداوم کسب و کار لطمه زده و در نهایت بر سودآوری بلند مدت آن تاثیر منفی بگذارد. هنگامی صحبت از مقام های سطح اجرایی در یک شرکت میشود، عناوین اختصاصی و وظایف مربوط به هر یک، خیلی گیج کننده می شود. از این جهت به شرح مختصری از تفاوت های این پست ها می پردازیم.
تفاوت نقش های اساسی در حلقه C
تفاوت مدیر ارشد اجرایی و رئیس هیئت مدیره
مدیر ارشد، جنبه های عملیاتی یک شرکت را بر عهده دارد در حالی که هیئت مدیره – که به وسیله رییس هیئت مدیره هدایت می شود – بر امور کلی شرکت نظارت می کند. هیئت مدیره حق رد پیشنهادات مدیر ارشد را دارد، با این وجود رییس هیئت مدیره قدرت رد پیشنهادات هیئت مدیره را ندارد. رئیس هیئت با سایر اعضای هیئت مدیره در یک رده محسوب میشود. در برخی موارد مدیر ارشد اجرایی و رئیس هیئت مدیره می تواند یک نفر باشد، اما بسیاری از شرکت ها ترجیحا این نقش ها را بین دو نفر تقسیم می کنند.
تفاوت مدیر ارشد اجرایی و مدیر ارشد مالی (CFO)
CFO مدیر ارشد مالی شرکت است. مدیر ارشد اجرایی عملیات های کلی را مدیریت می کند، در صورتی که مدیر ارشد مالی به طور خاص روی امور مالی تمرکز می کند. مدیر ارشد مالی نقاط قوت شرکت در زمینه مالی را تجزیه و تحلیل کرده و برای بهبود نقاط ضعف، توصیه هایی را ارائه می دهد. همچنین، مدیر ارشد مالی جریان نقدینگی را ردیابی کرده و بر برنامه ریزی مالی شرکت، مانند سرمایه گذاری ها و ساختار سرمایه نظارت می کند.
تفاوت بین مدیر ارشد اجرایی و مدیر ارشد عملیاتی (COO)
مدیر ارشد عملیاتی (COO) از نظر رتبه بعد از مدیر ارشد اجرایی و در رتبه دوم قرار دارد. از این جهت که این مدیر به عنوان رئیس منابع انسانی معین شده است، مسئولیت هایی همچون استخدام، رسیدگی به مسائل حقوقی کارکنان، حقوق و دستمزد و آموزش همراه با وظایف اداری از جملات وظایف این منصب می باشد.
تاثیرات تغییر مدیر ارشد اجرایی
طی فرایند تغییر مدیر اجرایی، ممکن است بازار با توجه به شرایط به این تغییر واکنش مثبت یا منفی نشان دهد. این واکنش کاملا منطقی است، زیرا طبق مطالعات انجام گرفته مدیران ارشد اجرایی تاثیر به سزایی بر عملکرد شرکت دارند. به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که ۴۵% از عملکرد شرکت تحت تاثیر مدیر اجرایی است؛ با این حال مطالعه ای دیگر تاثیر مدیر ارشد اجرایی بر واریانس سودآوری را ۱۵% برآورد کرد.
وقتی مدیراجرایی جدیدی هدایت شرکت را به عهده می گیرد، به هر دلیل ممکن است ارزش سهام آن شرکت تغییر کند. با این وجود، هیچ گونه مدرکی مبنی بر ارتباط بین تغییر مدیر ارشد اجرایی و عملکرد سهام وجود ندارد.
با این حال، عموما تغییر مدیر ارشد اجرایی بیش از آن که تاثیرات مثبت به همراه داشته باشد، تاثیر منفی بر ارزش شرکت می گذارد؛ به ویژه هنگامی که از پیش برنامه ریزی نشده باشد. به عنوان مثال، ارزش سهام می تواند براساس تصور بازار از توانایی مدیر اجرایی جدید در هدایت شرکت، افت یا صعود کند. هنگام سرمایه گذاری در سهام شرکتی که در فرآیند تغییر مدیریت قرار دارد، باید عواملی دیگری، همچون دستور کار مدیر جدید شرکت مذکور را نیز در نظر گرفت؛ این که آیا ممکن است او استراتژی شرکت را به سمت بدتری تغییر دهد، و این که حلقه C، مرحله گذار در مدیریت را چگونه کنترل می کنند.
سرمایه گذاران بیشتر با مدیر ارشد جدیدی که از قبل با استراتژی های شرکت و چالش های احتمالی پیش روی آن آشنا هستند بهتر کنار می آیند. آن ها معمولا پیشینه شغلی مدیر جدید را به منظور سنجش توانایی او در ایجاد ارزش برای سهام داران، ارزیابی می کنند. اعتبار یک مدیر ارشد اجرایی در زمینه هایی چون توانایی افزایش سهم شرکت از بازار، کاهش هزینه ها یا گسترش دادن کسب و کار به بازارهای جدید منعکس می شود.