لیمو HR

جدول سرمایه گذاری (Capitalization Table)

جدول سرمایه گذاری که با عنوان cap table نیز شناخته می شود، صفحه گسترده یا جدولی است که ارزش سهام یک شرکت را نشان می دهد. جدول سرمایه گذاری معمولا برای استارتاپ ها و کسب و کارهای اولیه استفاده می شود، اما هر شرکتی می تواند از مزایای این جدول استفاده کند. به طور خلاصه، جدول سرمایه گذاری جدولی است که نوع و میزان دارایی ها و حقوق سهام داران و سرمایه گذاران یک شرکت را نشان می دهد.

جداول سرمایه گذاری غالبا شامل تمام سرمایه مالکیت سهام شرکت، از جمله سهام عادی، سهام ممتاز، ضمانت نامه ها و ارزش سهام قابل تبدیل است.

 

آشنایی با جدول سرمایه گذاری

یک جدول سرمایه گذاری ساده لیستی از مالکیت سهام، اسامی سرمایه گذاران و قیمت سهام را در اختیار شما قرار می دهد. جداول پیچیده تر شامل مواردی همچون جزئیات منابع مالی جدید، ادغام و تملیک، عرضه های عمومی یا سایر معاملات فرضی است.

جداول سرمایه گذاری معمولا توسط شرکت های خصوصی برای ارائه اطلاعات در مورد سرمایه گذاران و ارزش بازار شرکت استفاده می شود.

به طور کلی، یک جدول سرمایه گذاری، ارزش کل بازار یک شرکت و اجزای آن را نشان می دهد. مدیران کسب و کار در هر تصمیم مالی موثر بر ارزش بازار و قیمت بازار از این جدول به عنوان یک مرجع کلیدی استفاده می کنند.

از این رو، تدوین یک جدول سرمایه گذاری دقیق و متناسب با نیاز های شرکت از اهمیت زیادی برخوردار است. این جدول همواره باید بر اساس آخرین داده ها به روز رسانی شود.

نکته: جدول ارزش گذاری یک سند ساده و سازمان یافته است که کل ارزش مالکیت شرکت را نشان می دهد.

 

ایجاد و حفظ جدول سرمایه گذاری

این جدول با بخش حقوق صاحبان سهام در ترازنامه بی شباهت نیست چرا که در آن بخش نیز به جزییات ساختار سرمایه سهام شرکت پرداخته می شود.

جدول سرمایه گذاری، سهم سرمایه هر سهامدار در یک کسب و کار را نشان می دهد .این کار با ضرب قیمت هر سهم در تعداد سهام محاسبه می شود. در بیشتر موارد، نام صاحبان اوراق بهادار در محور Y و انواع اوراق بهادار در محور X درج می شود. علاوه بر این، تمام دارایی های هر سرمایه گذار باید در یک ردیف باشد.

فهرست‌ بندی سرمایه‌ گذاران می‌ تواند به روش‌ های مختلفی انجام شود و ممکن است به مخاطب هدف بستگی داشته باشد. برخی از جداول سرمایه‌ گذاری ممکن است به این صورت ترتیب بندی شوند که ابتدا بنیان‌ گذاران، مدیران اجرایی و کارمندان کلیدی صاحب سهام قید شده و پس از آن سایر سرمایه‌ گذاران از قبیل سرمایه ‌گذاران فرشته، شرکت‌ های سرمایه ‌گذاری خطرپذیر، و دیگرانی که در طرح کسب ‌و کار دخیل هستند، فهرست شوند. از طرف دیگر، جدول سرمایه گذاری ممکن است سرمایه‌ گذاران را به ترتیب نزولی بر اساس مالکیت فهرست کند که در این صورت بزرگ ترین دارندگان در صدر جدول قرارمی گیرند.

 

ملاحظات ویژه

شرکت ها دائما در حال تکامل اند، بنابراین جداول سرمایه گذاری آن ها نیز باید به طور مداوم به روز شود. برای مثال، استارتاپ‌ ها چندین دور تامین مالی را برای رفع نیازهای شرکت اجرا می‌کنند. این شرکت ها همچنین اختیار معامله سهام برای جذب سهامداران را صادر می کنند. کلیه این اقدامات، تغییراتی در جدول سرمایه گذاری ایجاد کرده و موجب لزوم به روز رسانی جدول می شوند.

از دیگر عوامل تغییر دهنده جدول سرمایه گذاری می توان به این موارد اشاره کرد: پایان اختیارات یک کارمند هنگام ترک کسب و کار ، انقضای اختیارات، اعمال اختیار اعطا شده توسط سرمایه گذار، بازخرید، انتقال یا فروش سهام توسط سرمایه‌ گذار.

 

چرا استارتاپ‌ ها به جداول سرمایه گذاری نیاز دارند؟

معمولا سهامداران شرکت ‌های نوپا تعداد محدودی هستند که اغلب از موسسان، دوستان و خانواده آن ها و سرمایه گذاران فرشته متشکل می شوند. در این شرکت های تازه تاسیس شده پیگیری این که چه کسی صاحب چه مقدار سهام است حائز اهمیت است زیرا بعد از رشد، شرکت شروع به جذب سرمایه از منابع دیگری مانند سرمایه گذاران خطرپذیر و عرضه اولیه سهام می کند.

از این جهت پس از هر دور تامین مالی جدول سرمایه گذاری به ‌روزرسانی می شود. طی این جریانات جدول نشان می ‌دهد که چگونه طی رشد شرکت مالکیت کاهش یافته و در بین مالکان جدید تقسیم می ‌شود.