نرخ تبدیل (Conversion Ratio)
تعریف
به تعداد سهام عادی دریافتی به ازای هر یک از اوراق بهادار قابل تبدیل در زمان تبدیل آنها، نرخ تبدیل میگویند. هر چه این نرخ بالاتر باشد، تعداد سهام عادی مبادله شده به ازای هر اوراق بهادار قابل تبدیل نیز بیشتر است. این نرخ در زمان انتشار اوراق بهادار قابل تبدیل، تعیین شده و بر قیمت نسبی اوراق تاثیر میگذارد. محاسبه این نرخ با تقسیم ارزش اسمی اوراق بهادار قابل تبدیل بر قیمت تبدیل سهام صورت میگیرد.
درک مفهوم نرخ تبدیل
ابزارهای جذب سرمایه دو نوع اصلی دارند: بدهی و حقوق صاحبان سهام.
بدهی باید بازپرداخت شود، اما اکثر اوقات به دلیل ملاحظات مالیاتی، جذب سرمایه از طریق انتشار بدهی، ارزانتر از کسب سهام درمیآید. حقوق صاحبان سهام نیازی به بازپرداخت ندارد و این ویژگی در مواقع دشوار یا در هنگام رشد منفی سود، کمک کننده است.
افزایش سرمایه از طریق سهام، با حق مالکیت همراه است و مالکیت، حق رای را به همراه می آورد. گرچه حقوق صاحبان سهام از نظر اعتبار، رتبه پایینتری نسبت به بدهی دارد اما سهامداران در هنگام رشد مثبت سود، از افزایش قیمت سهام منفعت میبرند.
تمام روشهای جذب سرمایه مزایا و معایب خود را دارند. یکی از راههایی که سرمایهگذاران و شرکتها برای کسب منفعت از هر دو روش به کار میبرند، استفاده از نوعی اوراق بهادار ترکیبی به نام اوراق قابل تبدیل است.
نرخ تبدیل نمایانگر این است که سرمایهگذاران در ازای هر اوراق قرضه یا سهام قابل تبدیل، چند سهام معمولی به دست میآورند. لازم به ذکر است که این شرکت است که نرخ و تاریخ تبدیل را در زمان صدور تعیین میکند.
فرمول نرخ تبدیل
نرخ تبدیل = ارزش اسمی اوراق قرضه قابل تبدیل / قیمت تبدیل سهام
نمونههایی از نرخ تبدیل
مثالهای زیر نرخ تبدیل را در مورد اوراق قرضه قابل تبدیل و اوراق ممتاز قابل تبدیل نشان میدهند:
اوراق قرضه قابل تبدیل
بدهی قابل تبدیل، نوعی خدمات ترکیبی بدهی است که به دارنده اجازه میدهد تا در آینده، بدهی را به سهام تبدیل کند. بیانیه ثبت، تعداد سهامی که باید اعطا شود را به سرمایهگذاران اعلام میکند.
به عنوان مثال، ورق قرضهای که میتواند به ۲۰ سهام عادی تبدیل شود، دارای نرخ تبدیل ۲۰ به ۱ است.
سهام ممتاز قابل تبدیل
سهام ممتازی که میتوان آنها را به سهام عادی یا دسته دیگری از سهام ممتاز تبدیل کرد؛ این امر میتواند اختیاری و یا اجباری باشد. ممتاز بودن سهام نیز بدین معنی است که پرداخت سود این سهام نسبت به سود سهام عادی، اولویت داشته و باید بهطور کامل پرداخت شود؛ حتی اگر شرکت به هر دلیلی ورشکسته شود.
به عنوان مثال، اگر شرکتی سهام ممتاز قابل تبدیل را با ۵% بهره و نرخ تبدیل ۵ منتشر کند، سرمایهگذار به ازای هر سهم ممتاز، پنج سهم عادی دریافت میکند. به فرض اگر سهام ممتاز به ۱۰۰ دلار معامله شود، قیمت سر به سر تبدیل سهام عادی را میتوان با تقسیم قیمت بر نرخ تبدیل تعیین کرد، که ۲۰ دلار میشود.