معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای چالش آلودگی هوا تلاش کرده است تا از طریق انعقاد تفاهم نامه با نهادها و سازمان های مختلف و حمایت گسترده از صدها شرکت فناور و دانش بنیان در این زمینه به سهم خود راه را برای مبارزه با آلاینده های هوا باز کند.
فرهنگسازی برای کاهش آلودگی
شرکتهای خلاق نیز در زمینه فرهنگسازی برای کاهش استفاده از خودروهای تک سرنشین و گسترش استفاده از خودروهای حمل و نقل عمومی از ظرفیتهای بسیار بالای برخوردار هستند.
به تازگی سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری با حضور در شهرداری تهران دو تفاهمنامه با این نهاد در زمینه گسترش استفاده از موتورسیکلتها و خودروهای برقی به امضاء رساند. با توجه به همهگیر شدن استفاده از وسیله های حمل و نقل برقی در بسیاری از کشورها تولید داخلی آنها میتواند، نقشی موثر در کاهش آلودگی هوا داشته باشد.
تولید بیش از ۱۰ محصول دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان و فناور نیز توانستهاند تا کنون بیش از ۱۰ محصول و خدمت مفید و کارآمد در این حوزه ارائه کنند. ایجاد اپلیکیشنهایی برای اجاره صندلیهای خودوروهای تک سرنشین برای افراد هممسیر و تسهیل در استفاده از وسائل نقلیه پاک و الکترونیکی از جمله برخی طرحهای استارتاپی عرضه شده از سوی فعالان فناور زیست بوم فناوریهای مقابله با آلاینده های هوا بوده است.
برای تولید محصولات مفید برای کاهش آثار آلودگی هوا، مثالهای بسیاری وجود دارد. به تازگی یکی از شرکتهای دانش بنیان، توانست، با استفاده از اشعه ماوراء بنفش، دستگاهی برای تصفیه آلودگیها و ذرات معلق موجود در هوا به ویژه در محیطهای بسته تولید کند.
دستگاه پایش غبار خروجی دودکش صنایع موسوم به (PSDM)، از جمله دیگر محصولات تولید شده توسط فعالان فناور است. این دستگاه برای اندازهگیری میزان ذرات خروجی دودکش منابع انتشار ساکن از قبیل دودکش کارخانجات و منازل به کار میرود. این وسیله قادر است پارامترهای زیر را در خروجی دودکش اندازه گیری و در حافظه خود ذخیره کرده و همچنین این اطلاعات را بر روی کاغذ به چاپ برساند.
دستگاه پایش ایستگاهی آلایندههای گازی هوای محیط، موسوم به (SAPA) نیز، نام دیگر محصول دانش بنیان در این حوزه است که توسط فعالان دانشبنیان تولید شده است. دستگاه پایش آلودگی هوای ایستگاهی جهت اندازهگیری آلایندههای هوای شهری از جمله ذرات معلق با قطر کمتر از ۱۰ میکرومتر و کمتر از ۲.۵ میکرومتر و همچنین گازهای آلاینده ازن و کربن به کار میرود. این دستگاه دارای قابلیت ارسال دادههای پایش آلودگی هوا از محل نصب خود به فضای اینترنت است.
اندازهگیری دقیق غلظت گازها
دستگاه آنالایزر اگزوز خودرو نیز از جمله دیگر تولیدات برای مقابله با آلودگی هوا است که توسط متخصصان فناور ایران اسلامی تولید شده است. این دستگاه برای اندازه گیری غلظت گازهای اکسیژن، کربن مونوکسید، نیتروژن دی اکسید۲ و نیتروژن مونوکسید نسوخته HC موجود در جریان گازهای خودرو مورد استفاده قرار میگیرد.
مرکز تحقیقات آلودگی هوا دانشگاه ایران نیز اعلام کرد: توسط شرکتهای دانشبنیان، محصولی با عنوان سامانه از بین برنده عوامل پاتوژنیک، تولید شده است. این ساخته دست فعالان دانشبنیان، میتواند، یک فضای، ایزوله و تصفیه شده برای بیماران در اتاقهای بیمارستان ایجاد کند و هوای استنشاق شده توسط آنها را پاک کند.
لیست محصولات دانش بنیان تولید شده در کشور برای مقابله با آلایندههای هوا، بسیار طولانی است. در حال حاضر بیش از ۵ هزار شرکت دانش بنیان و بیش از ۶ هزار استارتاپ، با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تاسیس شده است. تعداد قابل توجهی، از این شرکتها در زمینه مقابله با آلودگی هوا نیز فعال هستند و از ظرفیتهای خوبی در این زمینه برخوردار هستند.